Dynia i wino
Dynia to jesienna rozkosz, zarówno jako pikantna zupa, jak i słodki deser.
Fakty
-
90 %
zawartości wody
-
29,14
kalorii na 100 gramów
-
200
odmian dyń nadaje się do spożycia
Łagodny aromat dyni, który często ma orzechowe nuty i czasem przypomina młode rzodkiewki, doskonale pasuje do różnych dań: jako elegancka zupa, delikatne warzywo z pikantnymi przyprawami, a także jako wyjątkowa pieczona sałatka z dodatkiem skórki cytrynowej i octu balsamicznego
Dynię najlepiej łączyć z delikatnie owocowym Pinot Blanc (Weißburgunder) lub lekko dojrzałym Silvanerem, kiedy jest serwowana jako główne danie. Aromaty tych dwóch kulinarnych partnerów doskonale się uzupełniają. W połączeniu z mięsem, intensywnie doprawiona dynia, na przykład smakowita Hokkaido, jest idealnym towarzyszem dla lekkich czerwonych win. Portugieser lub świeży Trollinger będą świetnym wyborem – idealnie współgrają z delikatnymi owocowymi nutami dyni, ale równie dobrze komponują się z bardziej wyrazistymi daniami.
Gdy dynia jest pieczona, rozwija intensywne aromaty, które przypominają kasztany jadalne. W takim przypadku świetnie pasuje do wyrazistego czerwonego wina, takiego jak Dornfelder lub Lemberger
Pieczona dynia rozwija wyraziste aromaty, które lekko przypominają kasztany jadalne. Wtedy doskonale komponuje się z wyrazistym czerwonym winem, takim jak Dornfelder lub Lemberger.
Kiedy dynia pokazuje swoją słodką stronę jako deser, nie trzeba rezygnować z towarzyszącego wina. Na przykład dyniowe ciasto z karmelizowanymi orzechami tworzy idealną parę z szlachetnie słodkim Riesling Beerenauslese. Z kolei do lekkiego, owocowego wypieku dyniowego, łagodny Riesling Auslese to prawdziwa jesienna rozkosz.
Czy dynię można przygotować również na słodko?
Tak, czy to jako ciasto, zapiekankę deserową, czy przygotowaną na słodko i połączoną z kremem rieslingowym - dynia jest również wszechstronna w swojej słodkiej wersji. Do tych potraw polecane są wina półsłodkie i słodkie, takie jak Spätlese lub Auslese.
Odmiany
Więcej pomysłów na przepisy
ze skórką ziołową Pieczony indyk
ze skórką ziołową
- 600 Gramm Putenbrust am Stücke
- 0,25 Liter Weißwein
- 0,25 Liter Gemüsebrühe
- 4 ganze Tomaten
- 4 Scheiben Toastbrot
- 2 ganze Eier
- 2 Stück Zwiebeln
- 75 Gramm geriebener Emmentaler
- 1 Stange Porree
- 1 Bund Schnittlauch
- 1 EL Olivenöl
- nach Belieben Salz & Pfeffer
Mięso umyć, osuszyć i naciąć wzdłuż głęboką kieszeń. Pokruszyć tosty. Umyj i posiekaj zioła, obierz i pokrój cebulę w kostkę.
<p
<p>Rozgrzej piekarnik do 200°C (górna i dolna grzałka). Umieść chleb, zioła, cebulę, ser i jajka w misce, dokładnie wymieszaj i dopraw. Umieść 2/3 tej mieszanki w piersi indyka. Spiąć otwór drewnianymi szpikulcami i związać na krzyż sznurkiem kuchennym. Umieścić pieczeń w brytfannie i posmarować olejem.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 1 godzinę. Stopniowo wlewać białe wino i bulion warzywny.
<p
<p>Oczyść i umyj warzywa. Pokrój pora na kawałki i dodaj do pieczeni z całymi pomidorami po 30 minutach.
Na około 20 minut przed końcem pieczenia rozprowadź pozostałą jedną trzecią mieszanki ziół na pieczeni i dokończ pieczenie.
Ułożyć na talerzach z warzywami i podawać. Podawać z ryżem.
- Grauerburgunder/Pinot Gris (trocken)
- Chardonnay (trocken)
z plasterkami gruszki Paski piersi z kurczaka
z plasterkami gruszki
- 500 Gramm Hähnchenbrustfilet
- 2 reife Birnen
- 200 ml Birnensaft
- 100 ml Sahne
- 1 ganze Zwiebel
- 4 EL Olivenöl
- nach Belieben Salz & Pfeffer
Pokrój filet z piersi kurczaka w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej mięso. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
<Umyj i obierz gruszki, usuń skórkę, pokrój w cząstki i podsmaż na patelni. Zdeglasować sokiem gruszkowym i pozostawić do lekkiego zredukowania.</p> <p
<p>Na koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku.
- Müller-Thurgau (halbtrocken & feinherb)
- Kerner (halbtrocken & feinherb)
w panierce z boczku Baranek
w panierce z boczku
- 4 Stück Lammlachse à 150 g
- 4 Scheiben Bacon
- 0,1 Liter Wein
- 0,3 Liter Gemüsebrühe
- 1 kleine Schalotte
- 20 Gramm Butter
- 4 EL Olivenöl
- je 2 Zweige Thymian, Rosmarin, Salbei
- nach Geschmack Salz & Pfeffer
<Dopraw łososia jagnięcego pieprzem i wmasuj w mięso 2 łyżki oliwy z oliwek. Drobno posiekaj tymianek, rozmaryn i szałwię i dopraw mięso ziołami. Marynować w lodówce przez kilka godzin.</p> <p
<p>Owiń mięso plastrami boczku i obsmaż ze wszystkich stron na pozostałej oliwie z oliwek. Kontynuować smażenie przez około 4 minuty z każdej strony na małym ogniu (czas gotowania zależy od grubości polędwicy jagnięcej - najlepiej wykonać próbę ciśnieniową). Następnie zawinąć w folię aluminiową i pozostawić w piekarniku w temperaturze 80 stopni C, aby pozostały soczyste i lekko różowe w środku.
Dobrze komponuje się z risotto Bärlauch.
- Dornfelder (trocken)
z jabłkami Medaliony wieprzowe
z jabłkami
- 8 Stück Schweinemedaillons
- 500 Gramm Bandnudeln
- 2 große Äpfel
- 200 ml Sahne
- 10 Blättchen frischer Salbei
- 4 Zweige frischer Thymian
- nach Geschmack Zucker
- 3 EL Calvados
- 1 EL Öl
- zum Abschmecken Salz & Pfeffer
Pieprzyć i solić medaliony z obu stron. Oskubać tymianek, pokroić szałwię w cienkie paski i obtoczyć medaliony w ziołach. Smażyć mięso na patelni z niewielką ilością oleju z obu stron, niezbyt gorące, aż zacznie się zabarwiać. Zdejmij z patelni i umieść na rozgrzanej blasze w piekarniku w temperaturze 100°C, aż będzie ugotowane.
Ugotuj tagliatelle al dente i trzymaj w cieple.
W międzyczasie obrać jabłka i pokroić w plasterki o szerokości ok. 1,5 cm. Podgrzej patelnię z mięsem i dodaj plasterki jabłka. Po około pół minuty posyp jabłka 1 łyżeczką cukru i pozwól im się skarmelizować. Po minucie zdeglasować plasterki jabłka dużą ilością Calvadosu i flambirować. Dodaj śmietanę i dopraw solą i pieprzem.
Wyjmij filet z piekarnika. Dodaj soki mięsne z naczynia do sosu i podawaj filety z tagliatelle, plasterkami jabłka i sosem jabłkowym Calvados.
<p- Riesling (trocken)
Wydarzenia
-
winetasting in our winery - cheese & wine
Mainz-Hechtsheim
-
winetasting in our winery - blind tasting
Mainz-Hechtsheim