Grillujemy z Rosé
Jeśli myślisz, że do grillowanych potraw i letnich temperatur pasuje tylko zimne piwo, jesteś w błędzie. Doskonałym towarzyszem Twoich grillowanych przysmaków może być również wino!
My najczęściej stawiamy na bardzo uniwersalne wytrawne rosé, czyli połączenie „grill&wino różowe”!
W Niemczech najczęściej spotykane rosé robione są ze spätburgundera (pinot noir), portugiesera, dornfendela, lembergera (blaufränkisch) czy cabernet sauvignion.
Podczas naszego ostatniego webinarium przed wakacjami, wraz ze znaną szefową kuchni Agatą Wojdą oraz Tomaszem Prange-Barczyńskim (redaktorem naczelnym pisma o winie "Ferment") rozmawialiśmy o winach różowych i potrawach z grilla. Uczestnicy mogli się przekonać, że rosé potrafi być bardzo różnorodne i jest idealnym winem na lato, a także doskonałym uzupełnieniem grillowego menu.
Przedstawiamy Wam przepisy od Agaty Wojdy, które idealnie połączą się z wytrawnymi różowymi winami. Korzystajmy z sezonu grillowego i rosé! Smacznego & Prost!
Panzarella z pieczonych pomidorów, papryki i ananasa
Grillowane pory z kaparami, orzechem włoskim, śliwką wędzoną i parmezanem
Pierś kaczki z pieczonym rabarbarem i twarogiem chrzanowym
Pierś kurczaka orientalnie z bok – choy z masłem fistaszkowym
Sałatka z grillowanych szparagów, orzechów laskowych z oscypkiem, truskawkami
Gorąca brzoskwinia jako deser lub dodatek do sera