Optymistyczny początek winobrania w Niemczech

17.09.21

Pierwsi winiarze w wielu niemieckich regionach winiarskich rozpoczęli zbiory winogron do produkcji win musujących i spokojnych.

  • Aktualny stan DWI

Po chłodnym i częściowo deszczowym lecie słoneczny wrzesień szczególnie sprzyjał dojrzewaniu winogron. W ciągu ostatnich dwóch tygodni waga moszczu skoczyła do 17 stopni w skali Oechsle u odmian burgundera i do 21 stopni w skali Oechsle  u rieslinga, w zależności od regionu. W oficjalnych pomiarach dojrzałości średnio prawie wszystkie szczepy sięgnęły już poziomu wina jakościowego.

Świeże, owocowe wina w słonecznym wrześniu

Winiarze z ostrożnym optymizmem patrzą na najbliższe tygodnie, które będą decydujące dla jakości zbiorów. Gdyby pogoda nadal utrzymała się bez opadów, a następnie – co byłoby idealnym obrotem rzeczy – przeszła w złoty październik, nic nie stanie na przeszkodzie, by był to znakomity świeżo owocowy rocznik. Bezdeszczowa aura jest szczególnie istotna dla później dojrzewającej odmiany riesling, która osiągnie dojrzałość dostateczną do zbioru dopiero z końcem września.

Już zresztą aktualna zawartość witalnej owocowej kwasowości w jagodach zapewnia najlepsze warunki dla powstania pierwszorzędnych win bazowych pod wina musujące.

Różny stan zdrowia w różnych regionach

Chociaż kwitnienie i potem zawiązywanie owoców w tym roku przebiegały bez perturbacji, to jednak plony w winnicach kształtują się w sposób dalece zróżnicowany w poszczególnych regionach ze względu na wyjątkowo niejednorodny stan zdrowia winorośli na różnych obszarach. W związku z tym nierzadko trzeba będzie dokonywać zbiorów selektywnych.

Ponadto w niektórych rejonach Badenii i Wirtembergii późne przymrozki uszczupliły spodziewane plony, a w Saale-Unstrut silne mrozy zimowe w lutym uszkodziły znaczną część krzewów.

Bardzo dobra jakość w regionie Ahr

Około dziesięciu procent upraw winorośli w dolinie  Ahr padło ofiarą gigantycznej powodzi. Ocalone winnice są w dobrej kondycji dzięki koleżeńskiej pomocy płynącej z innych regionów winiarskich. Obecnie zbiera są już pierwsze jagody Frühburgundera ( (wcześnie dojrzewający pinot), a zbiór dominującego w tym regionie Spätburgundera można będzie zacząć za jakieś dwa tygodnie. Na przekór losowi winiarze w Ahr spodziewają się bardzo dobrego rocznika.

Zbiory nieco poniżej średniej

W skali ogólnokrajowej pierwsze ostrożne szacunki zbiorów zakładają wielkość zbiorów nieco poniżej średniej dziesięcioletniej wynoszącej około dziewięć milionów hektolitrów. Dokładniejsza prognoza będzie możliwa dopiero za kilka tygodni, gdy zbiory będą bardziej zaawansowane.