Premiera: Glühwein w najnowszej kreacji - róż dominującym trendem nadchodzącej zimy
Od tego roku oficjalnie trafią do sprzedaży Rosé-Glühwein (grzańce z win różowych). Dotąd pojawiały się jedynie sporadycznie w postaci gorących napojów rosé pod wymyślnymi nazwami, gdyż „prawidłowy” grzaniec w świetle prawa winiarskiego wolno było wytwarzać wyłącznie z wina czerwonego lub białego.
„W różowych grzańcach owocowy aromat wina, przywodzący na myśl maliny czy truskawki, komponuje się harmonijnie z przyprawami typowymi dla grzańca", wyjaśnia Ernst Büscher z Niemieckiego Instytutu Wina (DWI). Sporządza się je częstokroć z win różowych otrzymanych z odmian spätburgunder i portugieser lub z charakteryzującego się intensywniejszą barwą dornfeldera.
Stare domowe receptury i autentyczna jakość bio
Gotowe grzańce, w formie już doprawionej i przeznaczonej bezpośrednio do podgrzania, winiarze zawsze sporządzają tylko na bazie win pochodzących z własnych winnic i często wedle starych domowych receptur. Teraz dostępne będą również w jakości bio czy wegańskiej.
„Kto raczej woli samodzielnie wykreować grzańca według własnego pomysłu, powinien mieć na uwadze dobrą jakość wina bazowego i pozostałych składników", tłumaczy Büscher. Radzi też „doprawić grzańca delikatnie, aby owocowe aromaty wina pozostały nadal wyczuwalne i tworzyły harmonijną kompozycję z dodanymi przyprawami."
Do sporządzenia pysznego różowego grzańca poleca się na przykład różowego spätburgundera, którego doprawia się jabłkiem, wanilią, anyżem i cynamonem. Jeśli bazę stanowi słodkie lub półwytrawne rosé, należy mniej dosłodzić napój.
Przygotowując grzaniec trzeba podgrzewać go tylko na średnim ogniu do maksymalnie ok. 70 stopni Celsjusza. Jeśli napój jest zbyt gorący lub zagotuje się, utraci swe filigranowe aromaty owocowe i nabierze goryczy.
Grzaniec kontra prawo
Według ustawy winiarskiej grzaniec jest „aromatyzowanym napojem winopochodnym", otrzymywanym z czerwonego, białego lub różowego wina, dosładzanym i doprawianym. Grzaniec różowy może być również wytwarzany na bazie cuvée z czerwonego i białego wina, co jest zabronione w przypadku produkcji wina różowego.
Zabronione jest dodawanie alkoholu, a także wody lub barwników do grzańców. Rzeczywista zawartość alkoholu musi wynosić co najmniej 7% objętości i mniej niż 14,5% objętości.
Nie wolno określać mianem „grzaniec bezalkoholowy” wina bezalkoholowego doprawionego przyprawami charakterystycznymi dla grzańca. Dopuszcza się natomiast nazewnictwo typu „napój aromatyzowany z czerwonego wina bezalkoholowego”.