Powrót zimy pozwolił na pojedyncze zbiory wina lodowego

16.01.24

Powrót zimy na początku drugiego tygodnia stycznia, z mrozem w nocy w niektórych regionach do -11°C, po raz kolejny pozwolił producentom wina na zebranie cenionych zmrożonych winogron.

  • Aktualny stan DWI

I tak 9 stycznia w Weingut Herzer z Naumburg/Roßbach w regionie Saale-Unstrut zebrano winogrona weißburgundera o wadze moszczu 185°Oe w winnicy Steinmeister „Spodziewamy się około 400 litrów wina lodowego", komentował  z zadowoleniem Stephan Herzer.

Również pierwsze dni stycznia były dla winnicy H. Freiberger w Heppenheim w Hessische Bergstrasse wspaniałym zwieńczeniem zbiorów 2023 r. "Z winnicy Heppenheimer Stemmler w temperaturze -9°C byliśmy w stanie zebrać winogrona rieslinga o wadze około 185°Oe na około 60-70 litrów moszczu" - zrelacjonowała była niemiecka księżniczka wina Charlotte Freiberger.

W regionie Saksonii pracownicy spółdzielni winiarskiej Meißen również świętowali udane zbiory wina lodowego. Przy mrozie -11°C zebrano zmrożone winogrona odmiany cabernet blanc z 0,3 hektara, uzyskując łącznie 700 litrów moszczu o masie 186°Oe.

Zimno i rześko było również w Iphofen w powiecie Kitzingen we Frankonii, gdzie w winnicy Ilmbacher Hof po raz pierwszy w jej historii, udało się zebrać silvanera o wysokiej wartości 208°Oe. Winiarz Thomas Fröhlich spodziewa się nieco poniżej 50 litrów wina lodowego.

Nad rzeką Ahrą, w Weingut Olivea Schell w Rech przy temperaturze -9°C zebrano winogrona spätburgundera o wadze 195°Oe. Według szacunków winiarza Olivera Schella, wydajność wyniesie około 50 litrów moszczu gronowego.

Również pięciu członków spółdzielni Durbacher Winzer w Badenii przy -8°C zebrało winogrona rieslinga na 320 litrów lodowego wina.

W nocy z 11 na 12 stycznia, gospodarstwo winiarskie Häußermann z Waiblingen z regionu Wirtembergii wlało do beczek 100 litrów sauvignon gris o poziomie cukru wynoszącym 160°Oe. W winnicy Bernhard Ellwanger w Weinstadt zebrano grona odmiany cabernet cubin o poziomie cukru 168°Oe, co przyniesie około 240 litrów moszczu. Grupa pracowników Leona Golda z Weinstadt odnotowała podobny sukces, zbierając goldmuskatellera z winnicy Steingrüble przy temperaturze minus 8,5°C. Winogrona tej samej odmiany zostały również zebrane w Weingut Klopfer. W Weingärtner Freudenstein-Hohenklingen również cieszyli się z udanego zbioru zamrożonych gron rieslinga.

Natomiast w Palatynacie tylko jedna winnica była w stanie zebrać zamrożone winogrona rzadkiej odmiany petit manseng.

Wczesne zbiory wina lodowego na początku grudnia 2023

Zima dała o sobie znać już na początku grudnia 2023 roku, umożliwiając winiarzom z Hesji Nadreńskiej, Wirtembergii, Frankonii i Mozeli bardzo wczesne zbiory na wino lodowe.

W Wirtembergii Weingärtnergenossenschaft Metzingen-Neuhausen poinformowało o zbiorze około 400 kg winogron, a Staatliche Lehr- und Versuchsanstalt (LVWO) Weinsberg o zbiorach 700 kilogramów winogron rieslinga.

W winnicy Andreas Braun w Volkach we Frankonii zebrano zamrożone winogrona rieslinga na około 200 litrów lodowego wina. Pod koniec ubiegłego roku tylko jedna winnica nad Mozelą zdołała zebrać grona rieslinga na 130 litrów wina lodowego. Z kolei zebranie winogron silvanera pozwoliło czterem winiarzom z Hesji Nadreńskiej na produkcję Eisweina.