Białe burgundy w Niemczech

06.03.25

W nawiązaniu do przewodniego tematu „White Pinot Paradise”, prezentowanego przez Niemiecki Instytut Wina (DWI) na tegorocznych targach ProWein, przedstawiamy kluczowe informacje oraz najnowsze trendy dotyczące odmian Weißburgunder, Grauburgunder i Chardonnay.

  • Komunikaty prasowe

W niemieckich regionach winiarskich uprawia się  nie tylko najwięcej  Rieslinga na świecie, ale także w uprawie Weißburgundera niemieccy winiarze zajmują czołowe miejsce na świecie, z powierzchnią winnic wynoszącą około 6 400 hektarów. W przypadku Grauburgundera Niemcy zajmują trzecie miejsce na świecie za Włochami i USA, z powierzchnią upraw wynoszącą 8 400 hektarów. Wraz z burgundzkim krewnym Chardonnay oraz specjalnością Auxerrois, białe odmiany burgundzkie stanowią w Niemczech 17,5% całkowitej powierzchni winnic. Od roku 2000 ich powierzchnia upraw potroiła się, osiągając 18 000 hektarów.

Niezwykle różnorodne

W łagodnym i chłodnym niemieckim klimacie białe odmiany burgundzkie znajdują doskonałe warunki do wzrostu. Dzięki różnorodnym terroir, od Badenii po Ahr oraz od Mozeli po Saksonię, powstają niezwykle różnorodne wina. Wszystkie trzy odmiany występują zarówno w wersji owocowej i smukłej, jak i dojrzewającej w beczkach barrique lub tonneau, cechując się mocnym ciałem.

Białe burgundy wyróżniają się zrównoważoną kwasowością owocową i delikatną kremowością, co czyni je świetnymi towarzyszami potraw i przyczynia się do ich rosnącej popularności.

Grauburgunder

Grauburgunder, znany na świecie jako Pinot Gris lub Pinot Grigio, wyróżnia się w winnicy zwartymi, malwowo zabarwionymi gronami, co wynika z jego mutacji ze Spätburgundera (Pinot Noir). Niemieckie Grauburgundery charakteryzują się delikatnymi aromatami z nutami dojrzałej gruszki, ananasa, pigwy i zielonych orzechów.

Jest to najważniejsza biała odmiana burgundzka w Niemczech, której powierzchnia upraw od 2000 roku potroiła się, osiągając 8 400 hektarów. To czyni ją trzecią co do ważności białą odmianą w kraju. Cztery piąte powierzchni upraw znajdują się w Badeni (Kaiserstuhl), Hesji Nadreńskiej oraz Palatynacie.

Weißburgunder

Weißburgunder czyli Pinot Blanc lub Pinot Bianco, to mutacja Grauburgundera, znana już od XIV wieku. W Niemczech Weißburgunder daje szczególnie delikatne wina z orzechowymi akcentami w aromacie, często przypominającymi cytrusy, gruszki lub świeże jabłka.

Można go znaleźć we wszystkich niemieckich regionach winiarskich, przede wszystkim w Rheinhessen, Badenii i Palatynacie, które stanowią trzy czwarte powierzchni upraw wynoszącej 6 400 hektarów. Szczególnie dobrze rośnie na żyznych glebach.

Chardonnay

W Niemczech Chardonnay zostało dopuszczone do uprawy w 1991 roku i od tego czasu cieszy się rosnącą popularnością. Jego powierzchnia upraw od 2000 roku zwiększyła się pięciokrotnie, osiągając 3 000 hektarów. Ze względu na odporność na wyższe temperatury odmiana ta dobrze przystosowała się do zmian klimatycznych i doskonale nadaje się również do produkcji win musujących.

Niemieckie Chardonnay zdobywa coraz większe uznanie zarówno w kraju, jak i za granicą. Młode i świeże wina zachwycają aromatami przypominającymi gruszkę, melon, jabłko i egzotyczne owoce. Wysokiej jakości wina z małych beczek zyskują dodatkowo smak masła, brioszki, orzechów i wanilii.

Uprawa białych burgundów w Niemczech 2000 / 2024

 

Powierzchnia upraw 2000 (ha)

Powierzchnia upraw 2024

(ha)

Różnica 2000/ 2024 (ha)

Różnica 2000/ 2024 (%)

Grauburgunder

2.770

8.404

5.634

203,4

Weißburgunder

2.594

6.362

3.768

145,3

Chardonnay

610

3.050

2.440

400,0

Auxerrois

83

310

227

273,5

Razem białe burgundy 

6.057

18.126

12.069

199

%- w ogólnej uprawie

6

17,5

 

 

Ogólna wielkość upraw

104.726

103.295

 

 

 

Osoby do kontaktu