Hermannsberg Estate

Przyjechać, odetchnąć z ulgą, wziąć głęboki oddech. Nawet podróż przez malowniczą dolinę Nahe pozwala podróżnym wyciszyć się i zrelaksować. Region bogaty w tradycję, w którym znajduje się Gut Hermannsberg, jedna z dobrze prosperujących niemieckich posiadłości Riesling. Od momentu przejęcia w 2009 roku, nowi właściciele Christine Dinse i Jens Reidel pokazali, jak można doskonale połączyć to, co historyczne z tym, co nowoczesne.

W 1902 roku Gut Hermannsberg został założony jako Königlich-Preussische Weinbaudomäne, podczas gdy tłocznia wina i dom dyrektora zostały zbudowane w latach poprzedzających I wojnę światową. Ogoniaste szczyty i lukarny w stromych dachach łupkowych oraz masywne podstawy budynków wykonane z porfirowej skały kamieniołomu w okolicy wciąż przypominają wczesne czasy, podobnie jak masywny budynek wykazuje ślady starych fortyfikacji maszynowych. Duże przemysłowe lampy wiszące i nowa wykładzina podłogowa, która przypomina pierwotnie położoną tu podłogę warsztatową, to kolejne miłe detale, które tworzą niezwykły urok między stanem pierwotnym a teraźniejszością. W winotece o powierzchni 160 metrów kwadratowych może zasiąść do 60 gości, podczas gdy panoramiczny taras może pomieścić 40 gości.

Gut Hermannsberg jest członkiem Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP), który sklasyfikował 30 hektarów winnic posiadłości w gminach Schlossbäckelheim, Niederhausen, Traisen i Altenbamberg jako VDP.GROSSE LAGEN. 95 procent winnic w Gut Hermannsberg jest obsadzonych Rieslingiem. Jest to „hobbyhorse“ mistrza piwnicy Karstena Petera, który prowadzi posiadłość wraz z Achimem Kirchnerem. Wraz ze swoim zespołem koncentrują się całkowicie na tradycji Rieslinga w posiadłości i winifikują najlepsze i najbardziej wyraziste Rieslingi dzięki ekspozycji i charakterystyce gleby wybitnych winnic. Od 2014 roku gamę uzupełniają dwa doskonałe wina musujące produkowane tradycyjną metodą fermentacji w butelkach.

Romantycznym klejnotem jest Gästehaus prowadzony przez Désirée i Christiana Patsch, którzy jako gospodarze są również odpowiedzialni za catering w posiadłości. W piątkowe i sobotnie wieczory restauracja oferuje „Menuü am Wochenende“, trzydaniowy posiłekü z akompaniamentem wina. Najważniejszymi wydarzeniami są "weekendy degustacji wina". Raz w miesiącu Gutskäche zaprasza na kulinarny dialog, który umiejętnie łączy najlepsze wina z kulinarnymi przysmakami w pięciu daniach. Ci, którzy chcą po prostu zostać, mają możliwość zatrzymania się w jednym z jedenastu pokoi i apartamentów w Gästehaus.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o historii tego miejsca, w szczególności Rieslinga i wina w ogóle, polecamy książkę właścicielki Christine Dinse. Gut Hermannsberg: Historia królewskiej pruskiej domeny Rieslinga to urzekający kawałek historii wina, kultury i współczesności. Wcześniej niepublikowane oryginalne pliki, notatki z degustacji, historyczne mapy, zdjęcia, dokumenty i wielkoformatowe fotografie krajobrazowe imponująco ilustrują długą podróż od "modelowej winnicy fiskalnej" na przełomie wieków do nowego początku jako posiadłość Hermannsberg.

 

&Czasy otwarcia

M marzec - październik
Wtorek - piątek: 10:00 - 18:00
Sobota, niedziela, święta: 12:00 - 18:00
Poniedziałki po wcześniejszym umówieniu

listopad – luty
Wtorek - sobota: 10:00 - 18:00
Poniedziałek, niedziela, święta po wcześniejszym umówieniu

Kontakt