Riesling

Riesling to jedna z najwyższej jakości odmian winorośli, która swoją światową renomę zawdzięcza żywej kwasowości i różnorodnym aromatom charakterystycznym dla danego terroir.

Fakty

  • 40

    procent światowej produkcji w Niemczech

  • 24.410

    hektarów obsadzonych winnicami w Niemczech w 2022 roku

  • 13 marca

    Urodziny Rieslinga

Uprawa

Riesling jest odmianą powoli dojrzewającą, której charakterystycznym elementem jest owocowa kwasowość. Dlatego też można go uprawiać w regionach północnych, gdzie może w pełni dojrzeć w późnym jesiennym słońcu. Ma najwyższe wymagania co do położenia (energia), ale skromne wymagania glebowe. W zależności od miejsca (rodzaju podłoża i mikroklimatu) może dać zróżnicowane wina. Optymalne warunki dla Rieslinga znajdziemy na winnicach położonych na kumulujących ciepło kamienistych stokach usytuowanych wzdłuż dolin rzecznych.

Znaczenie

Riesling jest uznawany za najważniejszą odmianę niemieckiego winiarstwa. Żadna inna winorośl nie wpływa tak mocno na globalny wizerunek 13 niemieckich regionów winiarskich. Niemcy są uważane za ojczyznę Rieslinga – z 24 410 hektarami upraw (stan na 2022 r.), stanowią one około 40% wszystkich Rieslingów na świecie.

W Rheingau uprawa Rieslinga stanowi około 2 460 hektarów (2022), co stanowi prawie 80% powierzchni uprawnej w tym regionie. Największym niemieckim regionem uprawy Rieslinga jest Palatynat (ok. 5 971 ha), a następnie Mozela (ok. 5 354 ha) i Hesja Nadreńska (ok. 5 304 ha).Większe powierzchnie upraw Rieslinga znajdują się  również w Wirttembergii (ok. 2,134 ha),  Nahe (ok. 1,236 ha) i w Badenii (ok. 911 ha).

Winifikacja i smak

Wybór Rieslingów jest bardzo szeroki i obejmuje wszystkie poziomy jakościowe oraz smakowe.  Niektóre dojrzewają w tradycyjnych drewnianych beczkach. Obok nieskomplikowanych win na co dzień, mamy szeroki wybór win jakościowych. Na wyższych szczeblach jakościowych częściej znajdziemy wina z zawartością cukru resztkowego bądź wina szlachetnie słodkie, jednak także wiele win jakościowych lub klasy Kabinett (szczególnie w północnych regionach winiarskich) charakteryzuje się delikatną słodyczą, która ma zrównoważyć wysoką kwasowość.

„Typowy” Riesling ma barwę jasnożółtą, przechodzącą w zielonkawo-żółtą, nos zdominowany jest przez brzoskwinię lub jabłko, na podniebieniu czujemy rasową kwasowość. W przypadku Rieslingów uprawianych na glebach o podłożu łupkowym mówi się o mineralnej nucie, w niektórych winach możemy wyczuć zapach krzemienia, te pochodzące ze starszych winnic często zawierają interesującą nuty petrolowe.

Jego naturalna kwasowość stanowi dobry potencjał do produkcji wina musującego. I dlatego też u wielu producentów znajdziemy jakościowe wina musujące wyprodukowane w danej winnicy, tzw. Winzersekt. Szlachetne wina słodkie klasy Beerenauslese czy też Eiswein, czyli wina lodowe należą do najczęściej sprzedawanych niemieckich win także i na międzynarodowym rynku. Rieslingi należy pić najwcześniej rok o zbiorach, wiele z nich osiąga swoje optymalne stadium rozwoju dopiero po kilku latach. Czas przechowywania win o najlepszej jakości jest bez mała nieograniczony.

Historia

Wczesne szerzenie się Rieslinga z pierwszymi dowodami z XV wieku, wzrost, wielkość jagód, długi okres dojrzewania i odporność na mróz wskazują na pokrewieństwo z dzikimi winoroślami. Najdłuższą tradycję upraw Rieslinga znajdziemy wśród winiarzy w Rheingau i nad Mozelą. Istnieją dokumenty historyczne sięgające odpowiednio 1435 i 1465 roku. 13 marca 1435 roku w dokumencie sprzedaży po raz pierwszy w historii pojawia się słowo "Riesling". Dowody na jego nasadzenia w dzisiejszej Hesji Nadreńskiej i w Palatynacie pochodzą z końca XV i pierwszej połowy XVI wieku.

Miłośnicy Rieslinga na całym świecie świętują urodziny licznymi działaniami: raport na ten temat

Riesling należy nie tylko dzisiaj, ale także w XVII i XVIII wieku, do zalecanych przez państwo odmian winorośli. Pochodzenie nazwy jest wciąż przedmiotem dyskusji: Czy słowo Riesling jest kojarzone z rzucaniem, z kwasem łzawiącym, z "szlachetnym ryżem", czy z ruslingiem (ciemne drewno)? Na całym świecie jest on znany jako "Rheinriesling", dla win Riesling z Badenii można używać synonimu "Klingelberger". Niemiecki Riesling nie ma nic wspólnego z Welschrieslingiem, który jest uprawiany między innymi w Austrii, Włoszech i Słowenii.

Prof. dr Jürgen Udolph, badacz nazwisk, opublikował pracę naukową na temat pochodzenia nazwy "Riesling" pod tytułem "Skąd Riesling wziął swoją nazwę".

 

Czy Welschriesling i Schwarzriesling są spokrewnione z klasycznym Rieslingiem?

Nie! Oba te szczepy są w rzeczywistości odmianami winogron niezależnymi od klasycznego Rieslinga. Welschriesling to biała odmiana winorośli, której korzenie do dziś nie są jasne. We Francji czerwona odmiana Schwarzriesling jest częścią szampańskiego cuvée.

z Rieslingiem Pstrąg Wispertal z Rheingau

z Rieslingiem

  • 4 küchenfertige Wisperforellen
  • 4 mehlig kochende Kartoffeln
  • 2 Zitronen
  • 2 Bund Petersilie
  • 1 Bund Schnittlauch
  • 1 EL Butter
  • 4 EL Crème fraîche
  • Je nach Geschmack Riesling trocken oder feinherb
  • Eine Prise Salz
  • Eine Prise weißer Pfeffer
  • Nach Bedarf Alufolie

 

<Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Umyj i osusz ziemniaki, zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika. Czas pieczenia wynosi około 40 minut.

 

<p>Umyć i osuszyć rybę, skropić sokiem z cytryny wewnątrz i na zewnątrz, doprawić solą i pieprzem. Umyć pietruszkę, osuszyć i umieścić pęczek w brzuchu ryby. Przyciąć folię aluminiową do odpowiedniego rozmiaru, posmarować miękkim masłem, skropić rybę Rieslingiem i zawinąć pojedynczo. Zamknąć luźno, ale ostrożnie i piec w piekarniku przez około 20 minut.

 

Wymieszaj crème fraîche ze szczypiorkiem. Ziemniaki przeciąć folią na pół, na każdą połówkę nałożyć porcję kremu szczypiorkowego i podawać z pstrągiem i plasterkiem cytryny.

<p

  • Riesling (trocken)
  • Riesling (halbtrocken & feinherb)