Riesling

Riesling to jedna z najwyższej jakości odmian winorośli, która swoją światową renomę zawdzięcza żywej kwasowości i różnorodnym aromatom charakterystycznym dla danego terroir.

Fakty

  • 40

    procent światowej produkcji w Niemczech

  • 24.388

    hektarów obsadzonych winnicami w Niemczech w 2023 roku

  • 13 marca

    Urodziny Rieslinga

Uprawa

Riesling jest odmianą powoli dojrzewającą, której charakterystycznym elementem jest owocowa kwasowość. Dlatego też można go uprawiać w regionach północnych, gdzie może w pełni dojrzeć w późnym jesiennym słońcu. Ma najwyższe wymagania co do położenia (energia), ale skromne wymagania glebowe. W zależności od miejsca (rodzaju podłoża i mikroklimatu) może dać zróżnicowane wina. Optymalne warunki dla Rieslinga znajdziemy na winnicach położonych na kumulujących ciepło kamienistych stokach usytuowanych wzdłuż dolin rzecznych.

Znaczenie

Riesling jest uznawany za najważniejszą odmianę niemieckiego winiarstwa. Żadna inna winorośl nie wpływa tak mocno na globalny wizerunek 13 niemieckich regionów winiarskich. Niemcy są uważane za ojczyznę Rieslinga – z 24 410 hektarami upraw (stan na 2022 r.), stanowią one około 40% wszystkich Rieslingów na świecie.

W Rheingau uprawa Rieslinga stanowi około 2.441 hektarów (2023), co stanowi prawie 85% powierzchni uprawnej w tym regionie. Największym niemieckim regionem uprawy Rieslinga jest Palatynat (ok. 5.954 ha), a następnie Mozela (ok. 5.330 ha) i Hesja Nadreńska (ok. 5.383 ha).Większe powierzchnie upraw Rieslinga znajdują się  również w Wirttembergii (ok. 2.120 ha),  Nahe (ok. 1.244 ha) i w Badenii (ok. 875 ha).

Winifikacja i smak

Wybór Rieslingów jest bardzo szeroki i obejmuje wszystkie poziomy jakościowe oraz smakowe.  Niektóre dojrzewają w tradycyjnych drewnianych beczkach. Obok nieskomplikowanych win na co dzień, mamy szeroki wybór win jakościowych. Na wyższych szczeblach jakościowych częściej znajdziemy wina z zawartością cukru resztkowego bądź wina szlachetnie słodkie, jednak także wiele win jakościowych lub klasy Kabinett (szczególnie w północnych regionach winiarskich) charakteryzuje się delikatną słodyczą, która ma zrównoważyć wysoką kwasowość.

„Typowy” Riesling ma barwę jasnożółtą, przechodzącą w zielonkawo-żółtą, nos zdominowany jest przez brzoskwinię lub jabłko, na podniebieniu czujemy rasową kwasowość. W przypadku Rieslingów uprawianych na glebach o podłożu łupkowym mówi się o mineralnej nucie, w niektórych winach możemy wyczuć zapach krzemienia, te pochodzące ze starszych winnic często zawierają interesującą nuty petrolowe.

Jego naturalna kwasowość stanowi dobry potencjał do produkcji wina musującego. I dlatego też u wielu producentów znajdziemy jakościowe wina musujące wyprodukowane w danej winnicy, tzw. Winzersekt. Szlachetne wina słodkie klasy Beerenauslese czy też Eiswein, czyli wina lodowe należą do najczęściej sprzedawanych niemieckich win także i na międzynarodowym rynku. Rieslingi należy pić najwcześniej rok o zbiorach, wiele z nich osiąga swoje optymalne stadium rozwoju dopiero po kilku latach. Czas przechowywania win o najlepszej jakości jest bez mała nieograniczony.

Historia

Wczesne szerzenie się Rieslinga z pierwszymi dowodami z XV wieku, wzrost, wielkość jagód, długi okres dojrzewania i odporność na mróz wskazują na pokrewieństwo z dzikimi winoroślami. Najdłuższą tradycję upraw Rieslinga znajdziemy wśród winiarzy w Rheingau i nad Mozelą. Istnieją dokumenty historyczne sięgające odpowiednio 1435 i 1465 roku. 13 marca 1435 roku w dokumencie sprzedaży po raz pierwszy w historii pojawia się słowo "Riesling". Dowody na jego nasadzenia w dzisiejszej Hesji Nadreńskiej i w Palatynacie pochodzą z końca XV i pierwszej połowy XVI wieku.

Miłośnicy Rieslinga na całym świecie świętują urodziny licznymi działaniami: raport na ten temat

Riesling należy nie tylko dzisiaj, ale także w XVII i XVIII wieku, do zalecanych przez państwo odmian winorośli. Pochodzenie nazwy jest wciąż przedmiotem dyskusji: Czy słowo Riesling jest kojarzone z rzucaniem, z kwasem łzawiącym, z "szlachetnym ryżem", czy z ruslingiem (ciemne drewno)? Na całym świecie jest on znany jako "Rheinriesling", dla win Riesling z Badenii można używać synonimu "Klingelberger". Niemiecki Riesling nie ma nic wspólnego z Welschrieslingiem, który jest uprawiany między innymi w Austrii, Włoszech i Słowenii.

Prof. dr Jürgen Udolph, badacz nazwisk, opublikował pracę naukową na temat pochodzenia nazwy "Riesling" pod tytułem "Skąd Riesling wziął swoją nazwę".

 

Czy Welschriesling i Schwarzriesling są spokrewnione z klasycznym Rieslingiem?

Nie! Oba te szczepy są w rzeczywistości odmianami winogron niezależnymi od klasycznego Rieslinga. Welschriesling to biała odmiana winorośli, której korzenie do dziś nie są jasne. We Francji czerwona odmiana Schwarzriesling jest częścią szampańskiego cuvée.

z jabłkami Medaliony wieprzowe

z jabłkami

  • 8 Stück Schweinemedaillons
  • 500 Gramm Bandnudeln
  • 2 große Äpfel
  • 200 ml Sahne
  • 10 Blättchen frischer Salbei
  • 4 Zweige frischer Thymian
  • nach Geschmack Zucker
  • 3 EL Calvados
  • 1 EL Öl
  • zum Abschmecken Salz & Pfeffer

 

Pieprzyć i solić medaliony z obu stron. Oskubać tymianek, pokroić szałwię w cienkie paski i obtoczyć medaliony w ziołach. Smażyć mięso na patelni z niewielką ilością oleju z obu stron, niezbyt gorące, aż zacznie się zabarwiać. Zdejmij z patelni i umieść na rozgrzanej blasze w piekarniku w temperaturze 100°C, aż będzie ugotowane.

 

Ugotuj tagliatelle al dente i trzymaj w cieple.

 

W międzyczasie obrać jabłka i pokroić w plasterki o szerokości ok. 1,5 cm. Podgrzej patelnię z mięsem i dodaj plasterki jabłka. Po około pół minuty posyp jabłka 1 łyżeczką cukru i pozwól im się skarmelizować. Po minucie zdeglasować plasterki jabłka dużą ilością Calvadosu i flambirować. Dodaj śmietanę i dopraw solą i pieprzem.

 

Wyjmij filet z piekarnika. Dodaj soki mięsne z naczynia do sosu i podawaj filety z tagliatelle, plasterkami jabłka i sosem jabłkowym Calvados.

<p

  • Riesling (trocken)