Müller-Thurgau

Rivaner auch Müller-Thurgau

Odmiana ta została wyhodowana przez profesora Hermanna Müllera pochodzącego ze szwajcarskiego kantonu Thurgau.

Fakty

  • 10.970 ha

    powierzchni nasadzeń w 2022r.

  • ca. 20 %

    nasadzeń białych odmian winorośli w Hesji Nadreńskiej

Uprawa

Winorośl Müller-Thurgau można znaleźć w prawie wszystkich niemieckich regionach uprawy winorośli. W 2022 r. największe obszary znajdowały się w Hesji Nadreńskiej z ok. 3.893 hektarami i Badenii z ok. 2.218 hektarami, a następnie w Palatynacie z ok. 1.630 hektarami, Frankonii z ok. 1.400 hektarami i Mozeli z ok. 771 hektarami. Wprowadzone w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku ograniczenia plonu na hektar winnicy miały bardzo korzystny wpływ właśnie na tę odmianę, która ma tendencję do obfitego plonowania. Jeżeli krzewy nie są zbytnio przycinane, ukazują swój prawdziwy potencjał jakościowy. 

Znaczenie

W latach dziewięćdziesiątych Müller-Thurgau oddał pozycje lidera na winiarskiej mapie Niemiec Rieslingowi. Jednak z udziałem powierzchniowym wynoszącym około 10,6%, odmiana ta nadal ma wyjątkowe znaczenie w niemieckiej uprawie winorośli. Jednak z prawie dwunastoprocentowym udziałem w powierzchni uprawnej Rivaner nadal ma szczególne znaczenie dla winiarstwa niemieckiego. Fakt, że uprawiany jest dzisiaj na prawie 11  tysiącach ha, zawdzięcza swoim wszechstronnym możliwościom zastosowania oraz dostępnością smakową także i dla mniej wyrafinowanych konsumentów. Ponadto Müller-Thurgau nie ma szczególnych wymagań względem położenia i daje pewne plony. 

Winifikacja i smak

Odmiana ta dojrzewa wcześnie i daje wina łatwe w piciu, czasem kwiatowe o delikatnie owocowym aromacie muszkatołowym. Kwasowość jest raczej łagodna, w przypadku win pochodzących z północy jest nieco wyraźniej podkreślona. Winifikacja przeprowadzana jest przeważnie w zbiornikach ze stali szlachetnej, w których łatwo można zatrzymać świeżość i typowy dla odmiany aromat. Najczęściej spotykamy jakościowe wina wytrawne bądź z zawartością cukru resztkowego. Müller-Thurgau, z nielicznymi wyjątkami, nie jest winem, które można długo leżakować i najlepiej smakuje w pierwszych latach po zbiorze. Czasami możemy znaleźć wina produkowane techniką „sur lie”, które aż do momentu butelkowania dojrzewały na drobnym osadzie drożdżowym.

Wina te są łatwe do spożycia pod względem smaku i cieszą się popularnością ze względu na swoje harmonijne cechy. Mają kolor od bladożółtego do jasnożółtego i średnią budowę. Jeśli na etykiecie widnieje nazwa Rivaner, można założyć, że jest to wino wytrawne, raczej młode, lekkie i świeże. Wina Müller-Thurgau to zazwyczaj nieskomplikowane wina codzienne, które dobrze komponują się z delikatnymi, aromatycznymi potrawami.

Historia

Odmiana winorośli zawdzięcza swoje istnienie i nazwę profesorowi Hermannowi Müllerowi z szwajcarskiego kantonu Thurgau. Müller, który żył w latach 1850-1927, wyhodował tę odmianę w instytucie badawczym w Geisenheim. Nowsze badania genetyczne jednoznacznie wskazują, że udało mu się to poprzez skrzyżowanie Rieslinga z Madeleine Royale. W szwajcarskim instytucie badawczym Wädenswil odmiana została dalej rozwinięta i w 1913 roku nazwana na cześć swojego hodowcy. Synonim Rivaner jest skrótem od słów Riesling i Silvaner, które przez długi czas uważano za rodziców Müller-Thurgau.

W skrócie

  • Wyhodowany ze skrzyżowania Riesling x Madeleine Royale
  • Zajmuje ok. 20% białych winnic w Rheinhessen
  • Wysoki plon i wczesne dojrzewanie
  • Aromat: delikatnie owocowy i kwiatowy, delikatne zioła, jabłka lub gruszki

Co łączy Rivanera z Müller-Thurgau?

Nazwa Rivaner składa się z odmian Riesling i Silvaner, które przez długi czas były uważane za rodziców Müller-Thurgau. Rivaner jest zatem często używany jako synonim Müller-Thurgau.

z plasterkami gruszki Paski piersi z kurczaka

z plasterkami gruszki

  • 500 Gramm Hähnchenbrustfilet
  • 2 reife Birnen
  • 200 ml Birnensaft
  • 100 ml Sahne
  • 1 ganze Zwiebel
  • 4 EL Olivenöl
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

 

Pokrój filet z piersi kurczaka w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej mięso. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

 

<Umyj i obierz gruszki, usuń skórkę, pokrój w cząstki i podsmaż na patelni. Zdeglasować sokiem gruszkowym i pozostawić do lekkiego zredukowania.</p> <p

 

<p>Na koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku.

  • Müller-Thurgau (halbtrocken & feinherb)
  • Kerner (halbtrocken & feinherb)