Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc to jedna z aromatycznych odmian winogron o szczególnie szerokiej gamie smaków.

Fakty

  • 1.923 ha

    powierzchni winnic w 2022 r.

Znaczenie

Sauvignon Blanc to jedna z odmian winorośli o wyjątkowej różnorodności aromatów. Po raz pierwszy został wymieniony w dokumentach w 1710 roku w południowo-zachodniej Francji i jest jedną z najbardziej znanych białych odmian winorośli na świecie.

Uprawa
W Niemczech Sauvignon Blanc został po raz pierwszy dopuszczony do uprawy w Württembergii w 1999 roku, a następnie w regionach winiarskich Nadrenii-Palatynatu w 2001 roku. Powierzchnia jego upraw znacznie wzrosła od tego czasu, potrojona w ciągu ostatnich dziesięciu lat. W 2022 roku wynosiła około 1 923 hektarów w całym kraju, zdobywając stałe miejsce w ofercie wielu winnnic. Można spodziewać się dalszego wzrostu upraw w nadchodzących latach, ponieważ odmiana ta dobrze przystosowuje się do klimatu Niemiec. Palatynat wyróżnia się szczególnie na mapie regionów, posiadając 770 hektarów, co stanowi 40 procent krajowej powierzchni upraw Sauvignon Blanc. Kolejne około 618 hektarów znajduje się w Hesji Nadreńskiej.

Smak
W Niemczech Sauvignon Blanc występuje w różnych stylach, od wyrazistych, owocowych win z intensywnymi aromatami marakui, grejpfruta lub bzu, po bardziej wytrawne wina z nutami świeżo skoszonej trawy, agrestu i papryki.

Fumè wariant w segmencie premium

Interesującym i obiecującym trendem jest rosnąca produkcja Sauvignon Blanc w beczkach o pojemności 500 litrów (Tonneau). Te bardziej złożone wina często są sprzedawane jako wariant "Fumé" w segmencie premium i doskonale komponują się z daniami takimi jak szparagi czy potrawy rybne.

 

W skrócie

  • Rozpowszechniona na całym świecie odmiana białych winogron
  • Stosunkowo wymagająca odmiana, preferuje dobre i głęboko zakorzenione winnice
  • Osiąga pełną dojrzałość tylko w ciepłych miejscach
  • Aromat: nuty agrestu, czarnej porzeczki, papryki, owoców cytrusowych

 

Jaki jest charakterystyczny zapach dla odmiany Sauvignon Blanc?

Typowym off-flavour dla Sauvignon Blanc i Scheurebe jest koci mocz! W niższych stężeniach odpowiedzialna za to substancja nadaje aromaty agrestu i czarnej porzeczki, ale w wyższych stężeniach może przekształcić się w nieprzyjemny, ostry zapach.