Chardonnay

Chardonnay

Chardonnay to jedna z najpopularniejszych odmian winogron na świecie.

Fakty

  • 2. 731

    Hektary obsadzonych winnic w Niemczech w 2022 r.

Znaczenie

Chardonnay jest obecne praktycznie we wszystkich krajach winiarskich i zajmuje obszar uprawy na całym świecie, który jest trzy razy większy niż obszar uprawy Rieslinga. Również w Niemczech jego uprawa powoli, ale stale rośnie. Każdego roku przybywa do 100 hektarów. Z około 2731 hektarami upraw w 2022 roku (2377 hektarów w 2020 roku)  stanowi około 2,3 procent całkowitej powierzchni winnic w Niemczech. Chardonnay uprawiane jest głównie w Hesji Nadreńskiej (1.019 hektarów w 2022 roku) i Palatynacie (915 hektarów). Z dużym powodzeniem sadzi się go w tych regionach, które tradycyjnie wyróżniają się procentowo znaczącym udziałem szczepów burgundzkich, takich jak podnoże Kaiserstuhl w Badenii z 344 hektarami.

Uprawa

Chardonnay ma podobnie wysokie wymagania co do położenia winnicy jak Weißburgunder czy Riesling. Niekorzystne są dla niego skrajne siedliska. Najlepiej udaje się na głębokich, wapiennych i ciepłych podłożach. Chardonnay jest mrozoodporny, niezbyt podatny na choroby, jedynie cienkie skórki jagód ułatwiają powstawanie pleśni. Krzewy sadzi się w dużych odstępach od siebie. Wysokie krzewy poprawiają kondycję kwiecia. Na jesieni Chardonnay, podobnie jak Weißburgunder, dojrzewa bardzo późno i można go zbierać na krótko przed Rieslingiem. Waga moszczu mierzona w skali Oechsle jest na poziomie Weißburgundera, a przy niskich plonach nawet nieco większa. Kwasowość osiąga w winnicach o odpowiednim położeniu przyjemny poziom.

Winifikacja i smak

Jako, że Chardonnay oferowany jest w wielu wariantach, od świeżego wina jakościowego, do mocnych, wytrawnych Auslese, ma zastosowanie przy wielu okazjach. Lekkie, młode wina dobrze towarzyszą daniom rybnym i owocom morza, mocniejsze wina z wyraźnie zaznaczoną beczką pasują zarówno do pieczystych mięs , jak i do pikantnych serów.

Większość tych win jest wytrawna. Oprócz winifikacji w zbiornikach ze stali szlachetnej, szeroko rozpowszechnione jest także użycie beczek typu barrique. Nadaje się do tego jednakże jedynie wysokiej jakości wino. Z wariantów świeżych i owocowych produkuje się także wina musujące. Aromat melonów, owoców egzotycznych, przejrzałego agrestu bądź też nie całkiem dojrzałych jabłek jest typowy dla Chardonnay. Wina lepszej klasy mają często wysoką zawartość alkoholu i ekstraktu, są mocno zbudowane i długie. Jeżeli winifikacja przebiegała w małych beczkach dębowych, pierwotne aromaty owocowe uzupełniane są aromatami drewna.

Historia

Podobnie jak wiele innych starych odmian winorośli, Chardonnay również ma swoje korzenie w Azji Zachodniej.  Wraz z rozprzestrzenianiem się kultury winiarskiej, odmiana ta dotarła do Francji i znalazła nowy dom, w szczególności w Burgundii. Osada w pobliżu Tournus o nazwie „Chardonnay“ mogła nadać tej odmianie swoją nazwę. W Burgundii mnisi zajęli się rozprzestrzenianiem i uprawą tej odmiany. Od wieków Chardonnay jest synonimem wspaniałych białych win z Burgundii, a także odgrywa kluczowa rolę w Szampanii. W Niemczech odmiana ta została zatwierdzona dopiero w 1991 roku. Jednak już wcześniej niektóre winnice importowały sadzonki z Francji, dlatego niektóre zapasy Chardonnay są znacznie starsze.

Rosa Chardonnay

W lutym 2020 r. odmiana Rosa Chardonnay została zatwierdzona przez Federalny Urząd Odmian Roślin i tym samym dopuszczona do produkcji win jakościowych. Według informacji Uniwersytetu Hochschule Geisenheim (hodowcy odmiany winogron), Rosa Chardonnay charakteryzuje się wyższą odpornością na gnicie niż klasyczne Chardonnay. Pod względem smaku i koloru wina Rose Chardonnay są porównywalne do Chardonnay, ale można je opisać jako bardziej pełne i złożone. W Nadrenii-Palatynacie odmiana ta jest uprawiana na około 6 hektarach (stan na marzec 2020).

W skrócie

  • Naturalna krzyżówka odmiany burgundzkiej x Weißer Heunisch
  • zatwierdzona w Niemczech od 1991 roku
  • wysokie wymagania dotyczące lokalizacji i miejsca, uwielbia głębokie, kredowe gleby
  • Odporna na zimę, poźno dojrzewająca 
  • Aromat: przypominający egzotyczne owoce, melony, agrest, grejpfrut

Skąd pochodzi nazwa Chardonnay?

Zakłada się, że osada w pobliżu Tournus w Burgundii była inspiracją dla nazwy "Chardonnay".

i drobny makaron Sandacz z ratatouille

i drobny makaron

  • 4 große Zanderfilets mit Haut (ohne Schuppen)
  • 1 Pck. chinesische Eiernudeln
  • 10 reife Tomaten
  • 1 gewürfelte rote Paprikaschote
  • 1 gelbe Paprikaschote
  • 2 Zucchini
  • 1 gewürfelte rote Gemüsezwiebel
  • 1 zerdrückte Knoblauchzehe
  • 0.3 Liter trockener Rivaner
  • 0.2 Liter Sangrita Picante
  • 3 EL Basilikum-Pesto
  • 1 EL Butter
  • Eine Prise Salz & Pfeffer
  • 1 EL Olivenöl

 

1. Ugotuj makaron jajeczny w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek.

 

2. pokroić w kostkę pomidory, paprykę i cukinię.

 

3. podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek na odrobinie oliwy z oliwek, dodać pokrojone w kostkę warzywa i smażyć razem z nimi.

Smażyć do miękkości.

 

4. zalać Rivanerem, wypełnić sangritą i gotować, aż będzie al dente. Na koniec dodaj pesto bazyliowe i dopraw wszystko solą i pieprzem.

<p

 

<p>5. wyjąć sandacza z ości (patrz „Wskazówka“). Dopraw rybę, obtocz w mące (będzie jeszcze bardziej chrupiąca ze skrobią ziemniaczaną), umieść skórą do dołu na gorącej patelni z odrobiną oliwy z oliwek i dociąż talerzem, aby ryba nie mogła się poruszyć.

<p

 

<p>6. smażyć sandacza przez 2 do 3 minut tylko od strony skóry; powinien stać się złotobrązowy i chrupiący.

 

7. Ugotowany makaron wymieszać z masłem i odrobiną soli. Umieść na dużym talerzu, ułóż wokół niego ratatouille i umieść sandacza na środku.

<p

 

<p>Wskazówka: Aby usunąć ości, przesuń palcem wzdłuż środka filetu rybnego w kierunku włókien, a następnie usuń ości czystym cięciem.

  • Müller-Thurgau (süß & edelsüß)
  • Chardonnay (halbtrocken & feinherb)
  • Spätburgunder (halbtrocken & feinherb)