Pijemy franki szwajcarskie

Jako właściciel jednej z najlepszych serowarni w Szwajcarii, przez wiele lat poświęcałem swoje życie mleku od krów z Appenzell. Ale w pewnym momencie potrzebowałem nowego wyzwania. A ponieważ nic nie pasuje do sera lepiej niż dobre wino, postanowiłem poszukać swojego źródła utrzymania w uprawie winorośli.

Cytaty

Jako właściciel jednej z najlepszych serowarni w Szwajcarii, przez wiele lat poświęcałem swoje życie mleku serowemu Appenzeller. Ale w pewnym momencie potrzebowałem nowego wyzwania. A ponieważ nic nie pasuje do sera lepiej niż dobre wino, postanowiłem poszukać źródła utrzymania w uprawie winorośli. Kiedy zapytałem o odpowiednie możliwości, znalazłem to, czego szukałem w Rheingau - na dwa sposoby:

<p <p>Po pierwsze, odkryłem idealną winnicę dla mnie w tak zwanej „Riesling Riviera“. Po drugie, poznałem ówczesną dyrektor zarządzającą jednego z najważniejszych na świecie stowarzyszeń zajmujących się najlepszymi winami: Evę Raps. Szukała nie tylko doskonałych win, ale także winiarza swojego życia. Na szczęście jej wybór padł na mnie! Szybko staliśmy się kochankami i teraz razem prowadzimy winnicę. <p <p>Ponieważ pochodzę ze Szwajcarii, a Eva z Frankonii, naszym zadeklarowanym celem było połączenie naszych dwóch tradycji i ojczyzn w winie i połączenie ich w nową całość. W ten sposób narodził się pomysł wyprodukowania szwajcarskiego frankońskiego jako eksperymentalnego, fermentowanego wewnątrzkomórkowo „pomarańczowego“ wina. Jest ono wytwarzane z Silvaner, dość nietypowej odmiany winogron dla regionu Rheingau. W ten sposób udało nam się przejść od tradycji do awangardy. Nawet po latach wino z bardzo delikatnym Tanningerüst jest nadal tak stabilne jak szwajcarska waluta. Typowy frank szwajcarski!

Kontakt