Wulkaniczny ogród skalny Winklerberg

Wino rośnie na pozostałościach wulkanu, który wygasł 15 milionów lat temu w Ihringen am Kaiserstuhl.

Dwa strumienie lawy, porowata skała wyrzutowa, bomby lawowe - Winklerberg ma wszystko, czego potrzebuje stary wulkan.

Ale słynie z tego, co tak dobrze rozwija się na lawie: wino jest uprawiane w gminie Kaiserstuhl co najmniej od 962 roku. Prawdopodobnie już Rzymianie zajmowali się tu uprawą winorośli, w końcu Kaiserstuhl to najbardziej słoneczny i najcieplejszy region uprawy winorośli w Niemczech.

<p <p>Już w 962 r. Ihringen było znaczącą gminą winiarską; dziś gmina na zachód od Fryburga jest jedną z największych gmin winiarskich w Niemczech z około 600 hektarami winnic. Najbardziej znanym miejscem jest Winklerberg, który wziął swoją nazwę od krętego charakteru winnic. Strome, zwietrzałe zbocza wulkaniczne z wtrąceniami wapiennymi są obecnie uprawiane tarasowo i produkują pełne, mineralne wina. <p <p>Natura i wina najwyższej jakości - to także motto okrężnego szlaku przez wulkaniczny ogród skalny w Winklerberg, który został zainaugurowany w październiku 2006 roku. Wzdłuż oznakowanego szlaku okrężnego można poznać różne historie dotyczące geologii, przyrody, a przede wszystkim wina. Szlak prowadzi obok Alte Rebhäusle, „Winklerbergbrünnele“ i historycznych schodów, z których wszystkie są świadectwem starożytnej kultury winiarskiej. Obejmuje to również pionierski czyn winiarza Georga Ernsta Lythina: w 1813 roku po raz pierwszy zasadził szlachetne odmiany, takie jak Burgundy, Traminer i Muscat na Winklerberg - narodziny szlachetnej uprawy winorośli Kaiserstädt dzięki wulkanicznej skale.