Hermannsberg Estate
Tam, gdzie dziś rośnie wybitny Riesling, kiedyś wydobywano rudę miedzi: Do 1901 roku winnica Schlossböckelheimer Kupfergrube była właśnie kopalnią miedzi. W 1901 roku państwo pruskie założyło domenę uprawy winorośli Niederhausen i zakupiło ten teren.
Wysadzono skały, wyrównano starą hałdę, zbudowano tarasy, a dwa lata później posadzono pierwsze winorośle Riesling. Pierwszy wybitny rocznik został wyprodukowany w 1911 roku. Wino stało się znane na całym świecie w 1921 roku: w tym legendarnym roku winiarskim na Kupferbergu zebrano Riesling Trockenbeerenauslese o bajecznej temperaturze 308 stopni. Do dziś Riesling jest głównym celem tej wyjątkowej lokalizacji.</p <p>Zgodnie z tradycją, uprawa winorośli została sprowadzona do Nahe przez Rzymian i jest udokumentowana w 1128 roku: uprawa winorośli jest po raz pierwszy wymieniona w rejestrze klasztoru Rupertsberg w wiosce znanej wówczas jako Böckelheim. W 1901 r. państwo pruskie zaczęło wykupywać strome, nierówne i skaliste tereny nad rzeką Nahe. Uprawa winorośli w Niemczech była wówczas w złym stanie; choroby i szkodniki, zwłaszcza filoksera, doprowadziły do prawdziwego upadku uprawy winorośli. Pruskie domeny winiarskie zostały założone w celu stworzenia ekonomicznych i wysokiej jakości modelowych przedsiębiorstw oraz uratowania reputacji niemieckiego wina.
Nawet gdy Domäne stał się własnością landu Nadrenia-Palatynat w 1946 roku, firma nadal poświęcała się badaniom nad jakością i postępem. Przeprowadzono tu pierwsze próby zimnej fermentacji, eksperymenty z nawozami i opryskami, a także wybrano pożądany klon DN 500 Riesling. Do dziś ten klon Rieslinga jest znany z wysokiej wagi moszczu i wydajności, a także z owocowego charakteru.
Dzisiaj, dawna pruska posiadłość winiarska nosi nazwę Gut Hermannsberg, nazwaną na cześć najlepszej winnicy Niederhäuser Hermannsberg i jest własnością przedsiębiorcy Jensa Reidela od lata 2009 roku. Sześć winnic sklasyfikowanych jako Erste Lagen obsadzonych jest w 95% Rieslingiem. Stara winiarnia i budynek administracyjny z 1910 roku zostały odnowione z pięknymi elementami secesyjnymi. Pod nim znajdują się dwie 90-metrowe piwnice, w których nadal produkuje się wino i przechowuje wiele skarbów: Wina są przechowywane w komorze skarbów obok drewnianej piwnicy z beczkami od 1907 roku.
&Czasy otwarcia
M marzec – październik:
wtorek - piątek: 10:00 - 18:00
Sobota, niedziela, święta: 12:00 - 18:00
Poniedziałki po wcześniejszym umówieniu
listopad – luty:
wtorek - sobota: 10:00 - 18:00
Poniedziałki, niedziele, święta po wcześniejszym umówieniu