Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon to francuska odmiana winorośli pochodząca z regionu uprawy winorośli Bordeaux, o której po raz pierwszy wspomniano we francuskim dokumencie z 1635 roku.

Fakty

  • 1635

    pierwsza wzmianka

  • 483 ha

    powierzchnia upraw

Znaczenie i kultywacja

Cabernet Sauvignon to francuska odmiana winorośli pochodząca z regionu uprawy winorośli Bordeaux, która została po raz pierwszy udokumentowana we Francji w 1635 roku. Obecnie na całym świecie uprawia się około 300 000 hektarów Cabernet Sauvignon. Odmiana czerwonego wina najlepiej rozwija się w umiarkowanym i łagodnym klimacie z jak najmniejszymi wahaniami temperatury, dlatego też uprawiana jest tylko na 483 hektarach (2022) w Niemczech, głównie w Palatynacie (245 ha) i Rheinhessen (129 ha). Niewielkie ilości tej odmiany winorośli można również znaleźć w Badenii i w Nahe.
Cabernet Sauvignon, naturalna krzyżówka Cabernet Franc i Sauvignon Blanc, to bardzo późno dojrzewająca odmiana winorośli, która charakteryzuje się tym, że jej smak i bukiet pozostają zawsze rozpoznawalne, niezależnie od regionu i klimatu.

Dojrzewanie i smak

Winogrona zawierają szczególnie dużo pestek, barwników i tanin, dzięki czemu wino ma głęboki, ciemny kolor i doskonale nadaje się do starzenia w beczkach oraz długotrwałego przechowywania. Cabernet Sauvignon, jako idealny partner do kupażu, zdobył uznanie na całym świecie. Wina Cabernet Sauvignon charakteryzują się mocną strukturą tanin i typowym smakiem czarnej porzeczki oraz aromatem zielonej papryki. Jako towarzysz do posiłków, Cabernet Sauvignon doskonale pasuje do pieczonej wołowiny lub jagnięciny, a także do dziczyzny i potraw z papryką w ciemnych sosach.

W skrócie

 

  • naturalna krzyżówka Cabernet Franc i Sauvignon Blanc
  • pikantne i owocowe
  • cecha szczególna: bukiet i smak wina pozostają niepowtarzalne w różnych warunkach klimatycznych i glebowych
  • aromat: owocowe nuty czarnej porzeczki z zielonym pieprzem; młode wina mają nuty lukrecji, starsze roczniki wykazują nuty wanilii i tostów

 

>

Kiedy Cabernet Sauvignon został po raz pierwszy zasadzony w Niemczech?

W 1984 roku w winnicy Vollmer z Palatynatu zasadzono pierwsze winorośle Cabernet Sauvignon jeszcze przed zatwierdzeniem tej odmiany, ponieważ jej zatwierdzenie było już zapowiedziane. W rezultacie winiarz został ukarany grzywną, a winorośl została usunięta. Odmiana została oficjalnie zatwierdzona w 1987 roku.