Silvaner

Silvaner

To prawdopodobnie dzięki mnichom cysterskim Silvaner trafił do Frankonii ponad 350 lat temu.

Fakty

  • 1 miejsce

    we frankońskim indeksie odmian winogron od 2019 r.

  • 25,3 %

    Udział powierzchni winnic we Frankonii (2022)

  • 10 do 12 °C

    Optymalna temperatura picia

Uprawa

Silvaner jest uprawiany w Niemczech od ponad 350 lat. Obecnie w niemieckich regionach winiarskich znajduje się 4.419 hektarów obsadzonych Silvanerem (2022), co odpowiada nieco poniżej 4,3% całkowitej powierzchni winnic. Silvaner jest szczególnie popularny w Hesji Nadreńskiej z 1932 hektarami i Frankonii z 1 559 hektarami, a następnie w Palatynacie z 468 hektarami.

Znaczenie

Pierwsze winorośle Silvaner zostały zasadzone w Castell niedaleko Würzburga już w 1659 roku. Wieść o jego zaletach szybko się rozprzestrzeniła. Największym regionem upraw Silvanera jest Hesja Nadreńska, gdzie ta odmiana winorośli zajmuje około 8 procent powierzchni. Silvaner jest uważany za jedną z wiodących odmian winorośli w Hesji Nadreńskiej, której potencjał jakościowy jest badany rok po roku.

Regionem o najwyższym udziale Silvanera jest Frankonia, gdzie odmiana ta rośnie na około jednej czwartej winnic. Od 2019 roku Silvaner ponownie zajmuje pierwsze miejsce na liście odmian w tym regionie. W zależności od terroir i mikroklimatu, Silvaner ma jednak znacznie wyższy status w poszczególnych frankońskich winnicach, ponieważ będąca wizytówką frankońska odmiana winorośli produkuje bardzo wyjątkowe wina na wapieniu muszlowym i glebach Keuper.

Winifikacja i smaki

Silvaner to różnorodność. Nieskomplikowane wino letnie, miękkie, kremowe wino barrique, dobrze rozwinięte, eleganckie Grosses Gewächs lub intensywna, długotrwała szlachetna słodycz. Wszystko jest możliwe. Odmiana winogron doskonale odzwierciedla swój terroir i łączy w sobie ziemiste tony z delikatnymi owocowymi smakami i łagodną kwasowością.

Wina Silvaner charakteryzują się delikatnym aromatem przypominającym zioła lub agrest, któremu czasem towarzyszy aromat świeżego siana. Zazwyczaj są to lekkie wina o subtelnym, pachnącym aromacie, które są bardzo cenione za swoją łagodną kwasowość. Badania jakości pozwala na uzyskanie dopracowanych i eleganckich win, nawet na wyższych poziomach jakości, które bardzo dobrze harmonizują nie tylko ze szparagami i rybami. Na ciężkich glebach Silvaner może rozwinąć się w pełne wino z pewnym bogactwem i wyraźnym aromatem dojrzałych gruszek i karczochów, co sprawia, że jest mile widzianym dodatkiem do bardziej treściwych potraw.

Historia

Przez lata naukowcy zastanawiali się nad pochodzeniem tej odmiany winogron. Czy pochodzi ona z Siebenbürgen lub z Silvan, małego miasteczka w Azji Środkowej, czy też nazwa wskazuje na rzymskie pochodzenie? Dzisiejsze analizy genetyczne pokazują, że Silvaner jest krzyżówką Traminera, jednej z najstarszych znanych odmian winorośli, z autochtoniczną odmianą winorośli "Austrian White". Jego pochodzenie z regionu alpejskiego wydaje się zatem pewne.

Silvaner to Austryjak 

To prawdopodobnie dzięki mnichom cysterskim Silvaner trafił do Frankonii. Najsłynniejszy klasztor w regionie, Ebrach, utrzymywał kontakty handlowe aż z Austrią. W tamtych czasach nikt nie mógł przypuszczać, że ten austriacki import stanie się wizytówką frankońskiego wina.

Nowa ojczyzna

Mikroklimat, orientacja i skład gleby wpływają na rozwój i wzrost winogron. Nowy dom Silvanera z ciężkimi glebami gliniasto-gipsowymi nadał tej nieznanej dotąd odmianie winogron jej własny profil. Silvaner stał się prawdziwym Castellerem, dla którego wzniesiono nie tylko drogowskazy, ale nawet pomnik. Obok Rieslinga jest to jedna z najbardziej reprezentatywnych niemieckich odmian winorośli. Do lat 70-tych była to najbardziej rozpowszechniona odmiana w Niemczech. Obecnie, sadzona na najlepszych parcelach Frankonii, wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród międzynarodowych dziennikarzy i krytyków winiarskich.

W skrócie

  • Najczęściej sadzona odmiana w Niemczech do lat 70-tych XX wieku
  • Wysokowydajna o średnim czasie dojrzewania
  • Aromat: subtelnie pachnący, przypominający zioła lub agrest

Kiedy po raz pierwszy wspomniano o Silvanerze?

Już w pierwszym wieku naszej ery Gaius Plinius Secundus donosił w swojej "Naturalis Historia" o odmianie winorośli o cechach podobnych do Silvanera. W XVII wieku Silvaner przybył do Niemiec za pośrednictwem mnichów z regionu alpejskiego.

WSKAZÓWKA DO WINA: szlachetny słodki Silvaner Auslese lub Beerenauslese Krem Silvaner z ciemną czekoladą

  • 200 g saure Sahne
  • 200 g Schlagsahne
  • 100 g Puderzucker
  • 1 Pck. Vanillezucker
  • 0,2 l Silvaner
  • 2 EL Zitronensaft
  • 2 Blätter Gelatine
  • 100 g dunkle Schokolade

 

Przygotowanie:

 

1. wymieszać śmietanę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, silvanerem i sokiem z cytryny.

 

2. namoczyć żelatynę zgodnie z instrukcją i wymieszać. Ubić bitą śmietanę na sztywno.

 

3. gdy śmietana zacznie żelować, dodać ubitą na sztywno śmietanę i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

<p

 

<p>4. Grubo zetrzeć ciemną czekoladę na tarce lub usunąć korę ostrym nożem.

 

5. wyciąć łyżeczką kropki z kremu, ułożyć na talerzu lub w szklance i udekorować czekoladą.

 

Zalecane wino:

 

Szlachetny Silvaner Auslese lub Beerenauslese

  • Silvaner (lieblich)
  • Silvaner (süß & edelsüß)