Silvaner
To prawdopodobnie dzięki mnichom cysterskim Silvaner trafił do Frankonii ponad 350 lat temu.
Fakty
-
1 miejsce
we frankońskim indeksie odmian winogron od 2019 r.
-
25,3 %
Udział powierzchni winnic we Frankonii (2022)
-
10 do 12 °C
Optymalna temperatura picia
Uprawa
Silvaner jest uprawiany w Niemczech od ponad 350 lat. Obecnie w niemieckich regionach winiarskich znajduje się 4.419 hektarów obsadzonych Silvanerem (2022), co odpowiada nieco poniżej 4,3% całkowitej powierzchni winnic. Silvaner jest szczególnie popularny w Hesji Nadreńskiej z 1932 hektarami i Frankonii z 1 559 hektarami, a następnie w Palatynacie z 468 hektarami.
Znaczenie
Pierwsze winorośle Silvaner zostały zasadzone w Castell niedaleko Würzburga już w 1659 roku. Wieść o jego zaletach szybko się rozprzestrzeniła. Największym regionem upraw Silvanera jest Hesja Nadreńska, gdzie ta odmiana winorośli zajmuje około 8 procent powierzchni. Silvaner jest uważany za jedną z wiodących odmian winorośli w Hesji Nadreńskiej, której potencjał jakościowy jest badany rok po roku.
Regionem o najwyższym udziale Silvanera jest Frankonia, gdzie odmiana ta rośnie na około jednej czwartej winnic. Od 2019 roku Silvaner ponownie zajmuje pierwsze miejsce na liście odmian w tym regionie. W zależności od terroir i mikroklimatu, Silvaner ma jednak znacznie wyższy status w poszczególnych frankońskich winnicach, ponieważ będąca wizytówką frankońska odmiana winorośli produkuje bardzo wyjątkowe wina na wapieniu muszlowym i glebach Keuper.
Winifikacja i smaki
Silvaner to różnorodność. Nieskomplikowane wino letnie, miękkie, kremowe wino barrique, dobrze rozwinięte, eleganckie Grosses Gewächs lub intensywna, długotrwała szlachetna słodycz. Wszystko jest możliwe. Odmiana winogron doskonale odzwierciedla swój terroir i łączy w sobie ziemiste tony z delikatnymi owocowymi smakami i łagodną kwasowością.
Wina Silvaner charakteryzują się delikatnym aromatem przypominającym zioła lub agrest, któremu czasem towarzyszy aromat świeżego siana. Zazwyczaj są to lekkie wina o subtelnym, pachnącym aromacie, które są bardzo cenione za swoją łagodną kwasowość. Badania jakości pozwala na uzyskanie dopracowanych i eleganckich win, nawet na wyższych poziomach jakości, które bardzo dobrze harmonizują nie tylko ze szparagami i rybami. Na ciężkich glebach Silvaner może rozwinąć się w pełne wino z pewnym bogactwem i wyraźnym aromatem dojrzałych gruszek i karczochów, co sprawia, że jest mile widzianym dodatkiem do bardziej treściwych potraw.
Historia
Przez lata naukowcy zastanawiali się nad pochodzeniem tej odmiany winogron. Czy pochodzi ona z Siebenbürgen lub z Silvan, małego miasteczka w Azji Środkowej, czy też nazwa wskazuje na rzymskie pochodzenie? Dzisiejsze analizy genetyczne pokazują, że Silvaner jest krzyżówką Traminera, jednej z najstarszych znanych odmian winorośli, z autochtoniczną odmianą winorośli "Austrian White". Jego pochodzenie z regionu alpejskiego wydaje się zatem pewne.
Silvaner to Austryjak
To prawdopodobnie dzięki mnichom cysterskim Silvaner trafił do Frankonii. Najsłynniejszy klasztor w regionie, Ebrach, utrzymywał kontakty handlowe aż z Austrią. W tamtych czasach nikt nie mógł przypuszczać, że ten austriacki import stanie się wizytówką frankońskiego wina.
Nowa ojczyzna
Mikroklimat, orientacja i skład gleby wpływają na rozwój i wzrost winogron. Nowy dom Silvanera z ciężkimi glebami gliniasto-gipsowymi nadał tej nieznanej dotąd odmianie winogron jej własny profil. Silvaner stał się prawdziwym Castellerem, dla którego wzniesiono nie tylko drogowskazy, ale nawet pomnik. Obok Rieslinga jest to jedna z najbardziej reprezentatywnych niemieckich odmian winorośli. Do lat 70-tych była to najbardziej rozpowszechniona odmiana w Niemczech. Obecnie, sadzona na najlepszych parcelach Frankonii, wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród międzynarodowych dziennikarzy i krytyków winiarskich.
W skrócie
- Najczęściej sadzona odmiana w Niemczech do lat 70-tych XX wieku
- Wysokowydajna o średnim czasie dojrzewania
- Aromat: subtelnie pachnący, przypominający zioła lub agrest
Kiedy po raz pierwszy wspomniano o Silvanerze?
Już w pierwszym wieku naszej ery Gaius Plinius Secundus donosił w swojej "Naturalis Historia" o odmianie winorośli o cechach podobnych do Silvanera. W XVII wieku Silvaner przybył do Niemiec za pośrednictwem mnichów z regionu alpejskiego.
z białym winem Zupa kalafiorowa
z białym winem
- 3 sztuki Cebula szalotka
- 500 gram Kalafior
- 20 gram Masło
- 1 łyżeczka Nasiona kopru włoskiego
- 50 ml Białe wino
- 800 ml Bulion
- 100 ml Bita śmietana
- szczypta Cukier
- do smaku Sól i pieprz
Cebulę szalotkę pokrój w plasterki.
Kalafior umyj i posiekaj.
Roztop masło na patelni i przez 3 minuty podsmażaj na średnim ogniu szalotki z nasionami kopru włoskiego, aż staną się bezbarwne. Dodaj kalafior, smaż przez 2 minuty, dopraw solą i cukrem.
Zalej białym winem, doprowadź do wrzenia i zalej bulionem warzywnym z bitą śmietaną. Duś na małym ogniu przez 20 minut.
Zblenduj, a jeśli to konieczne, dodaj bulion, tak aby osiągnąć pożądaną konsystencję.
Podawaj skropione oliwą z oliwek.
- Silvaner (trocken)
Winiarnie Winiarnie w okolicy
-
Weingut Pauser
-
Winery am Stein
-
Winery Schloss Janson