Viognier
Viognier to odmiana białego wina, która po znacznym spadku na koniec XIX wieku przeżyła renesans w połowie lat 80. XX wieku.
Fakty
-
13,5 - 14,5 % obj.
Alkohol
-
30
powierzchnia upraw w 2022r.
Uprawa i znaczenie
Viognier to odmiana białego wina, która po znacznym spadku na koniec XIX wieku przeżyła renesans w połowie lat 80. XX wieku i obecnie jest głównie uprawiana w regionie Rodanu. Odmiana ta była rzadko spotykana w Niemczech. Jednak z powodu rosnącej temperatury, jej uprawa w ostatnich latach nieznacznie wzrosła.
Winifikacja i smak
W 2022 roku w Niemczech obsadzono tą odmianą 30 hektarów. Wina Viognier mają intensywny złotożółty do brązowego kolor i często wysokie wartości alkoholu, sięgające od 13,5 do 14,5%. Wina te najlepiej smakują jak są młode, kiedy ich smak jest jeszcze młodzieńczy, a słaba kwasowość jeszcze nie wyblakła. Dobrze komponują się z pikantnymi daniami kuchni azjatyckiej.
W skrócie
- Głównie uprawiane we Francji
- W większości drogie wina ze względu na niskie plony i małe obszary upraw na całym świecie
- Odmiana winogron odporna na suszę
- Niezwykle owocowy aromat, powściągliwa i łagodna kwasowość, bardzo pełne, wysoka zawartość alkoholu, bukiet z kwiatami, przyprawami, owocami cytrusowymi i gruszkami
Winiarnie Winiarnie w okolicy
-
Weinwerk Weinmanufaktur
-
Weingut Georg Müller Stiftung