Viognier

Viognier to odmiana białego wina, która po znacznym spadku na koniec XIX wieku przeżyła renesans w połowie lat 80. XX wieku.

Fakty

  • 13,5 - 14,5 % obj.

    Alkohol

  • 30

    powierzchnia upraw w 2022r.

Uprawa i znaczenie

Viognier to odmiana białego wina, która po znacznym spadku na koniec XIX wieku przeżyła renesans w połowie lat 80. XX wieku i obecnie jest głównie uprawiana w regionie Rodanu. Odmiana ta była rzadko spotykana w Niemczech. Jednak z powodu rosnącej temperatury, jej uprawa w ostatnich latach nieznacznie wzrosła.

Winifikacja i smak

W 2022 roku w Niemczech obsadzono tą odmianą 30 hektarów. Wina Viognier mają intensywny złotożółty do brązowego kolor i często wysokie wartości alkoholu, sięgające od 13,5 do 14,5%. Wina te najlepiej smakują jak są młode, kiedy ich smak jest jeszcze młodzieńczy, a słaba kwasowość jeszcze nie wyblakła. Dobrze komponują się z pikantnymi daniami kuchni azjatyckiej.

W skrócie

  • Głównie uprawiane we Francji
  • W większości drogie wina ze względu na niskie plony i małe obszary upraw na całym świecie
  • Odmiana winogron odporna na suszę
  • Niezwykle owocowy aromat, powściągliwa i łagodna kwasowość, bardzo pełne, wysoka zawartość alkoholu, bukiet z kwiatami, przyprawami, owocami cytrusowymi i gruszkami