Bachus

Bacchus

Bacchus został wyhodowany w latach trzydziestych XX wieku w Państwowym Instytucie Hodowli Winorośli w Siebeldingen (Bundesforschungsanstalt für Rebenzüchtung).

Fakty

  • 1985

    Szczyt "boomu Bachusa" został osiągnięty przy 3,6% całkowitej powierzchni winnic

  • 1.558

    Hektary winnic zasadzonych w 2022 r.

Uprawa

Odmiana winogron Bacchus, która zawdzięcza swoją nazwę rzymskiemu bogowi wina, może produkować wysokie plony o stosunkowo wysokiej masie moszczu. Odmiana, która przypomina Scheurebe ze swoim kwiatowym smakiem muskatu, przeżywała boom szczególnie w latach 70-tych i 80-tych i osiągnęła swój szczyt w 1985 roku z 3,6% powierzchni uprawnej. Jednak od początku lat 90. XX wieku powierzchnie upraw Bachusa onacznie się zmniejszyły. W Niemczech winorośl Bacchus występuje głównie we Frankonii, Hesji Nadreńskiej, Nahe i Palatynacie. W 2022 r. obsadzono nim łącznie około 1.558 hektarów, co stanowi 1,6% niemieckich winnic.

Smak

Te jasnożółte wina najczęściej występują w wariantach od lekkich do średnio ciężkich. Dojrzałe wina są bogate w ekstrakt, owocowe, o indywidualnym bukiecie przypominającym niekiedy odmianę Scheurebe. Wina o dużym ciężarze moszczu i dostatecznej kwasowości mogą przypominać rieslingi i wydzielać woń z dyskretną nutą gałki muszkatołowej (czasami trochę przypomina kminek).

Bachus dobrze nadaje się jako dodatek do dań kuchni azjatyckiej.

W skrócie

  • Krzyżówka odmian winogron (Silvaner x Riesling) x Müller-Thurgau
  • Wcześnie dojrzewająca odmiana z wysokim stopniem dojrzałośc
  • Preferuje żyzne gleby
  • Aromat: przypominający czarną porzeczkę, pomarańcze, czasem z nutami gałki muszkatołowej i kminku

Komu zawdzięcza swoją nazwę ta odmiana winogron?

Odmiana ta zawdzięcza swoją nazwę rzymskiemu bóstwu wina Bachusowi.