Regent

Regent

Odporna na grzyby odmiana Regent to nowa odmiana, dopuszczona do uprawy w 1996 i która od tego czasu cieszy się stałym wzrostem popularności.

Fakty

  • 1.681 ha

    Powierzchnia winnic obsadzona w 2022 r.

  • od 1996 r.

    dopuszczenie do uprawy

Uprawa i znaczenie

Wczesny okres dojrzewania, ponadprzeciętny ciężar moszczu oraz wysoka odporność na mróz to cechy Regenta. Odporny na grzyby szczep nie lubi jednak miejsc zimnych i wietrznych. Regent jest wysoce odporny na choroby grzybiczne, stąd bardzo często znajdujemy go w uprawie ekologicznej.Jego odporność na mączniaka rzekomego, prawdziwego i botrytis jest dobra; można zatem pominąć wiele chemicznych środków ochrony roślin. Liście są tak samo odporne na inwazję filoksery jak tradycyjne odmiany winogron, natomiast niestety korzenie nie są odporne na filokserę i dlatego trzeba go szczepić. 

Z początku Regent uprawiany był w nielicznych regionach, a dziś jest spotykany prawie we wszystkich O dużym zainteresowaniu ze strony winiarzy świadczą statystyki szczepu. Tylko w latach 1997-1998 powierzchnia obsadzona winoroślą Regent wzrosła z 70 do 178 hektarów. W 2002 roku obszar upraw wynosił już 950 hektarów, a w 2006 roku osiągnięto jego rekordową wielkość nieco poniżej 2200 hektarów. Obecnie (2022 r.) powierzchnia ta wynosi 1 618 hektarów. Oznacza to, że około 1,6% niemieckich winnic jest obsadzonych Regentem. Główne obszary upraw znajdują się w Hesji Nadreńskiej, Palatynacie, Badenii i Frankonii.

Winifikacja i smaki

Co prawda wina Regent dopiero od kilku lat znajdują się na rynku, ale posiadają już charakterystyczny dla siebie styl. Często są to wina o dużej zawartości alkoholu, pełne ekstraktu (niczym wina z krajów południowych) z wyczuwalnym smakiem taniny. Aromat wiśni albo porzeczki przypomina inne wysoko cenione wina czerwone. Wina wysokiej klasy leżakuje się w beczkach barrique. Wina relatywnie szybko są zdatne do picia i w zależności od jakości podaje się je do wędlin i serów serwowanych na desce lub intensywnych w smaku potraw mięsnych z gęstymi sosami (udziec jagnięcy, ragout z wieprzowych ogonów, dziczyzna).

Historia

Czasami naukowcom udaje się wyhodować obiecującą odmianę winogron. Odmiana Regent jest jedną z niewielu udanych odmian, które mają przed sobą różową przyszłość. W 1967 roku Instytutowi Hodowli Winorośli w Geilweilerhof niedaleko Siebeldingen w Südpfalz udało się skrzyżować (Silvaner x Müller-Thurgau) x Chambourcin. Francuska, około 100-letnia odmiana wnosi odporność na choroby. Pierwsze krzyżówki musiały być selekcjonowane przez lata, a najlepsze pojedyncze krzewy rozmnażane. Pierwsze nasadzenia w eksperymentalnych winnicach miały miejsce w 1985 r. W 1993 roku przyznano ochronę odmiany, dwa lata później wpisano ją na listę odmian, a rok później zatwierdzono do produkcji win jakościowych.

W skrócie

  • Krzyżówka z (Silvaner x Müller-Thurgau) x Chambourcin z 1967 roku
  • Wczesne dojrzewanie, ponadprzeciętna waga moszczu
  • Wysoka odporność na zimowe przymrozki
  • Odmiana odporna na grzyby

Na jakie choroby grzybowe odporny jest Regent?

Najważniejszymi chorobami grzybiczymi, na które Regent jest odporny, są dwa rodzaje mączniaka, Peronospora (mączniak rzekomy) i Oidium (mączniak prawdziwy).