Gutedel (Chasselas)

Gutedel auch als Chasselas bekannt

Gutedel , znany również jako Chasselas, jest jednym z najstarszych uprawianych winogron na świecie.

Fakty

  • 1.065

    Hektary winnic zasadzonych w 2022 r.

  • 5.000

    Przypuszczalny wiek odmiany winorośli

Uprawa

Gutedel zadowoli się średnio dobrymi glebami, ale chce być chroniony przed zbyt zimnym wiatrem. Preferuje gleby o dużej miąższości, które nie są zbyt suche. Ale rośnie również na glebach zwietrzałych i wapiennych. Szczep jest podatny na pasożyty (m.in. drzewiki i rebzykady). Z średnio dojrzałych owoców o przeciętnym ciężarze moszczu można wytworzyć 100 hl/ha. Owoce są odporne na pleśń, dzięki czemu można je zbierając późną jesień otrzymując z nich wino wysokiej jakości. 

Znaczenie

Biały (i czerwony) Gutedel uprawiany jest na całym świecie jako roślina dająca winogrona do spożywania na co dzień. Jako winorośl do produkcji wina odgrywa ważną rolę w francuskojęzycznej Szwajcarii. Winnice z Gutedelem znajdziemy również w Alzacji.  W Niemczech uprawa skoncentrowana jest prawie wyłącznie na terenie Markgräfelland (pomiędzy Fryburgiem a granica szwajcarską). Tam  jest 1.036 hektarów powierzchni upraw. (2022 r.). Ta południowobadeńska specjalność utrzymuje swoją powierzchnię upraw od dziesięcioleci. 22 ha znajdują się jeszcze w regionie winiarskim Saale-Unstrut.

Winifikacja i smak

Świeże wina Gutedel smakują najlepiej, gdy pije się je młode, a ze względu na ich wyjątkowo niską kwasowość wina wyższej jakości mają mniejszy potencjał starzenia.Młode wina są często podawane na porannych spotkaniach (Frühschoppen) lub do podwieczorków. Delikatne wina Gutedel doskonale komponują się z lekkimi potrawami, takimi jak dania z ryb morskich lub delikatne sery.Delikatny charakter win Gutedel czyni je doskonałym wyborem do wspólnego picia w gronie przyjaciół.

Wino to jest szczególnie intrygujące ze względu na swój raczej neutralny smak. Za to wyczuć można dany terroir, glebę, mikroklimat i położenie winnicy. Większość winogron Gutedel to lekkie wina. Chociaż zdarzają się również wina z wyznacznikiem jakości (Prädikatweine) i wina wytrawne, które dzięki biologicznemu rozkładowi kwasów zyskują na łagodności. Wina Gutedel są uznawane za bardzo łagodne pod względem kwasowości.

Historia

W 2000 roku region Markgräflerland na południu Badenii świętował wyjątkową rocznicę: rodzima dla tego regionu odmiana winogron Chasselas miała (w przybliżeniu) 5000 lat. Uważa się, że pochodzi z Palestyny, a uprawa na środkowym Nilu 5000 lat temu jest z nią powiązana. Następnie uważa się, że została przekazana Rzymianom i Grekom przez żeglujących Fenicjan. Na początku XVI wieku Chasselas pojawił się we francuskich regionach uprawy winorośli. Mówi się, że winorośl była uprawiana w pobliżu wioski Chasselas na południowy zachód od Mâcon - wyjaśnienie synonimu Chasselas, który jest nadal używany we francuskojęzycznych regionach uprawy winorośli. Jest pewne, że Chasselas został zasadzony na niemieckiej ziemi na początku XVII wieku, najpierw w Württembergii i Frankonii, sto lat później w Saksonii i na południe od Fryburga, w dzisiejszym Markgräflerland. Chasselas rozpowszechniło się dopiero dzięki działaniom margrabiego Friedricha von Baden, który w 1780 roku sprowadził sadzonki z Vevey, znanej społeczności winiarskiej nad Jeziorem Genewskim.

W skrócie

  • Uważa się, że Bliski Wschód jest pierwotną ojczyzną odmiany winorośli, z uprawą nad środkowym Nilem 5000 lat temu
  • .
  • Na początku XVI wieku odmiana ta pojawiła się na francuskich obszarach uprawnych w pobliżu Chasselas
  • .
  • Preferuje niezbyt suche winnice
  • Średnia dojrzałość ze średnią wagą moszczu
  • Aromat: neutralny charakter smakowy, który wyraża terroir

Skąd pochodzi nazwa Gutedel?

Uważa się, że Gutedel pochodzi z Palestyny.

z piersią dzikiej kaczki, borowikami i glazurowanymi kasztanami Sałatka ziołowa

z piersią dzikiej kaczki, borowikami i glazurowanymi kasztanami

  • 150 Gramm Wildkräuter
  • 4 EL Olivenöl
  • 2 EL Balsamessig
  • 8 Stück Wildentenbrüste (a 100g)
  • 2 EL Sonnenblumenöl
  • 4 EL Honig
  • 1 EL Thymian
  • 200 Gramm Steinpilze
  • 20 gekochte Maronen
  • 100 ml Apfelsaft
  • 2 El Zucker
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

 

Oczyścić, umyć i osuszyć dzikie zioła. Zamarynować w oliwie z oliwek i occie balsamicznym, doprawić solą i pieprzem.

 

Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Doprawić piersi z dzikiej kaczki solą i pieprzem, obsmażyć od strony mięsa na patelni z olejem słonecznikowym i piec w rozgrzanym piekarniku przez około 8 minut od strony skóry. Wyjmij pierś z kaczki, posmaruj skórę miodem i tymiankiem i piecz przez kolejne 2 minuty na dużym ogniu, aż będzie chrupiąca.

 

Umyć borowiki i pokroić w plasterki. Usmażyć na patelni na oleju z obu stron, wyjąć i trzymać w cieple. Na patelni skarmelizować cukier, zalać sokiem jabłkowym i gotować na wolnym ogniu, aż karmel się rozpuści. Dodać kasztany i w razie potrzeby dodać nieco więcej soku jabłkowego.

  • Weissburgunder/Pinot Blanc (trocken)
  • Gutedel (Chasselas) (trocken)