Spätburgunder

Spätburgunder

Wymagający pod względem warunków glebowych, klimatycznych i pogodowych Spätburgunder (Pinot Noir) jest najpopularniejszą odmianą czerwonych winogron w Niemczech.

Fakty

  • 11.512 ha

    powierzchnia upraw w 2022 r.

  • 11 %

    Udział w całkowitej powierzchni upraw

  • 64 %

    powierzchni upraw Spätburgundera w regionie Ahr

Kultura i znaczenie

Wymagająca pod względem gleby, klimatu i warunków pogodowych  Spätburgunder jest numerem jeden wśród czerwonych winogron w Niemczech. W Niemczech około 11 512 hektarów (2022) winnic jest obsadzonych Spätburgunderem , co odpowiada około 11 procentom całkowitej powierzchni winnic. Zarówno winiarze jak i konsumenci coraz bardziej faworyzują tę odmianę. Od początków lat 90 powierzchnia przeznaczona pod uprawę Spätburgundera wzrosła o ponad 5 tysiący ha. Większość winorośli Spätburgundera znajduje się w Badenii (5088  ha) – z głównym ośrodkiem w okolicy Kaiserstuhl – oraz w Palatynacie (1712 ha). Oprócz tego Hesja Nadreńska  (1490 ha),  Wirtembergia ( 1309  ha)  a także Rheingau (395 ha) i region Ahr z 340 ha należą do ważnych regionów uprawy Spätburgundera. 

Winifikacja i smak

Spätburgundery to pełne i aksamitne w smaku wina, mają owocowy aromat z nutami migdałów. Typowy Spätburgunder charakteryzuje się delikatnie słodkim zapachem czerwonych owoców, od truskawek, przez wiśnie i jeżyny, aż po czarną porzeczkę. W winach dojrzewających w beczkach typu barrique pojawiają się także akcenty wanilii i cynamonu. Wyróżnia się klasyczny i nowoczesny typ tego wina. Tradycyjnie, najlepsze Spätburgundery powstawały z bardzo dojrzałych winogron, były niezbyt intensywne w kolorze, łagodne, ubogie w taniny i miały rdzawą barwę. Obok tego klasycznego typu, coraz większe znaczenie zyskuje nowoczesny Spätburgunder, o intensywniejszym czerwonym kolorze, z większą ilością tanin, mniejszą kwasowością i często krótkim dojrzewaniem w małych dębowych beczkach.

Spätburgundery są idealne na chłodniejsze miesiące roku. Pije się je schłodzone do temperatury 16-18 stopni. Mocniejsze warianty najlepiej towarzyszą pieczeniom, dziczyźnie lub desce serów. Weißherbst pasuje do przystawek i białego mięsa, a w jako Auslese także jako aperitif.

Historia

Odmiana Spätburgunder czyli Pinot Noir należy do rodziny szczepów burgundzkich, które jako jedne z pierwszych były uprawiane w Europie Środkowej. Karol Gruby sprowadził tę odmianę w roku 884 nad Jezioro Bodeńskie. W XIII wieku posadzono ją w regionie Rheingau. W XVI wieku przypuszczalnie była także w Palatynacie. W XVIII wieku prawdopodobnie sprowadzono ją z Burgundii nad rzekę Ahr. Prawdziwy przełom nastąpił 150 lat temu wraz ze zwiększeniem produkcji wina musującego. Aby zaspokoić rosnące potrzeby, zakładano winnice wyłącznie z odmianami burgundzkimi. Dla określenia tej odmiany używa się równolegle nazwy „Pinot Noir” a w niektórych częściach Badenii także określenia „Klevner”.

W skrócie

  • Najważniejsza odmiana czerwonego wina w Niemczech
  • Wysokie wymagania dotyczące lokalizacji i klimatu
  • Aromat: jeżyny, wiśnie, truskawki, owoce czarnego bzu, pieprz
  • Smak: klasyczne starzenie: łagodne, o niskiej zawartości tanin; nowoczesne starzenie: taninowe i pełne, bogate

Czy jest też Frühburgunder?

Tak, Frühburgunder lub Pinot Madeleine, jak sama nazwa wskazuje, dojrzewa wcześniej niż Pinot Noir. Smaki obu odmian winogron są bardzo podobne, ale Frühburgunder ma niewielkie znaczenie w uprawie winorośli. Uprawia się go na niecałych 90 hektarach winnic w całej Hesji Nadreńskiej.

z gruszkami, fasolą, korzeniem pietruszki i czarnymi orzechami włoskimi Medaliony z dziczyzny

z gruszkami, fasolą, korzeniem pietruszki i czarnymi orzechami włoskimi

  • 12 Stück Rehmedaillions (a 80g)
  • 30 Gramm gebratene Speckstreifen
  • 200 ml Bechamelsauce
  • 3 EL Sonnenblumenöl
  • 8 kleine Petersilienwurzeln mit Grün (alternativ Knollensellerie)
  • 6 - 8 breite Schnippelbohnen
  • 1 große Birne
  • 4 - 6 schwarze Walnüsse
  • 100 ml Wildfond
  • 2 EL Butter
  • 2 Stängel glatte Petersilie
  • nach Geschmack Salz

 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C z termoobiegiem górnym i dolnym. Oczyść, obierz i przytnij korzenie pietruszki. Fasolkę oczyścić i pokroić na ukośne kawałki. Zblanszować korzenie pietruszki i fasolę oddzielnie we wrzącej osolonej wodzie i natychmiast wypłukać w lodowatej wodzie.

 

Orzechy włoskie pokroić na ósemki i podgrzać w wywarze z dziczyzny. Nieobraną gruszkę umyć, pokroić na ósemki, usunąć rdzeń i pokroić w cienkie plasterki. Podsmaż medaliony z dziczyzny z obu stron na oleju, a następnie piecz w piekarniku przez ok. 3-5 minut.

 

W międzyczasie wrzucić fasolę i korzenie pietruszki na roztopione masło i doprawić solą. Ułóż warzywa z czarnymi orzechami włoskimi i plasterkami gruszki na dużych talerzach. Na wierzchu ułożyć medaliony, udekorować wywarem z dziczyzny, sosem karmelowym i paskami boczku.

 

Wskazówka: Możesz przygotować własne czarne orzechy włoskie. Aby to zrobić, nakłuj orzechy włoskie widelcem lub szpikulcem i umieść w wodzie na 10 dni. Codziennie zmieniaj wodę, aby kwas garbnikowy mógł spłynąć. Zagotuj orzechy 3 razy w osolonej wodzie, aż staną się głęboko czarne. Dusić z liśćmi laurowymi i ziarnami pieprzu przez ok. 20 minut do miękkości. Ułożyć w słoikach i zalać syropem. Orzechy można przechowywać przez około 1 rok.

  • Spätburgunder (trocken)
  • Grauerburgunder/Pinot Gris (trocken)