Trollinger

Trollinger

Odmiana winogron Trollinger jest uprawiana prawie wyłącznie w Wirtembergii i charakteryzuje się silnym wzrostem i wysokimi plonami.

Fakty

  • 1,940 ha

    Powierzchnia winnic obsadzona w 2022 r.

Uprawa i znaczenie

Odmiana winogron Trollinger (od Tirolinger), która pochodzi głównie z Württembergii, jest odmianą Vernatsch (Grossvernatsch) i charakteryzuje się silnym wzrostem i wysokimi plonami. Winorośl Trollinger najlepiej czuje się na ciepłych glebach, zwłaszcza na formacjach wapiennych Keuper lub muszlowych. Późny okres dojrzewania, który jest późniejszy niż w przypadku Rieslinga, wymaga bardzo dobrej lokalizacji, która powinna być również jak najbardziej wolna od mrozu. Trollinger to wysokowydajna odmiana o wydajności 100 hl/ha, dlatego może być również sadzona na ubogich glebach i dobrze się rozwijać w rozległych winnicach. Zawartość cukru w moszczu zazwyczaj pozostaje w zakresie win jakościowych, a średnio wynosi 70 stopni Oechsle. Kwasowość jest stosunkowo wysoka dla czerwonych win i wynosi od 7 do 10 g/l. Od 1960 do 1995 roku powierzchnia upraw Trollingera w Niemczech wzrosła o około 1.000 hektarów, osiągając powierzchnię około 2.500 hektarów. W ostatniej dekadzie obszar ten nieznacznie się zmniejszył (2022: 1 940 hektarów). W Wirttembergii Trollinger (1.908 ha) jest najczęściej uprawianą odmianą czerwonego wina, wyprzedzając Lembergera i Schwarzrieslinga. Praktycznie Trollinger nie jest wytwarzany poza Wirtembergią, a tylko 34 hektary - jak pokazują statystyki - nie znajdują się w Wirtembergii. Koncentracja na jednym z najbardziej wysuniętych na południe niemieckich regionów upraw wynika głównie z przyczyn klimatycznych, ponieważ winorośl wymaga długiego okresu wegetacji, aby dojrzeć. Ponadto wina te stały się "narodowym trunkiem Szwabii".

Winifikacja i smak

Większość win produkowanych przez winiarzy to świeże, pełne i mocne wina. Trollinger to klasyczne, lżejsze wino z wyczuwalnym cukrem resztkowym. Wina z pradykatem są rzadkością. Lekkie wina nie wymagają kilku lat dojrzewania, ale są gotowe do picia rok po zbiorach. Ich delikatny kwiatowy aromat  ujawnia delikatny ton muskatu lub smak dzikiej wiśni. Wina zazwyczaj prezentują się w kieliszku w jasnoczerwonym kolorze, w dobrych latach również rubinowoczerwonym. Sa z  nich również robione Weissherbsty.. Kupaże z Lembergerem sa również szeroko rozpowszechnione. Soczyste grona trollingera są popularne jako winogrona stołowe.

Trollinger pasuje do podwieczorku lub lunchu (solidnej przekąski między większymi posiłkami, najlepiej z wędlinami i serami) równie dobrze jak do typowych specjałów wirtemberskiej kuchni. Wino należy serwować lekko schłodzone.

W skrócie

  • Pikantny z wysoką wydajnością
  • Wymaga dobrego, najlepiej zabezpieczonego przed przymrozkami stanowiska
  • Smak: truskawki, porzeczki, wiśnie

Jak nazywa się również Trollinger?

W Południowym Tyrolu odmiana ta znana jest pod nazwą "Vernatsch" (wł. Schiava).

Zalecane wino: białe wino o łagodnym smaku, takie jak Pinot Gris lub Chardonnay. Szparagowe risotto al scampi

Risotto z zielonymi szparagami, krewetkami i parmezanem.

  • 400g Grüner Spargel
  • 200g Küchenfertige Scampis
  • 200g Risotto-Reis
  • 250ml Trockener Weißwein
  • 500ml Gemüsebrühe
  • 50g Parmesan
  • 1 Zwiebel
  • 4EL Olivenöl
  • 1Dose Safranfäden
  • etwas Salz und Pfeffer

 

Obierz dolną jedną trzecią szparagów i odetnij końce. Pokroić na kawałki o długości 2 cm, gotować we wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut i odcedzić. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, a czosnek drobno posiekać.

 

Podgrzać 2 łyżki oleju, dodać plasterki cebuli, czosnek i ryż
.

Smażyć do zeszklenia. Podlać białym winem. Doprawić solą, pieprzem

i szafranem do smaku. Dodać trochę bulionu, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, stale mieszając. Stopniowo dodawać pozostały bulion i gotować na wolnym ogniu, aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Ryż powinien być nadal twardy w środku.

 

Umyć krewetki i zetrzeć parmezan. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i smażyć krewetki przez około 4 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj szparagi, krewetki i parmezan z risotto i podawaj.

 

Zalecane wino:

 

Białe wino o łagodnym smaku, takie jak Pinot Gris lub Chardonnay. Alternatywnie, dobrze schłodzony, lekki Trollinger lub Blanc de Noir z Pinot Noir.

<p

  • Grauerburgunder/Pinot Gris (extra brut)
  • Chardonnay (extra brut)
  • Trollinger (brut)
  • Spätburgunder (brut)