Spätburgunder

Spätburgunder

Wymagający pod względem warunków glebowych, klimatycznych i pogodowych Spätburgunder (Pinot Noir) jest najpopularniejszą odmianą czerwonych winogron w Niemczech.

Fakty

  • 11.512 ha

    powierzchnia upraw w 2022 r.

  • 11 %

    Udział w całkowitej powierzchni upraw

  • 64 %

    powierzchni upraw Spätburgundera w regionie Ahr

Kultura i znaczenie

Wymagająca pod względem gleby, klimatu i warunków pogodowych  Spätburgunder jest numerem jeden wśród czerwonych winogron w Niemczech. W Niemczech około 11 512 hektarów (2022) winnic jest obsadzonych Spätburgunderem , co odpowiada około 11 procentom całkowitej powierzchni winnic. Zarówno winiarze jak i konsumenci coraz bardziej faworyzują tę odmianę. Od początków lat 90 powierzchnia przeznaczona pod uprawę Spätburgundera wzrosła o ponad 5 tysiący ha. Większość winorośli Spätburgundera znajduje się w Badenii (5088  ha) – z głównym ośrodkiem w okolicy Kaiserstuhl – oraz w Palatynacie (1712 ha). Oprócz tego Hesja Nadreńska  (1490 ha),  Wirtembergia ( 1309  ha)  a także Rheingau (395 ha) i region Ahr z 340 ha należą do ważnych regionów uprawy Spätburgundera. 

Winifikacja i smak

Spätburgundery to pełne i aksamitne w smaku wina, mają owocowy aromat z nutami migdałów. Typowy Spätburgunder charakteryzuje się delikatnie słodkim zapachem czerwonych owoców, od truskawek, przez wiśnie i jeżyny, aż po czarną porzeczkę. W winach dojrzewających w beczkach typu barrique pojawiają się także akcenty wanilii i cynamonu. Wyróżnia się klasyczny i nowoczesny typ tego wina. Tradycyjnie, najlepsze Spätburgundery powstawały z bardzo dojrzałych winogron, były niezbyt intensywne w kolorze, łagodne, ubogie w taniny i miały rdzawą barwę. Obok tego klasycznego typu, coraz większe znaczenie zyskuje nowoczesny Spätburgunder, o intensywniejszym czerwonym kolorze, z większą ilością tanin, mniejszą kwasowością i często krótkim dojrzewaniem w małych dębowych beczkach.

Spätburgundery są idealne na chłodniejsze miesiące roku. Pije się je schłodzone do temperatury 16-18 stopni. Mocniejsze warianty najlepiej towarzyszą pieczeniom, dziczyźnie lub desce serów. Weißherbst pasuje do przystawek i białego mięsa, a w jako Auslese także jako aperitif.

Historia

Odmiana Spätburgunder czyli Pinot Noir należy do rodziny szczepów burgundzkich, które jako jedne z pierwszych były uprawiane w Europie Środkowej. Karol Gruby sprowadził tę odmianę w roku 884 nad Jezioro Bodeńskie. W XIII wieku posadzono ją w regionie Rheingau. W XVI wieku przypuszczalnie była także w Palatynacie. W XVIII wieku prawdopodobnie sprowadzono ją z Burgundii nad rzekę Ahr. Prawdziwy przełom nastąpił 150 lat temu wraz ze zwiększeniem produkcji wina musującego. Aby zaspokoić rosnące potrzeby, zakładano winnice wyłącznie z odmianami burgundzkimi. Dla określenia tej odmiany używa się równolegle nazwy „Pinot Noir” a w niektórych częściach Badenii także określenia „Klevner”.

W skrócie

  • Najważniejsza odmiana czerwonego wina w Niemczech
  • Wysokie wymagania dotyczące lokalizacji i klimatu
  • Aromat: jeżyny, wiśnie, truskawki, owoce czarnego bzu, pieprz
  • Smak: klasyczne starzenie: łagodne, o niskiej zawartości tanin; nowoczesne starzenie: taninowe i pełne, bogate

Czy jest też Frühburgunder?

Tak, Frühburgunder lub Pinot Madeleine, jak sama nazwa wskazuje, dojrzewa wcześniej niż Pinot Noir. Smaki obu odmian winogron są bardzo podobne, ale Frühburgunder ma niewielkie znaczenie w uprawie winorośli. Uprawia się go na niecałych 90 hektarach winnic w całej Hesji Nadreńskiej.

i drobny makaron Sandacz z ratatouille

i drobny makaron

  • 4 große Zanderfilets mit Haut (ohne Schuppen)
  • 1 Pck. chinesische Eiernudeln
  • 10 reife Tomaten
  • 1 gewürfelte rote Paprikaschote
  • 1 gelbe Paprikaschote
  • 2 Zucchini
  • 1 gewürfelte rote Gemüsezwiebel
  • 1 zerdrückte Knoblauchzehe
  • 0.3 Liter trockener Rivaner
  • 0.2 Liter Sangrita Picante
  • 3 EL Basilikum-Pesto
  • 1 EL Butter
  • Eine Prise Salz & Pfeffer
  • 1 EL Olivenöl

 

1. Ugotuj makaron jajeczny w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek.

 

2. pokroić w kostkę pomidory, paprykę i cukinię.

 

3. podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek na odrobinie oliwy z oliwek, dodać pokrojone w kostkę warzywa i smażyć razem z nimi.

Smażyć do miękkości.

 

4. zalać Rivanerem, wypełnić sangritą i gotować, aż będzie al dente. Na koniec dodaj pesto bazyliowe i dopraw wszystko solą i pieprzem.

<p

 

<p>5. wyjąć sandacza z ości (patrz „Wskazówka“). Dopraw rybę, obtocz w mące (będzie jeszcze bardziej chrupiąca ze skrobią ziemniaczaną), umieść skórą do dołu na gorącej patelni z odrobiną oliwy z oliwek i dociąż talerzem, aby ryba nie mogła się poruszyć.

<p

 

<p>6. smażyć sandacza przez 2 do 3 minut tylko od strony skóry; powinien stać się złotobrązowy i chrupiący.

 

7. Ugotowany makaron wymieszać z masłem i odrobiną soli. Umieść na dużym talerzu, ułóż wokół niego ratatouille i umieść sandacza na środku.

<p

 

<p>Wskazówka: Aby usunąć ości, przesuń palcem wzdłuż środka filetu rybnego w kierunku włókien, a następnie usuń ości czystym cięciem.

  • Müller-Thurgau (süß & edelsüß)
  • Chardonnay (halbtrocken & feinherb)
  • Spätburgunder (halbtrocken & feinherb)