Kerner

Kerner

To pełne w smaku wino powstało w 1929 roku i ma znamienita rodzinę. Powstało poprzez skrzyżowanie czerwonego Trollingera z białym Rieslingiem.

Fakty

  • 2.032 ha

    powierzchnia upraw w 2022 r.

Uprawa

Kerner lubi gleby, które nie są za mokre ani za suche. Długi okres dojrzewania aż do późnej jesieni pozwala na otrzymanie ciężaru moszczu większego niż w przypadku rieslinga. Jest odporny na zimno, ale jego uprawa jest pracochłonna. Ten szczep z żółto-zielonymi winogronami o grubej skórce jest niestety podatny na mączniaka. Ponad to przez kilka lat było widoczne wymieranie Kernera na skutek choroby wywołanej Arabis-Mosaic-Virus. Szczep daje dość systematyczne zbiory o ciężarze moszczu wystarczającym do zakwalifikowania win jako jakościowe.

Znaczenie

Na początku lat siedemdziesiątych winiarze i konsumenci zaprzyjaźnili się z tą wyrazistą odmianą. Pierwsze szczepy pojawiły się w Palatynacie skąd rozprzestrzeniły się na wszystkie regiony winiarskie w Niemczech. Kernera można znaleźć również za granicą, gdzie uprawia się go w celach doświadczalnych. Szczyt popularności Kerner zyskał w 1992 roku, gdy jego powierzchnia upraw wynosiła 7.826 ha. Od tamtej pory można zaobserwować tendencje spadkową.  Obecnie (2022) około 2 032 hektarów jest nadal obsadzonych tą odmianą winorośli w Niemczech, większość w Hesji Nadreńskiej (606 hektarów) i Palatynacie (około 615 hektarów), a następnie w Wirtembergii, Mozeli, Nahe i Frankonii, ale w znacznie mniejszych ilościach.

Winifikacja i smak

Wyrazista kwasowość Kernera idealnie sprawdza się w schorle, jak również jako soczyste wina domowe (Schoppenweine) świetnie gaszą pragnienie. Wytrawne lub półwytrawne wina wyższej jakości dobrze komponują się z lekkimi i subtelnymi przystawkami, takimi jak terriny rybne lub warzywne, letnie sałatki, ryby, drób i cielęcina, potrawy ze szparagów oraz łagodne i dojrzewające sery. Owocowo słodkie wina Spätlese szczególnie dobrze pasują do deserów na bazie jabłek.

Kerner występuje we wszystkich klasach jakości aż do Auslese. Można go znależć zarówno jako pełne wino domowe (Schoppenwein), jak i Spätlese, a czasami także jako Sekt, głównie w (ekstra) wytrawnym smaku. Kolorystycznie Kerner oscyluje między jasnożółtym i słomkowożółtym. Bukiet jest trochę bardziej aromatyczny niż w przypadku rieslinga, jest kwaskowaty i owocowy (gruszka, konfitura pomarańczowa, zielone jabłko, porzeczka, morela, cukierki lodowe) czasami z lekką nutą gałki muszkatołowej. 

Historia

Ojcem tego szczepu był winiarz August Herold, który pracował w  Państwowym Zakładzie Naukowo-Doświadczalnym  Winorośli i Owoców (Staatliche Lehr- und Versuchsanstalt für Wein- und Obstbau) w Weinsberg.

Z tego powodu początkowo mówiono o „białym Heroldzie“. Dopiero z czasem nazwano szczep „Kerner” na cześć szwabskiego poety Justinusa Kernera, który żył w Weinsberg. Kerner zyskał we wszystkich regionach winiarskich na znaczeniu, szczególnie w Wirtembergii w okolicach Heilbronn, gdzie jego smak jest lekko owocowy. W 1969 roku szczep otrzymał patent ochronny.

Kerner uprawiany jest w północnej części południowego Tyrolu (Eisacktal – Valle Isarco) wokół Brixen, w Szwajcarii (18,5 ha, stan na 2007 r., źródło: Office fédéral de l'agriculture OFAG) oraz w RPA
W 1974 roku odkryto nową mutację Kernera, nowy szczep Kernling.


W skrócie

  • Poeta z Weinsbergu i główny lekarz Justinus Kerner (1786-1862) nadał tej odmianie nazwę
  • Skrzyżowanie  Trollingera x  Rieslinga
  • Szczyt popularności osiągnął w 1992 roku, od tego czasu tendencja spadkowa
  • Wytrzymała, odporna winorośl o długim okresie dojrzewania
  • Aromat: aromatyczny i owocowy, przypominający jabłka, brzoskwinie i cukierki lodowe

Od kogo pochodzi nazwa Kerner?

Został nazwany na cześć poety i naczelnego lekarza Weinsberga Justinusa Kernera (1786-1862).

z plasterkami gruszki Paski piersi z kurczaka

z plasterkami gruszki

  • 500 Gramm Hähnchenbrustfilet
  • 2 reife Birnen
  • 200 ml Birnensaft
  • 100 ml Sahne
  • 1 ganze Zwiebel
  • 4 EL Olivenöl
  • nach Belieben Salz & Pfeffer

 

Pokrój filet z piersi kurczaka w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej mięso. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

 

<Umyj i obierz gruszki, usuń skórkę, pokrój w cząstki i podsmaż na patelni. Zdeglasować sokiem gruszkowym i pozostawić do lekkiego zredukowania.</p> <p

 

<p>Na koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku.

  • Müller-Thurgau (halbtrocken & feinherb)
  • Kerner (halbtrocken & feinherb)