Winiarnia Matthias Müller

Spay on the Middle Rhine leży w samym sercu Światowego Dziedzictwa Doliny Górnego Środkowego Renu, ogłoszonego przez Unesco w 2002 roku. Tradycja uprawy winorośli w winnicy Müller sięga 300 lat wstecz. Na początku była to tradycyjna działalność mieszana, w której winorośl uprawiano na stromych zboczach. Jednak od trzech pokoleń cała uwaga skupia się na uprawie winorośli. Krótko przed przełomem tysiącleci Heinrich i Hilde Müller przekazali winnicę swojemu synowi Matthiasowi i jego żonie Marianne, którzy rozszerzyli działalność z czterech hektarów do 17 hektarów obecnie, z których większość jest zdominowana przez Rieslinga, który stanowi 88 procent posiadłości. Pozostały areał jest podzielony między szczepy Grey, Pinot Noir i Pinot Blanc.

Dzięki wysokiej mineralności winorośli łupkowych, wina są owocowe i eleganckie, wielowarstwowe i potężne. Są tu zarówno filigranowe i delikatne w smaku wina lokalne, jak i potężne i doskonale zbalansowane wina z pojedynczych winnic. Znakiem rozpoznawczym jest linia „Edition MM“. Są to specjalnie winifikowane wina jednoszczepowe ze starych winnic, które dojrzewają z wyjątkową jakością i indywidualnością zarówno w wersji wytrawnej, wytrawnej i resztkowej. Nie zapominając oczywiście o specjalności posiadłości: winach najwyższej jakości.

W 2012 roku Müllers otrzymali nagrodę "Winiarza Roku" od przewodnika winiarskiego Gault Millau. W tym samym roku otworzyli swoją nową winotekę w środku starego zespołu z muru pruskiego w centrum wioski Spay, budynku, który przyciąga wzrok kolorowymi szybami w 16-metrowym oknie frontowym i otwiera grę kolorów, która jest płynnie kontynuowana wewnątrz. Różne odcienie zieleni przypominają liście winorośli w różnych fazach wegetacji, ziemiste odcienie łupkowej podłogi i żółte złoto promieni słonecznych.

W kilka weekendów w ciągu roku Müllers przekształcają swoją winotekę w bistro winiarskie i serwują sezonowe dania, od tarty ze szparagami po tartę serową. Ponadto organizowane są różne wieczorne imprezy w ramach serii wydarzeń „Mittelrhein-Momente“, na przykład z artystami kabaretowymi, takimi jak Thomas C. Breuer ze swoim „Kabarett Sauvignon“ lub muzykami.

.

Heinrich i Hilde Müller, którzy prowadzili winiarnię przez dziesięciolecia, są nadal często widywani. Można na nich wpaść podczas wędrówki po winnicach w Bopparder Hamm, a oni opowiedzą o historii i specjalnościach lokalnych win.

Winiarnia pozostanie również w rodzinnym biznesie w następnym pokoleniu: Johannes, syn Matthiasa i Marianne, będzie pracował w winnicy swoich rodziców po ukończeniu szkolenia i studiów w Geisenheim. Ich syn Christoph, który jest o dwa lata młodszy i obecnie kończy studia z geografii i ekonomii, również pomaga. Heinrich i Hilde Müller mają wszelkie powody do dumy ze swoich wnuków.

&Czasy otwarcia

Poniedziałek - sobota: 08:00 - 19:00
Niedziela: 10:00 - 17:00
Inne terminy po wcześniejszym uzgodnieniu.

Sprzedaż wina pon.-sob. 9-19 h, niedz. 10-17 h

Kontakt