Staatlicher Hofkeller Würzburg

Piwnice mają rekordowe rozmiary: piwnice z winami pod pałacem biskupa w Würzburgu zajmują powierzchnię 4557 metrów kwadratowych.

Monumentalny budynek naziemny jest najbardziej niezwykłym ze wszystkich barokowych pałaców w Europie, a jego sala lustrzana i klatka schodowa z freskami sufitowymi Tiepolo zostały wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO w 1981 roku. Sklepienia piwniczne poniżej są również częścią światowego dziedzictwa. Słynny mistrz baroku, Balthasar Neumann, w latach 1720–1744 zaprojektował i wzniósł sklepione piwnice o ścianach sięgających grubości pięciu metrów, wraz z budynkiem naziemnym.

Historia posiadłości winiarskiej sięga 1128 roku, kiedy to biskup Würzburga, Embricho, dokonał aktu darowizny, co czyni ją najstarszą udokumentowaną posiadłością winiarską w Niemczech, która przez wieki pozostawała w nieprzerwanej sukcesji własnością aktualnie rządzących. Do czasu sekularyzacji nosiła nazwę „Fürstbischöflicher Hofkeller”. W 1814 roku, po przejęciu winnic przez koronę bawarską, posiadłość została przemianowana na „Königlich Bayerischer Hofkeller”. Po zniesieniu monarchii bawarskiej w 1918 roku posiadłość przeszła na własność nowo utworzonego kraju związkowego Bawarii, zmieniając nazwę na „Staatlicher Hofkeller Würzburg”. Obecnie, z 120 hektarami winnic rozmieszczonych na terenie całego regionu Franken i średnią roczną produkcją wynoszącą około 850 000 butelek, jest to jedna z największych posiadłości winiarskich w Niemczech.

Siedziba winiarni VDP znajduje się w Würzburger Rosenbachpalais – zarówno na powierzchni, jak i pod nią. Piwnice Hofkeller to gigantyczny podziemny świat: mają 891 metrów długości, do sześciu metrów wysokości i składają się z siedmiu różnych piwnic i tunelu. które rozciągają się pod oboma skrzydłami rezydencji. Wśród nich są Rondellkeller, Kammerkeller, Rotweinkeller oraz słynny Stückfasskeller, gdzie znajduje się 100 drewnianych beczek, każda o pojemności 1200 litrów. W „Bacchusecke” mieści się skarbiec, natomiast w „Beamtenkeller” stoją trzy ogromne „beczki urzędnicze”, zbudowane w 1784 roku. Ponad 200 lat temu z tych beczek płynął nic innego, jak płynny żołd dla dworskich urzędników.

Tutaj znajduje się również tak zwana „Szwedzka Beczka”: w 1631 roku mieszkańcy Würzburga chcieli zabezpieczyć swój wyjątkowy rocznik z 1540 roku przed nadciągającymi wojskami szwedzkimi – i zakopali wino w lesie. W 1684 roku zostało ono przypadkowo odkryte przez księcia biskupa Konrada von Wernau, który kazał zbudować beczkę na to wino – właśnie tę „Szwedzką Beczkę”. Podczas degustacji w 1966 roku stwierdzono, że wino nadal nadaje się do picia.

Magazyn z nowoczesnymi zbiornikami ze stali nierdzewnej pod południowym skrzydłem i piwnicą z drewnianymi beczkami pod północnym skrzydłem łączy dziś 63-metrowy korytarz z lat 60. XX wieku, przebiegający pod placem Ehrenhof. W 2004 roku, podczas budowy nowej winiarni, został on przekształcony w „tunel historii”, w którym ożywa ponad 875 lat historii winiarstwa. Nowa, nagradzana winiarnia otrzymała stalowy salon degustacyjny, który przypomina altanę winną, nowoczesne witryny wystawowe i „kamienne tace” – nowoczesną książkę do czytania o historii kultury wina.

Godziny otwarcia:

poniedziałek - piątek: 09:00 - 18:00

Kwiecień - grudzień (sezon):
sobota: 10:00 - 16:00

styczeń - marzec (poza sezonem):
sobota: 10:00 - 14:00