Rzymska prasa do wina w Piesport

To tutaj Rzymianie niegdyś deptali nogami wino z Mozeli - dosłownie: największa rzymska prasa do wina na północ od Alp została znaleziona w Piesport nad Mozelą.

To było w 1985 roku, w trakcie scalania gruntów. Bezpośrednio u podnóża słynnego stromego zbocza Piesporter Goldtröpfchen“ ujawniono miejsce o wymiarach 44 na 20 metrów z IV wieku naszej ery. Do tłoczenia wina w sześciu basenach obiektu zatrudniano niegdyś do 130 pracowników i przetwarzano tu do 60 000 litrów wina.

<p <p>Obiekt ten dowodzi, jak stara jest tradycja uprawy winorośli nad Mozelą. Prawdopodobnie już Celtowie uprawiali tu wino, ale to Rzymianie profesjonalnie uprawiali winorośl w dużych winnicach nad Mozelą. Nie kto inny jak generał Gajusz Juliusz Cezar podbił dolinę Mozeli około 50 r. p.n.e., a zaledwie kilkadziesiąt lat później Augusta Treverorum, dzisiejszy Trewir, została ustanowiona rzymską metropolią i późniejszą stolicą Cesarstwa Zachodniorzymskiego nad Mozelą. Dolina Mozeli jest zatem najstarszym regionem winiarskim w Niemczech.

W 1992 r. w Piesport znaleziono drugi merkelter o wymiarach 15 na 6 metrów, z czterema basenami i datowany na II wiek. Starożytne prasy do wina zostały również odkopane w Erden, Brauneberg i Maring-Noviand i zachowane dla potomności. Kompleks w Erden miał siedem pomieszczeń i był kilkakrotnie przebudowywany między III wiekiem naszej ery a VII wiekiem. Dziś może być również wykorzystywany do organizowania wydarzeń – do degustacji wina, a nawet do kursów gotowania ze starożytną rzymską kuchnią.

Rümerkelter w Piesport można również zwiedzać dzisiaj i nadal obejmuje stare kadzie zacierne, fumarium, Rüucherkammer – i duży Baumkelter. Obiekt jest ponownie w pełni funkcjonalny i można go zwiedzać (nie tylko) podczas Römischen Kelterfest każdego roku na początku października. Wówczas winogrona są tu ponownie tłoczone - tak jak za czasów Römer&#39.

Rekomendacje hoteli i restauracji można znaleźć na stronie internetowej Niemieckiego Instytutu Wina.