Rzymska prasa do wina w Piesport

To właśnie tutaj, nad Mozelą, Rzymianie dosłownie deptali winogrona. Największa rzymska prasa do wina na północ od Alp została znaleziona w Piesport nad Mozelą.

W 1985 roku, podczas prac scaleniowych, u podnóża słynnej winnicy „Piesporter Goldtröpfchen” odkryto obiekt o wymiarach 44 na 20 metrów, pochodzący z IV wieku n.e.Do tłoczenia wina w sześciu basenach obiektu zatrudniano niegdyś do 130 pracowników i przetwarzano tu do 60 000 litrów wina.

Obiekt ten dowodzi, jak stara jest tradycja uprawy winorośli nad Mozelą. Prawdopodobnie już Celtowie uprawiali tu wino, ale to Rzymianie profesjonalnie uprawiali winorośl w dużych winnicach nad Mozelą. Nie kto inny jak generał Gajusz Juliusz Cezar podbił dolinę Mozeli około 50 r. p.n.e., a zaledwie kilkadziesiąt lat później Augusta Treverorum, dzisiejszy Trewir, została ustanowiona rzymską metropolią i późniejszą stolicą Cesarstwa Zachodniorzymskiego nad Mozelą. Dolina Mozeli jest zatem najstarszym regionem winiarskim w Niemczech.

W 1992 roku w Piesport odkryto drugą rzymską prasę do wina o wymiarach 15 na 6 metrów, z czterema basenami, datowaną na II wiek n.e. Podobne starożytne instalacje winiarskie odkopano i zabezpieczono dla potomnych w miejscowościach takich jak Erden, Brauneberg i Maring-Noviand. Obiekt w Erden składał się z siedmiu pomieszczeń i był wielokrotnie przebudowywany między III a VII wiekiem n.e. Obecnie można go wykorzystać do organizacji wydarzeń, takich jak degustacje wina czy kursy kulinarne z antyczną kuchnią rzymską.

Rzymska tłocznia w Piesport jest obecnie dostępna do zwiedzania. Zachowały się w niej dawne baseny do fermentacji, fumarium (wędzarnia) oraz duża prasa drzewna. Obiekt został wiernie odrestaurowany i jest w pełni funkcjonalny. Można go zwiedzać, szczególnie podczas corocznego Rzymskiego Święta Tłoczni na początku października, kiedy to odbywają się pokazy tradycyjnego tłoczenia winogron metodami z czasów rzymskich.