Winiarnia Bürgerspital i Würzburger Steinwein
Jedna to najstarsza winnica z własnym oznaczeniem winnicy, druga to najstarsza winiarnia szpitalna w Niemczech: wino z Stein w Würzburgu było przetwarzane przez wieki w Bürgerspital zum Heiligen Geist, a nawet dziś te dwa miejsca starej kultury winiarskiej tworzą ścisłą symbiozę - jedno z najstarszych win płynnych w Niemczech jest przechowywane w Bürgerspital: "Steinwein" z tysiącletniego rocznika 1540.
Johann Wolfgang von Goethe nazwał Wein vom Stein swoim ulubionym winem, a zbocze nad brzegiem Main z rzadką konstelacją nachylenia, kierunku, terenu i poziomu rzeki również przeszło do historii: Winorośl rosła tu już około 779 roku, co czyni 85-hektarowy obszar nie tylko największą pojedynczą winnicą w Niemczech, ale także najstarszą winnicą z własnym oznaczeniem. Cysterski opat Aberich Degen zasadził tu winorośl Silvaner po raz pierwszy w 1665 roku. W 1965 roku podczas scalania gruntów znaleziono kamień pamiątkowy, który można dziś zobaczyć w piwnicy szpitala Bürgerspital. Przechowywane jest tu również najstarsze zachowane wino we Frankonii, ostatnia butelka z 1540 roku. Kiedy krytyk winiarski Hugh Johnson spróbował tego białego wina w Londynie w 1961 roku, był zaskoczony odkryciem, że jest ono nadal żywe - a nawet zasugerował jego niemieckie pochodzenie.
Historia Bürgerspital rozpoczyna się w 1316 roku, kiedy to szlachetny würzburski patrycjusz Johannes i jego żona Mergardis von Steren zapisali miastu swój majątek. Cel: zakwaterowanie osób potrzebujących opieki w "Nowym Szpitalu", który od XVI wieku nazywany był "Szpitalem Świętego Ducha". Szpital rozwijał się dzięki kolejnym darowiznom od zamożnych obywateli Würzburga, a w 1334 r. dodano pierwsze winnice, aby sfinansować klasztor i pokryć własne potrzeby szpitala. Na przykład w 1598 r. mieszkańcy szpitala, zarówno mężczyźni, jak i kobiety, otrzymywali codziennie miarkę wina, która według ówczesnych standardów wynosiła pełne 1,22 litra.
Szpital Bürgerspital wkrótce sfinansował swoje charytatywne przedsięwzięcia z Reberträgen, rolnictwa i zarządzania nieruchomościami. Jednak uprawa winorośli doświadczała powtarzających się kryzysów - na przykład w 1726 r. pojawiła się potrzeba ochrony przed "niecnymi machinacjami", w tym przypadku fałszowaniem wina. Na przykład rada miejska „z łaskawego, książęcego rozkazu, kazała przechowywać kamienne wina w piwnicy Bürgerspital zum Hl. Geist, począwszy od rocznika 1718, miały być butelkowane w workach o pojemności 1 metra i zapieczętowane herbem miasta. Środek okazał się skuteczny: cena za beczkę wzrosła ze 100 do 500 Reichstalerów. W tym samym czasie narodziły się wina Bürgerspital w Bocksbeutel. Dziś można tu podziwiać kolekcję historycznych butelek Bocksbeutel, a także największą drewnianą piwnicę z około 200 cennymi, częściowo zdobionymi dębowymi beczkami w Niemczech.
Przez Stein prowadzi około czterokilometrowy Stein Wine Trail, panoramiczna trasa okrężna, która kończy się w winiarni Weingut am Stein o niezwykłej architekturze. Jej właściciel, Ludwig Knoll, posiada kilka działek w winnicy "Stein", z których większość należy w równych częściach do Juliusspital, Staatlicher Hofkeller i Bürgerspital.
&Czasy otwarcia
Poniedziałek: 09:00 - 18:00
Wtorek - sobota: 09:00 - 00:00
Sunday: 11:00 - 18:00