Detail Producent wina

Winiarnia i wytwórnia win musujących Hubertus Triebe

Godziny otwarcia sklepu z winami Od wtorku do piątku 14:00 - 18:00 i po wcześniejszym umówieniu

Erzeugnisse

  • Sekt
  • Wein

Mitgliedschaften

  • Vinissima - Frauen & Wein e.V.
  • Weinbauverband Saale-Unstrut

Services

  • Vinothek

Region Saale-Unstrut, najbardziej wysunięty na północ region uprawy winorośli wysokiej jakości w Niemczech, charakteryzuje się wzgórzami i dolinami rzek Saale i Unstrut. Znajduje się w Saksonii-Anhalt i Turyngii. Uprawa winorośli jest tu praktykowana od około 1000 lat, czego najstarsze dowody można znaleźć w dokumencie z 1121 roku, w którym biskup Dietrich wspomina o winnicach i winiarniach, a także potwierdza założenie benedyktyńskiego klasztoru Posa.

<p <p>Winiarnia i wytwórnia win musujących Hubertus Triebe znajduje się w dolinie Schnaudertal niedaleko Zeitz, którego punktem orientacyjnym jest zamek Moritzburg. Uprawa winorośli na tym obszarze została wstrzymana w średniowieczu, więc jej wznowienie w 1999 r. było historycznym momentem dla regionu. Mała rodzinna winiarnia miała siedzibę w Salsitz do 2008 roku, a w 2009 roku przeniosła się do dzielnicy Zeitz w Würchwitz. Tutaj koncentruje się na słodkich, eleganckich winach, takich jak Müller-Thurgau, aromatyczny Bacchus lub Kerner z cechami Rieslinga. Wszystkie winogrona na 4,3 hektarach są zbierane ręcznie, według winiarza Hubertusa Triebe.</p <p>Okazją do zapoznania się z gamą win jest duża degustacja win posiadłości i win musujących, która jest również podawana z regionalnymi specjałami serowymi, w tym Würchwitzer Milbenkäse na życzenie. Został on włączony do „Arki Smaku“ przez Slow Food Germany dziesięć lat temu. Roztocza zakłócają produkcję sera na całym świecie. Tylko w regionie Altenburg roztocza nie były zwalczane, ale uprawiane od setek lat. Ser roztoczowy dojrzewa wyłącznie dzięki działaniu pajęczaka (Tyroglyphus casei L.). Jego produkty przemiany materii są odpowiedzialne za fermentację i nadają serowi typowy smak. Ser roztoczański Würchwitz uważany jest za najbardziej żywy ser na świecie...

O tym, jak bardzo region rozwinął się turystycznie w ciągu ostatnich dwóch i pół dekady od zjednoczenia, świadczą liczne oferty i tematyczne szlaki turystyczne. Szlak winiarski Saale-Unstrut został zainaugurowany w 1993 roku i obecnie przebiega na łącznym dystansie 60 kilometrów, a także mija Zeitz.

Ponadto Szlak Romański, szlak archeologiczny "Himmelswege" oraz wiele szlaków rowerowych i pieszych, w tym 17-kilometrowy "Weinroute Weiße Elster", są dobrze oznakowane przez urokliwy i historyczny krajobraz z dużymi ambicjami wpisania go na Listę Światowego Dziedzictwa Unesco. Latem 2017 r. komitet Unesco podejmie decyzję, czy zatwierdzić wniosek o utworzenie odrębnego stowarzyszenia sponsorującego. Być może wkrótce będzie można napić się wina z miejsca światowego dziedzictwa w winiarni Hubertus Triebe.

<p <p>&Czasy otwarcia

Wtorek: 10:00 - 18:00
. Środa - sobota: 14:00 - 18:00
. Oraz po wcześniejszym umówieniu

Kontakt

Obszar uprawy Saale-Unstrut

Nazwa regionu pochodzi od nazw tych dwóch rzek, jako, że winnice położone są przede wszystkim na tarasach w wąskich dolinach Saale i Unstrut.

Proszę dowiedzieć się więcej