Bachus
Bacchus został wyhodowany w latach trzydziestych XX wieku w Państwowym Instytucie Hodowli Winorośli w Siebeldingen (Bundesforschungsanstalt für Rebenzüchtung).
Fakty
-
1985
Szczyt "boomu Bachusa" został osiągnięty przy 3,6% całkowitej powierzchni winnic
-
1.558
Hektary winnic zasadzonych w 2022 r.
Uprawa
Odmiana winogron Bacchus, która zawdzięcza swoją nazwę rzymskiemu bogowi wina, może produkować wysokie plony o stosunkowo wysokiej masie moszczu. Odmiana, która przypomina Scheurebe ze swoim kwiatowym smakiem muskatu, przeżywała boom szczególnie w latach 70-tych i 80-tych i osiągnęła swój szczyt w 1985 roku z 3,6% powierzchni uprawnej. Jednak od początku lat 90. XX wieku powierzchnie upraw Bachusa onacznie się zmniejszyły. W Niemczech winorośl Bacchus występuje głównie we Frankonii, Hesji Nadreńskiej, Nahe i Palatynacie. W 2022 r. obsadzono nim łącznie około 1.558 hektarów, co stanowi 1,6% niemieckich winnic.
Smak
Te jasnożółte wina najczęściej występują w wariantach od lekkich do średnio ciężkich. Dojrzałe wina są bogate w ekstrakt, owocowe, o indywidualnym bukiecie przypominającym niekiedy odmianę Scheurebe. Wina o dużym ciężarze moszczu i dostatecznej kwasowości mogą przypominać rieslingi i wydzielać woń z dyskretną nutą gałki muszkatołowej (czasami trochę przypomina kminek).
Bachus dobrze nadaje się jako dodatek do dań kuchni azjatyckiej.
W skrócie
- Krzyżówka odmian winogron (Silvaner x Riesling) x Müller-Thurgau
- Wcześnie dojrzewająca odmiana z wysokim stopniem dojrzałośc
- Preferuje żyzne gleby
- Aromat: przypominający czarną porzeczkę, pomarańcze, czasem z nutami gałki muszkatołowej i kminku
Komu zawdzięcza swoją nazwę ta odmiana winogron?
Odmiana ta zawdzięcza swoją nazwę rzymskiemu bóstwu wina Bachusowi.
Winiarnie Winiarnie w okolicy
-
Wein- und Sektgut Hubertus Triebe
-
Weingut Brennfleck, Inh. Hugo Brennfleck
-
Weingut Lange - Schloss Saaleck