Spätburgunder
Wymagający pod względem warunków glebowych, klimatycznych i pogodowych Spätburgunder (Pinot Noir) jest najpopularniejszą odmianą czerwonych winogron w Niemczech.
Fakty
-
11.512 ha
powierzchnia upraw w 2022 r.
-
11 %
Udział w całkowitej powierzchni upraw
-
64 %
powierzchni upraw Spätburgundera w regionie Ahr
Kultura i znaczenie
Wymagająca pod względem gleby, klimatu i warunków pogodowych Spätburgunder jest numerem jeden wśród czerwonych winogron w Niemczech. W Niemczech około 11 512 hektarów (2022) winnic jest obsadzonych Spätburgunderem , co odpowiada około 11 procentom całkowitej powierzchni winnic. Zarówno winiarze jak i konsumenci coraz bardziej faworyzują tę odmianę. Od początków lat 90 powierzchnia przeznaczona pod uprawę Spätburgundera wzrosła o ponad 5 tysiący ha. Większość winorośli Spätburgundera znajduje się w Badenii (5088 ha) – z głównym ośrodkiem w okolicy Kaiserstuhl – oraz w Palatynacie (1712 ha). Oprócz tego Hesja Nadreńska (1490 ha), Wirtembergia ( 1309 ha) a także Rheingau (395 ha) i region Ahr z 340 ha należą do ważnych regionów uprawy Spätburgundera.
Winifikacja i smak
Spätburgundery to pełne i aksamitne w smaku wina, mają owocowy aromat z nutami migdałów. Typowy Spätburgunder charakteryzuje się delikatnie słodkim zapachem czerwonych owoców, od truskawek, przez wiśnie i jeżyny, aż po czarną porzeczkę. W winach dojrzewających w beczkach typu barrique pojawiają się także akcenty wanilii i cynamonu. Wyróżnia się klasyczny i nowoczesny typ tego wina. Tradycyjnie, najlepsze Spätburgundery powstawały z bardzo dojrzałych winogron, były niezbyt intensywne w kolorze, łagodne, ubogie w taniny i miały rdzawą barwę. Obok tego klasycznego typu, coraz większe znaczenie zyskuje nowoczesny Spätburgunder, o intensywniejszym czerwonym kolorze, z większą ilością tanin, mniejszą kwasowością i często krótkim dojrzewaniem w małych dębowych beczkach.
Spätburgundery są idealne na chłodniejsze miesiące roku. Pije się je schłodzone do temperatury 16-18 stopni. Mocniejsze warianty najlepiej towarzyszą pieczeniom, dziczyźnie lub desce serów. Weißherbst pasuje do przystawek i białego mięsa, a w jako Auslese także jako aperitif.
Historia
Odmiana Spätburgunder czyli Pinot Noir należy do rodziny szczepów burgundzkich, które jako jedne z pierwszych były uprawiane w Europie Środkowej. Karol Gruby sprowadził tę odmianę w roku 884 nad Jezioro Bodeńskie. W XIII wieku posadzono ją w regionie Rheingau. W XVI wieku przypuszczalnie była także w Palatynacie. W XVIII wieku prawdopodobnie sprowadzono ją z Burgundii nad rzekę Ahr. Prawdziwy przełom nastąpił 150 lat temu wraz ze zwiększeniem produkcji wina musującego. Aby zaspokoić rosnące potrzeby, zakładano winnice wyłącznie z odmianami burgundzkimi. Dla określenia tej odmiany używa się równolegle nazwy „Pinot Noir” a w niektórych częściach Badenii także określenia „Klevner”.
W skrócie
- Najważniejsza odmiana czerwonego wina w Niemczech
- Wysokie wymagania dotyczące lokalizacji i klimatu
- Aromat: jeżyny, wiśnie, truskawki, owoce czarnego bzu, pieprz
- Smak: klasyczne starzenie: łagodne, o niskiej zawartości tanin; nowoczesne starzenie: taninowe i pełne, bogate
Czy jest też Frühburgunder?
Tak, Frühburgunder lub Pinot Madeleine, jak sama nazwa wskazuje, dojrzewa wcześniej niż Pinot Noir. Smaki obu odmian winogron są bardzo podobne, ale Frühburgunder ma niewielkie znaczenie w uprawie winorośli. Uprawia się go na niecałych 90 hektarach winnic w całej Hesji Nadreńskiej.
Wskazówka z duńskiej kuchni Pieczona cielęcina z rzodkiewką, ogórkiem, brukselką, koperkiem i chrzanem
Kuchnia skandynawska i niemieckie wina to udane połączenie. 3-4 letnie Pinot Noir o owocowych i pikantnych smakach, dobrej strukturze i delikatnej mineralności polecane jest do pieczonej cielęciny z kuchni duńskiej.
- ca. 800g Kalbsbraten (Filet, Lende oder Culotte)
- 20 kleine Radieschen
- 1 Gurke
- 20 Rosenkohlköpfe
- 1 Bund Dill
- 1 Stück Meerettich
- 300ml Kalbsbrühe
- 150g Butter
- 5TL Essig
- etwas Salz und Pfeffer
- etwas Olivenöl zum Braten
Usuń ścięgna z pieczeni cielęcej, a następnie obtocz ją w oleju, soli i pieprzu. Podsmaż przygotowane mięso na rozgrzanej patelni, a następnie piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 150°C i odstaw na 10 minut.
W międzyczasie podziel brukselkę na liście i małe„różyczki“. Umyj rzodkiewki i usuń wszystkie liście oprócz jednego.
Umyj ogórka i uformuj w małe okrągłe kulki lub kulki (lub pokrój ogórka w małą kostkę).
<p
<p>Obierz chrzan i grubo posiekaj koperek, zachowując trochę do dekoracji. Zredukować wywar cielęcy do około 50% (zagotować). Zagęścić zredukowany wywar 100 g masła. Pozostały ogórek zmiksować na sok i odcedzić. Dodać rzodkiewki do wywaru i gotować na wolnym ogniu przez 1 minutę. Dodać liście brukselki, brukselkę, ogórek i posiekany koperek. Doprawić octem, sokiem z ogórka i dużą ilością startego chrzanu.
Mięso pokroić na 4 równe kawałki i ułożyć na talerzu. Polać sosem i udekorować świeżym koperkiem. Mięso podawać z pieczonymi ziemniakami.
- Spätburgunder (halbtrocken & feinherb)
- Spätburgunder (trocken)
Winiarnie Winiarnie w okolicy
-
Wine estate Barth
-
Weingut Abril
-
Georg Breuer