Scheurebe

Scheurebe

Dzięki skrzyżowaniu Rieslinga z Bukettrebe, hodowcy winorośli Georgowi Scheu udało się w 1916 roku stworzyć udaną nową odmianę, którą nazwał Scheurebe.

Fakty

  • 1916

    wyhodowany przez Georga Scheu

  • 1.483

    Hektar winnic 2022

Uprawa

Scheurebe ma niemal tak samo duże wymagania co do gleby jak jej ojciec riesling. Znosi tylko suchą i jałową ziemie. W miarę dobrze czuje się również na glebach lessowych i wapniowych. Jego drewno dojrzewa przez długi czas, długa asymilacja liści umożliwia wysokiej jakości zbiory. Winogrona dojrzewają trochę wcześniej niż owoce rieslinga. Zagrożeniem dla nich jest mróz oraz pleśń szara i mączniak.

Znaczenie

Wyhodowana w Alzey w regionie Rheinhessen, została szczególnie szeroko uprawiana przez winiarzy w największym niemieckim regionie winiarskim. W 1985 roku osiągnęła swój najwyższy udział w powierzchni winnic, wynoszący 4,4 procent. W 2022 roku Scheurebe była uprawiana na około 1.483 hektarach, z czego 733 hektary znajdowały się w Hesji Nadreńskiej, około 332 hektary w Palatynacie, 203 hektary we Frankonii i 102 hektary w regionie Nahe. Obecnie jej udział w niemieckich powierzchniach winnic wynosi 1,4 procent.

Winifikacja i smak

Różne metody dojrzewania i poziomy jakości pozwalają na szerokie zastosowanie win Scheurebe. Lekkie  wina Kabinett są idealne na spotkania towarzyskie, podczas gdy wytawne i półwytrawne Spätlese dobrze komponują się z aromatycznymi i pikantnymi ragout z ryb i drobiu, w tym również z kuchnią azjatycką. Natomiast eleganckie, słodkie Spätlese i Auslese doskonale pasują do owocowych deserów.

Wina z odmiany Scheurebe są często oferowane jako Prädikatswein ( wina z wyróżnikiem), przy czym smaki „słodki” i „półsłodki” mają większe znaczenie niż w przypadku innych odmian winorośli. W zależności od jakości kolor wina jest bladożółty, słomkowożółty lub intensywnie złotożółty. Delikatne wina klasy Kabinett oraz średnio ciężkie Spätlese wyróżniają się bogatym bukietem i harmonicznym połączeniem pobudzającej kwasowości z owocową słodyczą. Bukiet często przypomina porzeczkę, rzadziej mango, mandarynkę, limonkę, brzoskwinię, a bardzo rzadko dojrzałą gruszkę. Słodkie wina wyróżniają się długą trwałością, a po wielu latach leżakowania wytwarzają aromat brzoskwini lub róży.

Historia

Podczas pierwszej wojny światowej w 1916 roku hodowcy winorośli Georgowi Scheu udało się stworzyć imponującą nową odmianę, Scheurebe, w ówczesnym Państwowym Instytucie Uprawy Winorośli w Alzey. Przez długi czas Silvaner był uważany za partnera krzyżówkowego Rieslinga, ale analizy DNA w 2012 roku zidentyfikowały Bukettrebe jako odmianę macierzystą. Zanim zasługi hodowcy zostały uwiecznione w nazwie odmiany, była ona znana jako „Dr.-Wagner-Rebe“ do końca 1945 roku, a następnie jako „Sämling 88“ 

W skrócie

  • Krzyżówka Riesling x Bukettrebe (=krzyżówka Silvaner x Trollinger, 1864 w Randersacker)
  • Do 2012 roku wciąż zakładano, że jest to krzyżówka Rieslinga i Silvanera
  • Pikantny, toleruje suche, jałowe winnice
  • Aromat: zwykle przypominający czarne porzeczki, owoce egzotyczne lub bardzo dojrzałe gruszki

Jaka była oryginalna nazwa Scheurebe?

Początkowo chciano nadać jej nazwę "Scheus Liebling", ale w dialekcie reńsko-heskim istniało ryzyko, że stanie się ona "Scheis Liebling". Dlatego zdecydowano się na bardziej eleganckie rozwiązanie, wybierając nazwę Scheurebe.

do słodkich wyborów Pączki jabłkowe z sosem waniliowym

do słodkich wyborów

  • 5 große, säuerliche Äpfel
  • 200 Gramm Mehl
  • 2 Eier
  • 250 ml Milch
  • 2 EL Rum
  • Nach Bedarf Schmalz oder Öl
  • Nach Belieben Zimt, Zucker, Salz

 

Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne, pokrój w równe plasterki grubości palca. Skropić rumem i posypać cukrem. Pozostawić do zaparzenia.

 

Wymieszaj ciasto, powinno być dość gęste. Obrócić w nim krążki jabłek i piec pływające w gorącym tłuszczu na złoty kolor.

<p

 

<p>Osączyć na papierze kuchennym i podawać na gorąco z cynamonem i cukrem.

  • Riesling (süß & edelsüß)
  • Scheurebe (süß & edelsüß)