Muscatel

Winorośl z rodziny Muscat jest jedną z najstarszych odmian winorośli na świecie i jest szeroko rozpowszechniona w prawie wszystkich krajach winiarskich.

Winorośl z rodziny Muscat jest jedną z najstarszych odmian winorośli na świecie i jest szeroko rozpowszechniona w prawie wszystkich regionach uprawy winorośli. W Niemczech uprawiany jest głównie w Palatynacie, Badenii i Wirtembergii. Wino produkowane w tym kraju pod nazwą „Muskateller“ jest zwykle winifikowane na wytrawnie i prezentuje się świeżo i żółto-zielono w kieliszku. Bukiet ma typowy wyraźny, winogronowy smak muskatu we wszystkich odmianach. Wina te są szczególnie odpowiednie do kupażowania, a niektórych z nim wytwarza się również wina musujące. Wytrawny Muskateller jest doskonałym dodatkiem do pikantnego drobiu. Jako szlachetna odmiana jest często pijana jako aperitif lub do deserów.

  • Czy wiesz? Niektóre odmiany winorośli mają w nazwie „Muscat", chociaż nie są spokrewnione z odmianą winorośli, np. Grüner Muskateller (Veltliner).
  • Preferuje dobre, cieplejsze stanowiska na głębokich glebach, średniopoźne dojrzewanie
  • Aromat: pikantne nuty gałki muszkatołowej, kwiatowy, liczi, gorzka pomarańcza

Jak Rzymianie nazywali muskat?

Nawet Rzymianie określali tę odmianę winogron mianem gromady pszczół, ponieważ przyciąga ona owady tak silnie ze względu na sam zapach.