Merlot

Merlot

Francuski Merlot, jedna z najpopularniejszych odmian czerwonego wina na świecie, został po raz pierwszy udokumentowany w Bordeaux w XVIII wieku.

Fakty

  • XVIII wiek.

    pierwsza wzmianka

  • 886 ha

    Powierzchnia winnic obsadzona w 2022 r.

Znaczenie i kultywacja

Francuski Merlot jest uważany za jedną z najpopularniejszych odmian czerwonego wina na świecie i po raz pierwszy został udokumentowany w Bordeaux w XVIII wieku. W Niemczech również zyskał uznanie; w 2022 roku uprawiano go na 886 hektarach, przy czym największe powierzchnie znajdują się w Palatynacie (404 ha) i w Hesji Nadreńskiej (235 ha).

Winifikacja i smak

Odmiana ta dojrzewa wcześnie i daje wysokie wagi moszczu. Aksamitnie miękki charakter wina Merlot sprawia, że jest ono idealnym partnerem do win, szczególnie do kupażu z Cabernet Sauvignon. Wina jednorodne, dojrzewające w beczkach, oferują ciemnoczerwoną barwę i wyjątkowy bukiet aromatów śliwek i wiśni, a łagodne taniny dodają nuty jeżyn i borówek. Wina dojrzewające w beczkach barrique dobrze komponują się z wyrazistymi daniami, takimi jak jagnięcina czy wołowina, natomiast prostsze Merloty świetnie pasują do lżejszych potraw lub mogą być cieszyć się samodzielnie.

W skrócie

  • Naturalna krzyżówka Cabernet Franc x Magdeleine Noire des Charentes
  • wczesne dojrzewanie, wysoka waga moszczu
  • Aromat: wiśnie, śliwki, czarne porzeczki, nuty bluszczu

Skąd pochodzi nazwa Merlot?

Nazwa "Merlot" pochodzi od merle (kos), co ma wskazywać na zamiłowanie tych ptaków do tej odmiany winorośli.