Huxelrebe

Huxelrebe

Huxelrebe to krzyżówka Weißer Gutedel x Courtiller Musqué. Odmiana została nazwana na cześć Fritza Huxela, który był silnym orędownikiem tej odmiany winogron w latach 50-tych.

Huxelrebe jest krzyżówką Weiß Chasselas x Courtiller Musqué. Odmiana została nazwana na cześć Fritza Huxela, który prowadził kampanię na rzecz tej odmiany winorośli w latach 50 XX wieku. Obecnie w Niemczech uprawia się tylko 396 hektarów Huxelrebe, z czego na 273 hektarach w Hesji Nadreńskiej  i 109 hektarów w Palatynacie. Wina z odmiany Huxelrebe, która może przynosić wysokie plony i osiągać wysoką wagę moszczu, mają bladożółty kolor i charakteryzują się typowymi, korzennymi aromatami egzotycznych owoców, takich jak marakuja i mango. Świeża i łagodna kwasowość tej odmiany doskonale harmonizuje z tymi owocowymi nutami. Wina z Huxelrebe są chętnie podawane do słodkich deserów i stanowią wyśmienity dodatek do pikantnych potraw z drobiu i ryb.

W skrócie

  • Wyhodowany w 1927 roku przez Georga Scheu
  • Krzyżówka White Chasselas x Courtiller Musqué
  • stosunkowo odporna na choroby i pleśń
  • Odmiana wcześnie dojrzewająca
  • Aromat: przypominający egzotyczne owoce

Dlaczego mówimy o głowie Janusa w związku z Huxelrebe?

Głowa Janusa pochodzi z mitologii rzymskiej i przedstawia dwie twarze Janusa, boga początku i końca. Winorośl Huxelrebe również ma dwa oblicza, ponieważ z jednej strony może dawać wysokie plony, a z drugiej najwyższą jakość.