Schwarzriesling

Schwarzriesling

Schwarzriesling ma tylko wzrost, kształt i część nazwy wspólną z Rieslingiem.

Fakty

  • 1.698 ha

    powierzchnia winnic obsadzona w 2022 r.

Uprawa i znaczenie

W porównaniu do Spätburgundera, Schwarzriesling ma mniejsze wymagania co do lokalizacji i gleby. Ta nieskomplikowana odmiana dobrze rośnie na żyznych glebach lessowo-gliniastych. Dzięki późnemu wybijaniu pędów nie jest szczególnie narażona na majowe przymrozki. Plony i waga moszczu są na średnim poziomie, co oznacza, że zbiory odpowiadają stosunkowo niskim plonom Spätburgundera, ale waga moszczu nie osiąga tej samej jakości. W normalnych latach udaje się osiągnąć 70 do 80 stopni Oechsle, przy czym poziom kwasowości bywa stosunkowo niski.

Trzeba przyznać, że nazwa Schwarzriesling pozwala myśleć, ze jest on powiązany z Rieslingiem. Ale jedyne, co łączy te dwa szczepy to późny okres dojrzewania i kształt owoców. Pochodząca z Burgundii i znana jako Pinot Meunier w Alzacji i Szampanii, odmiana winogron jest partnerem szampana, zwłaszcza we Francji, gdzie jest winifikowana na biało. W Niemczech uprawa Schwarzrieslinga, znanego również jako Müllerrebe, jest w dużej mierze ograniczona do Würtembergii. Niemniej jednak odmiana ta stanowi nieco poniżej 2 procent niemieckich winnic. W 2022 r. około 1.698 hektarów zostało obsadzonych tą odmianą winorośli, a 1.201 hektarów znajdowało się w Wirtembergii. Schwarzriesling można spotkać też w północnej Badenii, Palatynacie, Hesji Nadreńskiej i Frankonii.

Uprawa i smak

Wina Schwarzriesling mają rubinowy do ceglastoczerwony kolor, owocowy aromat podobny do Spätburgundera i raczej delikatne ciało. Winifikowane są zarówno na wina wytrawne, jak i owocowe. W ofercie dominują wina jakościowe, ale są również Kabinett i Spätlese. Mocniejsze wersje Schwarzrieslinga doskonale komponują się z daniami mięsnymi z wieprzowiny lub jagnięciny, a także z łagodnymi serami.

Historia

W rzeczywistości nazwa odmiany może prowadzić do błędnego przekonania, że Schwarzriesling jest krewnym Rieslinga. Jednak z Rieslingiem łączy go jedynie późny okres dojrzewania i kształt owoców. Jego przodków można znaleźć w Burgundii. Jest on mutacją Niebieskiego Spätburgundera (Blauer Spätburgunder), którą uprawia się już od wieków. Niemieckim synonimem Schwarzrieslinga jest Müllerrebe. Nazwa Müllrebe (Müller-młynarz) wzięła się od białych włosków rosnących na liściach i łodygach winorośli, które przez to wyglądają jakby był na nich mączny nalot. Francuzi mówią na ten szczep „Pinot Meunier“. Winiarze w Heilbronn i Weinsberg ulepszyli szczep i tym samym przyczynili się do jego rozprzestrzenienia. 

W skrócie

  • Niskie wymagania glebowe i siedliskowe
  • Późne pączkowanie, późne dojrzewanie
  • Smak: porzeczki, wiśnie, maliny, jeżyny

Jak inaczej nazywa się Schwarzriesling?

Synonimy Schwarzrieslinga to Müllerrebe, ze względu na jego białawe pędy i liście, które wyglądają jak posypane mąką. Pod nazwą Pinot Meunier można go znaleźć w klasycznym szampańskim cuvée razem z Pinot Noir i Chardonnay.