Elbling

Elbling

Orzeźwiający Elbling należy do najdłużej uprawianych odmian białych w Europie. Winiarze z regionu górnego biegu Mozeli podkreślają, że tradycja uprawy Elblinga ma 2 tysiące lat.

Fakty

  • 2000

    lat tradycji

  • 450

    ha nasadzeń (2022)

  • 5

    procent powierzchni Elblinga w Mozeli

Uprawa

W regionie Górnej Mozeli występuje wapień muszlowy, który jest glebą preferowaną przez Elblinga. Ten szybko dojrzewający szczep nie ma dużych wymagań co do gleby. Na wapieniu muszlowym wytwarza jednak najlepiej swoją charakterystyczną świeżość. Winorośl wymaga szczególnej ochrony, ponieważ cienka skórka winogron jest podatna na mączniaka i drzewnika. Zbiory są z reguły duże i wykazują się dobrą jakością. Pojedynczo wytwarza się wina jakości Kabinett i Spätlese.

Znaczenie

Statystycznie Elbling zajmuje w 2022 roku 450 hektarów, co stanowi 0,4% powierzchni winnic w Niemczech. Jednak w regionie winiarskim Mozeli, gdzie osiąga powierzchnię 430 ha, stanowi 5% i jest trzecią najważniejszą białą odmianą winorośli. Szczególnie dobrze rozwija się w południowej części rzeki Mosel, tzw. Górna Mozela, na południowy zachód od Trewiru oraz na stokach rzeki zboczach rzeki Sauer. Tendencja uprawy jest lekko spadkowa.

Winifikacja i smak

Lekkość, musujący charakter i świeżość wyróżniają wina i sekty  z odmiany Elbling. Dzięki tym cechom są one doskonałymi, codziennymi winami na słoneczne letnie dni. Wino jakościowe o gwarantowanym pochodzeniu „Obermosel Elbling trocken“, rozlewane do przezroczystych butelek Schlegel, spełnia najwyższe standardy sensoryczne i smakowe. Polecane jest do przekąsek, ale także do ryb i owoców morza.

Historia

Elbling należy do najstarszych białych szczepów w Europie. Rzymianie nazywali go „vitis alba“ co oznacza „biała winorośl“. Językoznawcy twierdzą, że od słowa „alba” powstały słowa „Alben”(grupa społeczna) i „Elben”(gmina w Niemczech), od których wywodzi się nazwa szczepu Elbling. Historycy w większości uważają, że Rzymianie sprowadzili Elblinga do Niemiec już 2.000 lat temu. Od średniowiecza do XIX wieku Elbling był rozpowszechniony w Niemczech, w krajach sąsiadujących i w Europie Wschodniej.  Uważa się, że zniesienie dziesięcin, które były często płacone winem Elbling z uwagi na jego obfite plony, przyczyniło się do spadku znaczenia tej odmiany. Dziś Elbling jest w niemieckim krajobrazie winiarskim rzadkością, którą można uprawiać prawie wyłącznie nad Mozelą. Szczególnie winiarze z Górnej Mozeli mogą pochwalić się 2000-letnią tradycją uprawy.

W skrócie

  • Rzadko spotykany Czerwony Elbling  „Roter Elbling“ jest również uważany za odmianę białego wina i produkowane są z niego bogate w ekstrakt wina o łososiowym kolorze.
  • winogrona z cienką skórką o dobrej wydajności w sektorze win jakościowych
  • odmiana wcześnie dojrzewająca, nie ma dużych wymagań co do lokalizacji, preferuje wapień muszlowy
  • Aromat: delikatny zapach, przypominający jabłko

Polecana książka:

Red and White Elbling, 750 Years of Cultivation History

Jak termin "płatnik długów" odnosi się do Elbling?

Termin "płatnik dłużnik" jest używany potocznie do opisania odmian winorośli o wysokich plonach. W Niemczech termin ten jest również oficjalnym synonimem odmiany winogron Weißer Elbling. Z uwagi na jego obfite plony czesto "dziesięciny" były płacone własnie winem Elbling.