Sprawdzona jakość

Test jakości i predykatu wina daje konsumentowi większe bezpieczeństwo.

Fakty

  • Od 1971 r.

    Od 1971 roku każde wino jakościowe jest poddawane analizie chemicznej i testom sensorycznym

  • W 2022 r.

    zbadano jakość 7,34 mln hektolitrów wina.

Od 1971 roku każde wino jakościowe i wino z etykietą jakości jest poddawane analizie chemicznej przez zatwierdzone laboratorium i testowane sensorycznie przez oficjalny organ. Tylko wtedy, gdy wino spełnia wszystkie prawnie określone limity i odzwierciedla charakter odmiany i jej pochodzenie pod względem smaku, otrzymuje oficjalny numer certyfikacji. Musi on być podany na etykiecie.

Testy sensoryczne przeprowadzane są przez niezależną komisję, która degustuje i ocenia każde wino z ukrycia. W ten sposób testy sensoryczne zapewniają standard smaku wina, który obiecuje wraz z informacją na etykiecie.

Ponadto, winiarnie są również odwiedzane przez państwowych inspektorów wina na miejscu w nieregularnych odstępach czasu. Sprawdzają oni między innymi udokumentowane ilości zbiorów i wagi moszczu różnych odmian winogron, a także zakupy i sprzedaż.

Prämisje jako pomoc w orientacji

Oprócz wymaganych prawem testów, Niemieckie Towarzystwo Rolnicze (DLG) oraz inne organizacje i stowarzyszenia oferują oznaczenia jakości, które mogą pomóc konsumentom w wyborze odpowiedniego wina. Wina o ponadprzeciętnej jakości są oznaczane tymi nagrodami. Wszystkie te konkursy mają jednak jedną wspólną cechę: wina są testowane pod przykrywką przez niezależną komisję ekspertów. Procedura ta zapewnia najwyższy możliwy obiektywizm.

Co oznaczają dwie ostatnie cyfry urzędowego numeru kontrolnego na etykiecie?

Dwie ostatnie cyfry urzędowego numeru kontrolnego, zwane również AP-Nr., wskazują rok, w którym wino zostało poddane kontroli jakości. Dzięki temu można dowiedzieć się, jak długo wino było przechowywane, zanim trafiło do sprzedaży.