Nowa piramida pochodzenia dla win jakościowych i z predykatem

Lagen- und Qualitätspyramide

W przyszłości jakość niemieckiego wina będzie określana na podstawie jego pochodzenia.

Fakty

  • 50 hl

    na hektar to maksymalny plon winogron zbieranych ręcznie dla win Großes Gewächs, z płaskich terenów.

  • 11 %

    minimalna naturalna zawartość alkoholu wymagana dla win w kategorii jakości Erstes Gewächs.

Nowa piramida pochodzenia dla win jakościowych i z wyróżnikiem

Od 2021 r. ustawodawca stworzył bardziej zróżnicowaną piramidę pochodzenia dla win jakościowych, z wyróżnkiem i win o chronionej nazwie pochodzenia (ChNP) 

Nowa czteropoziomową piramida jest zgodna z zasadą "im węższe pochodzenie, tym wyższa jakość". Na szczycie tej piramidy znajdują się wina z pojedynczych winnic (Lagenweine), które z kolei można podzielić na trzy poziomy: na samym szczycie są Großes Gewächs z najwyższymi wymaganiami jakościowymi, następnie Erstes Gewächs, a poniżej pozostałe wina z pojedynczych winnic Einzellagen..

Wina oznaczone jako Großes Gewächs są na szczycie win z pojedynczych siedlisk (Lagenweine). Do tej kategorii należą tylko białe i czerwone wina, które są produkowane z jednej odmiany winorośli, odpowiadającej profilowi regionu. Ręcznie zbierane winogrona na płaskich terenach nie mogą przekraczać plonu 50 hektolitrów na hektar, a na stromych zboczach może to być o 10 hl więcej. Moszcz używany do produkcji musi mieć naturalną minimalną zawartość alkoholu wynoszącą co najmniej 11% obj. i pochodzić z jednej winnicy lub mniejszej parceli. Wino musi być wytrawne i poddane ocenie sensorycznej przez niezależną komisję badań. Rok zbiorów musi być zawsze podany na etykiecie. Białe wina tej najwyższej jakości mogą być wprowadzane do sprzedaży dopiero od 1 września roku następnego po zbiorach. Dla czerwonych win okres ten wydłuża się o kolejne dziewięć miesięcy, tj. do 1 czerwca drugiego roku po zbiorach.

Oznaczenie Erstes Gewächs dotyczy również tylko białych i czerwonych win, które zostały wyprodukowane z jednej odmiany winorośli, odpowiadającej profilowi regionalnemu. Winogrona muszą być selektywnie zbierane i nie mogą przekraczać plonu 60 hektolitrów na hektar na płaskich terenach lub 70 hektolitrów na hektar na stromych zboczach. Moszcz używany do produkcji musi mieć naturalną minimalną zawartość alkoholu wynoszącą co najmniej 11% obj. i pochodzić z jednej winnicy lub mniejszej parceli w obrębie klasyfikowanego obszaru. Wyłącznie wytrawne wino może być oferowane do sprzedaży dopiero od 1 marca roku następnego po zbiorach i musi mieć podany rocznik na etykiecie. Regionalne stowarzyszenia ochrony mogą wymagać oddzielnej oceny sensorycznej dla win Erstes Gewächs.

Dla win Großes Gewächs i Erstes Gewächs regionalne stowarzyszenia ochrony określają odmiany winorośli i inne szczególne cechy sensoryczne, które odpowiadają profilowi regionalnemu. Mogą również definiować dodatkowe wymagania dotyczące używania tych oznaczeń, takie jak określone maksymalne plony na hektar lub minimalne wagi moszczu.

Stowarzyszenia, które już używają terminów Großes Gewächs i Erstes Gewächs, mogą je nadal używać, jeśli spełniają określone minimalne wymagania wynikające z rozporządzenia winiarskiego, na przykład w odniesieniu do odmian winorośli, plonów, przepisów dotyczących zbiorów lub profilu smakowego.

Dla wszystkich innych win spokojnych i musujących z oznaczeniem pojedynczej winnicy lub klasyfikowanego obszaru, mogą być one produkowane z jednej lub kilku odmian winorośli, zgodnie z określeniami stowarzyszeń, a winogrona muszą dojrzewać do co najmniej jakości Kabinett. Najwcześniejszy termin sprzedaży tych win to również 1 marca roku następnego po zbiorach.

Wina lokalne i region

Wina lokalne Ortswein

Wina i musujące wina, które noszą nazwę wsi lub gminy jako oznaczenie pochodzenia, tzw. Ortsweine (wina regionalne), znajdują się na poziomie poniżej win z pojedynczych winnic w nowej hierarchii. Pod względem smaku odzwierciedlają one cechy lokalnych winnic. Moszcz winogronowy dla tych win musi mieć co najmniej jakość Kabinett i nie mogą być one sprzedawane przed 15 grudnia roku zbiorów.

Region

Kategoria win i musujących win regionalnych (Sekt) jest również nowo wprowadzona do zmienionego niemieckiego prawa winiarskiego. Jest ona używana do oznaczania win spokojnych lub musujących, których winogrona pochodzą z obszaru winiarskiego lub Großlage - dużego obszaru obejmującego gminy lub dzielnice. Te wina są oznaczane, dodając termin „Region” przed nazwą odpowiedniego obszaru lub dużego obszaru. Nazwa dzielnicy lub części wsi nie może być już używana razem z Großlage. Jest to dozwolone tylko dla win z pojedynczych winnic.

Region produkcji / chroniona nazwa pochodzenia (PDO) (g.U.) ChNP

 

Na najniższym poziomie piramidy jakościowej znajdują się wina i musujące wina, których winogrona pochodzą z określonego obszaru uprawy, ale nie mają one bardziej szczegółowego geograficznego oznaczenia. Wymagania jakościowe dla tych win nie zmieniły się wraz z nowym prawem winiarskim.

 

Zgodnie z nowym prawem winiarskim, dla wszystkich win jakościowych i z pradykatem, termin “Qualitätswein” może być teraz również zastąpiony oznaczeniem “wino z chronioną nazwą pochodzenia” w połączeniu z nazwą obszaru uprawy.

&okresy przejściowe

Prawodawca wprowadził okres przejściowy dla win ChNP. Mogą być one nadal etykietowane do rocznika zbiorów 2025 włącznie zgodnie z wcześniej obowiązującymi przepisami i wprowadzane do obrotu do wyczerpania zapasów. Pierwsze i duże słoiki mogą być nadal etykietowane i wprowadzane do obrotu do rocznika 2023 włącznie zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Kiedy można sprzedawać wina najwyższej jakości (Großes Gewächs)?

Białe wina GG mogą być wprowadzane do sprzedaży dopiero od 1 września roku następnego po zbiorach, a dla czerwonych win termin ten wydłuża się o kolejne dziewięć miesięcy, tj. do 1 czerwca drugiego roku po zbiorach. Rok zbiorów musi być zawsze podany na etykiecie.