Predykaty

Beeren in unterschiedlichen Reifezuständen

Wina z wyróżnikiem (Predykaty) oznaczają stopień dojrzałości winogron w momencie zbiorów.

Fakty

  • 6

    Istnieje sześć różnych predykatów, które są zdefiniowane zgodnie z określonymi minimalnymi wagami moszczu w zależności od odmiany winogron i regionu uprawy.

  • 7

    Wino lodowe musi być produkowane z winogron, które są zbierane w stanie zamrożenia wynoszącym co najmniej minus 7 stopni Celsjusza i tłoczone w stanie zamrożonym, tak aby wyciśnięty został tylko koncentrat owocowy.

Wyróżniki

Wszyscy znamy te terminy: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein i Trockenbeerenauslese. Poziom jakości wina (Prädikatsstufe) zależy od zawartości cukru w winogronach, mierzonej w stopniach Oechsle. Dla każdego poziomu jakości istnieje określona minimalna waga moszczu, która zależy od odmiany winogron i regionu uprawy. W południowych regionach uprawy zazwyczaj obowiązują wyższe wymagania. W niewielu krajach istnieje tak duże zróżnicowanie jakości wina jak w Niemczech.

Wyróżniki w zależności od wymaganego ciężaru moszczu w kolejności rosnącej:

  • Kabinett: delikatne, lekkie wina z dojrzałych winogron o niskiej zawartości alkoholu
  • Spätlese: szlachetne, intensywne w smaku wina produkowane z wybranych, całkowicie dojrzałych winogron zbieranych z pewnym opóźnieniem poosiągnięciu dojrzałości.
  • Auslese: wina zwykle słodkie, szczególnie delikatnie owocowe produkowane z całkowicie dojrzałych winogron.
  • .Beerenauslese: pełne, owocowe wina  przejrzałych owoców porażonych szlachetną pleśnią (Botrytis
  • .Wino lodowe: z winogron zbieranych w stanie zamrożonym przy temperaturze poniżej minus 7 stopni Celsjusza i tłoczonych w stanie zamrożonym, tak aby wyciskany był tylko koncentrat owocowy. Minimalna waga moszczu odpowiada wadze Beerenauslese.
  • Trockenbeerenauslese: bardzo eleganckie, wyjątkowo przydatne do długiego leżakowania wina produkowane z pojedynczych jagód porażonych szlachetną pleśnią i pozostawionych na krzewie aż do wyschnięcia do postaci zbliżonej do rodzynek, o bardzo wysokiej zawartości cukru naturalnego; aromaty przywodzą na myśl miód i owoce egzotyczne, konsystencja ma często postać nektaru.

    Wina z wyróżnkiem i wina jakościowe (Qualitätsweine) muszą w 100% pochodzić z jednego z 13 niemieckich regionów upraw winorośli i przejść kontrolę jakości wina. Qualitätsweine mogą być przed fermentacją wzbogacane o ustawowo ograniczoną ilość cukru (chaptalizacja), aby zwiększyć zawartość alkoholu. W przypadku win z wyróżnikiem jest to zabronione.

Które wina znajdują się na szczycie piramidy win z wyróżnikiem?

Trockenbeerenauslese, produkowane z przypominających rodzynki, wysuszonych, porażonych szlachetną pleśnią winogron , są na szczycie piramidy jakości. Słodkie i miodowe, charakteryzują się wyjątkową zdolnością do leżakowania przez wiele dekad.