Ciężar moszczu
Ciężar moszczu mówi wiele o spodziewanej jakości wina.
Fakty
-
83 do 100 °Oe
Minimalny ciężar moszczu dla wina Auslese
-
110 do 128 °Oe
Minimalny ciężar moszczu dla wina lodowego (Eiswein)
Ciężar moszczu mówi wiele o spodziewanej jakości wina. Mierzy się go w stopniach Oechsle (skrót °Oe). Jest on oparty na gęstości moszczu i jest mierzony za pomocą wagi moszczowej lub skalibrowanego refraktometru. Ciężar moszczu to stosunek wagi jednego litra moszczu do jednego litra wody (w temperaturze 20°C). W pierwszej linii ciężar moszczu zależny jest od zawartości cukru. Z tego można obliczyć maksymalną możliwą zawartość alkoholu. W dojrzałych owocach, których skórka została perforowana przez szlachetną pleśń Botrytis cinerea, woda paruje w słoneczne dni. Powoduje to dalsze zagęszczenie istniejącej zawartości cukru. Im wyższy ciężar moszczu, tym wyższa jakość lub poziom jakości (wyróżnik) późniejszego wina. W 13 niemieckich regionach winiarskich obowiązują różne minimalne ciężary moszczu dla poszczególnych odmian winorośli.
Od kogo pochodzi nazwa Oechsle?
Termin Oechsle (w skrócie °Oe) pochodzi od wirtemberskiego farmaceuty i mechanika Ferdinanda Oechsle, który w 1836 roku skonstruował wagę do pomiaru ciężaru moszczu.