Praca w winnicy

Weinlese

Od winorośli w winnicy do wspaniałego wina to długa droga.

Fakty

  • > 300° Öchsle

    mogą mieć winogrona do produkcji Trockenbeerenauslese

  • 8,9 mln

    hektolitrów wina zebrano w Niemczech w 2022 roku.

Wiosną winorośl jest przycinana. Przed wypuszczeniem pędów jest zginana i formowana.

Latem rozpoczyna się usuwanie wilków, czyli niepotrzebnych pędów winorośli. Niezbędne pędy są usuwane, aby wzmocnić wzrost tych pozostawionych. Od maja do sierpnia następuje cięcie liści. Podczas odlistniania usuwa się liście, aby zapewnić gronom więcej przestrzeni. Poprawiona ekspozycja na światło i przewiewność przyczyniają się do wyższej jakości owoców. Przed właściwymi zbiorami winiarz może usunąć nadmiarowe i niedojrzałe grona. Pozostałe, dzięki redukcji ilości owoców, są optymalnie zaopatrywane przez korzenie, co przekłada się na intensywny smak w winie. Pod koniec lata mierzony jest poziom cukru, który stanowi wskaźnik dojrzałości i decyduje o terminie zbiorów. Poziom ten mierzony jest w stopniach Öchsle.

Zbiory jesienią: Im wyższa jakość wina, tym ważniejsze staje się pytanie, czy zbiory będą przeprowadzane ręcznie, czy maszynowo. Ręczna praca umożliwia dokładną selekcję, jednak jest kosztowna. Maszyna do zbiorów oszczędza czas i pieniądze. Kiedy wino jest gotowe do zbiorów, zależy od odmiany winorośli i warunków pogodowych.

Gdy natura wykona swoje zadanie, a winogrona zostaną zebrane, zadaniem winiarza jest przeniesienie składników podnoszących jakość z winogron do wina przy jak najmniejszych stratach i uszkodzeniach oraz udoskonalenie ich w procesie dojrzewania

Czy plantator winorośli może uprościć jedno z najbardziej czasochłonnych zadań w winnicy - cięcie winorośli?

Z przycinania można częściowo lub nawet całkowicie zrezygnować - jeśli warunki, takie jak wiek winnicy, szerokość rzędów, pożądana jakość itp. są zharmonizowane. Określa się to mianem przycinania minimalnego lub bez przycinania, choć opinie na ten temat są dziś nadal podzielone.