PIWIs - odmiany winorośli odporne na grzyby

Termin "PiWi" oznacza odmiany winorośli odporne na grzyby, które wykazują szczególnie silną odporność na choroby winorośli, takie jak mączniak prawdziwy i rzekomy.

Fakty

  • ok. 3 %

    winnic w Niemczech jest obecnie obsadzonych PIWI.

  • 1.618 ha

    powierzchnia upraw regenta w 2022 roku

  • do 80 %

    ograniczenie w stosowaniu środków ochrony roślin

Oba patogeny grzybowe zostały sprowadzone z Ameryki wraz z dzikimi winoroślami w XIX wieku i od tego czasu ugruntowały swoją pozycję w europejskiejuprawie winorośli. Dzięki klasycznemu krzyżowaniu amerykańskich dzikich winorośli o naturalnejodporności na patogeny i europejskich winorośli (Vitis Vinifera), które są synonimem wysokiej jakości wina, w ostatnich latach udało się wyhodować w Niemczech nowe zrównoważone odmiany winorośli, które prawie nie wymagają żadnej ochrony roślin. Łączą dobry smak z wysoką odpornością i pomagają winiarzom chronić środowisko.

Więcej na ten temat:

PIWI w podcaście z Ernstem Büscherem i pionierem PiWi Volkerem Freytagiem

Wideo z seminarium online WeinEntdeckerWissen na temat PIWI

Uprawa PIWI

Już około 150 lat temu we Francji krzyżowano odmiany winorośli z amerykańskimi dzikimi gatunkami i uprawiano je na dużą skalę. Jednak do połowy XX wieku prawie całkowicie zniknęły. Dziś Niemcy są liderem w hodowli nowej generacji tych odpornych odmian. Stworzenie nowej odmiany winorośli jest bardzo czasochłonna i trwa od samego krzyżowania do zatwierdzenia około 20 lat. Obecnie nacisk kładzie się nie tylko na zdrowie roślin, ale także na szereg innych zalet uprawy winorośli, takich jak późniejsze dojrzewanie, do którego odmiany są specjalnie wybierane.

Jakie są zalety odmian PiWi dla winiarstwa?

Redukcja zabiegów ochrony roślin nawet o 80 procent niesie wiele korzyści zarówno dla ludzi, jak i środowiska. Mniejsza liczba oprysków w winnicach dodatkowo obniża emisję CO2 oraz ogranicza zagęszczenie gleby. Dla producentów win oznacza to oszczędność czasu i kosztów.

Jakie są zalety dla konsumentów?

Jako konsumenci wspieramy zrównoważoną i przyjazną dla środowiska produkcję wina. Jednocześnie pojawiają się nowe możliwości sprostania wyzwaniom wynikającym z postępujących zmian klimatycznych oraz zachowania winnic na stromych i tarasowych zboczach. Ponadto, nowe odmiany winorośli oferują szerszą gamę smaków, co daje miłośnikom wina większą różnorodność doznań.

Jaki jest obecny procent upraw PiWi w Niemczech?

Z każdym rokiem w Niemczech rośnie powierzchnia upraw odpornej na grzyby winorośli.  Do odmian PIWI należą Cabernet Blanc, Solaris, Souvignier Gris, Muscaris i Regent. Inne odmiany to: Cabernet Cortis, Calardis Blanc, Laurot, Satin Noir i Sauvignac.

Obecnie w Niemczech tylko około 3 procent powierzchni upraw winorośli jest obsadzonych PIWI.  Oprócz wielu ekologicznych producentów wina, coraz więcej konwencjonalnych winiarni uprawia te nowe odmiany.Z około 2.700 hektarów, które są obsadzone nowymi odmianami w całym kraju, około połowa przypada na czerwoną odmianę „Regent”, która jest uprawiana w Niemczech od 1995 roku. Nowe czerwone, odporne odmiany, takie jakCabernet CortislubPinotinmają jeszcze mniej niż 100 hektarów powierzchni upraw. Jednak z roku na rok rosną one dynamicznie, podobnie jak białe odmianyCabernet BlancczySouvignier Gris, które razem są uprawiane na 465 hektarach.

Najpopularniejsze odmiany PIWI (według areału)

  • Regent: areał: 1,618 ha (2022), krzyżówka: Silvaner x Müller-Thurgau x Chambourcin
    Smak: głęboko czerwone, intensywnie barwione i taninowe wina z aromatami wiśni, śliwek i czerwonych jagód. Często dojrzewane w drewnie lub jako rosé. Wysokiej jakości wina Regent zyskują na kilkuletnim dojrzewaniu w butelce.
  • Cabernet Blanc: powierzchnia uprawy: 260 ha (2022), krzyżówka: Cabernet Sauvignon x odmiana hybrydowa
    Smak: złożone, pikantne i ekstraktowe wina z aromatami zielonej papryki, czarnej porzeczki, agrestu, cytrusów, moreli i jabłka. Przypomina Sauvignon Blanc.
  • Solaris: powierzchnia uprawy: 207 ha (2022), krzyżówka: Merzling x Gm7493
    Smak: owocowe i pachnące wina z aromatami pigwy, mirabelki, migdałów i karmelu. Często używany do produkcji Federweißer lub win słodkich, suche białe wina mają południowy charakter.
  • Souvignier Gris: powierzchnia uprawy: 205 ha (2022), krzyżówka: Seyval blanc x Zähringer
    Smak: mocne, pełne wina z aromatami melona, konfitury morelowej i soku z pigwy. Przypomina swoim kremowym smakiem często Weiß- i Grauburgundera.
  • Muscaris: powierzchnia uprawy: 117 ha (2022), krzyżówka: Solaris x Gelber Muskateller
    Smak: smukłe do mocnych win z animującą kwasowością i bukietem Muskatellera. Pikantny aromat muszkatu i kwiatowe nuty zachwycają miłośników aromatycznych win i są odpowiednie zarówno jako wina deserowe, jak i do kuchni azjatyckiej.
  • Sauvignac: powierzchnia uprawy: 77 ha (2021), krzyżówka: Sauvignon Blanc x Riesling x odmiana hybrydowa
    Smak: aromatyczne białe wino z delikatnymi aromatami marakui, moreli i jabłka. Sauvignac przypomina zarówno elegancję Rieslinga z nutą limonki, jak i wyrazistą Scheurebe z aromatami czarnej porzeczki.
  • Cabernet Cortis: powierzchnia upraw: 60 ha (2022), krzyżówka: Cabernet Sauvignon x Solaris
    Smak: głęboko czerwone do fioletowych wina z aromatami świeżo mielonego pieprzu i czarnej porzeczki. Bardzo cenione przez fanów francuskich stylów czerwonego wina z chłodniejszych regionów winiarskich.
  • Pinotin: powierzchnia upraw: 36 ha (2022)
  • Cabertin: powierzchnia upraw: 19 ha  (2022)
  • Calardis Blanc: obszar uprawy: n/a, krzyżówka: Calardis Musqué x Seyve Villard
    Smak: delikatne aromaty marakui i jabłka z pikantnym bukietem i orzeźwiającą kwasowością. Wino przypomina ekspresyjnego Rivanera i zachwyca jako lekkie wino letnie lub orzeźwiające wino musujące.
  • Laurot: obszar uprawy: n/a, krzyżówka: Merlot x Seibel x Blaufränkisch x St. Laurent
    Smak: głęboko ciemne wina z pikantnymi aromatami leśnych jagód i delikatną strukturą tanin. Przypomina Merlot i St. Laurent.
  • Satin Noir: obszar uprawy:  n/a, krzyżówka: Cabernet Sauvignon x odmiana hybrydowa
    Smak: głęboko czerwone, gęste wina z aromatami dojrzałych czarnych jeżyn i porzeczek, czarnego pieprzu oraz ciemnej czekolady z nutami skórzanymi i dymnymi. Typ wina śródziemnomorskiego z ciepłym charakterem Cabernet Sauvignon lub Cabernet Franc.
     

Co oznacza skrót PIWI?

PIWI to skrót od PIlzWIderstandsfähige Reben. Są to krzyżówki amerykańskich i azjatyckich dzikich winorośli z europejskimi odmianami winogron.