Uprawa ekologiczna
W ciągu ostatnich dziesięciu lat powierzchnia upraw ekologicznych wzrosła ponad trzykrotnie. Około 9300 hektarów winnic (2018) jest uprawianych metodami ekologicznymi, co stanowi około 9% całkowitej powierzchni winnic.
Fakty
-
9 %
całkowitej powierzchni
W ciągu ostatnich dziesięciu lat powierzchnia upraw ekologicznych wzrosła ponad trzykrotnie. Około 9300 hektarów winnic (2018) jest uprawianych metodami ekologicznymi. Organiczna uprawa winorośli koncentruje się na utrzymaniu zrównoważonego ekosystemu w winnicy. Osiąga się to bez użycia chemicznie syntetyzowanych substancji: Zaczyna się od nawożenia humusem, kompostem lub innymi organicznymi składnikami odżywczymi i kontynuuje ochronę roślin. Tutaj stosuje się tylko czystą siarkę i miedź przeciwko mączniakowi prawdziwemu i rzekomemu. Ponadto podejmowane są próby zwiększenia odporności winorośli za pomocą środków wzmacniających rośliny. Chwasty w winnicy są usuwane wyłącznie mechanicznie, tj. bez użycia chemicznych herbicydów. W celu utrzymania życia glebowego i bioróżnorodności w winnicach tak aktywnych, jak to tylko możliwe, winnice są obsadzane szeroką gamą roślin między rzędami winorośli.
Kto przeprowadza więcej zabiegów z użyciem środków ochrony roślin - organiczni czy konwencjonalni winogrodnicy?
Organiczni winiarez! Ich środki działają zapobiegawczo i przyczepiają się jedynie do winogron i liści, zamiast przenikać do systemu krzewu. Ta warstwa ochronna musi być często odnawiana z powodu wpływów zewnętrznych.