Wino pomarańczowe
Wina pomarańczowe zawdzięczają swoją nazwę pomarańczowemu lub bursztynowemu kolorowi. Pomarańczowy kolor powstaje podczas fermentacji zacieru w wyniku trwającego od tygodni do miesięcy kontaktu z bogatymi w taninę skórkami i pestkami winogron.
Fakty
Wina pomarańczowe zawdzięczają swoją nazwę pomarańczowemu lub bursztynowemu kolorowi. Powstaje on w procesie fermentacji zacieru poprzez wielotygodniowy lub wielomiesięczny kontakt ze skórkami i pestkami winogron zawierającymi garbniki. W rezultacie ekstrahowanych jest więcej garbników i barwników niż w przypadku win białych. Wina są przechowywane do momentu pełnej fermentacji i stabilizacji mikrobiologicznej. Następnie są butelkowane w stanie nieprzetworzonym i niefiltrowanym. Wina pomarańczowe to złożone i pełne wina o bogatej w taniny teksturze. Wyraźny owoc i blask typowy dla białych win jest prawie nieobecny. Zamiast tego dominują ziemiste, pikantne i utleniające nuty, czasami przypominające naturalnie mętny sok jabłkowy lub kakao w proszku. Ruch Orange Wine sięga starożytnej sztuki dojrzewania wina w podziemnych glinianych amforach. Jej początki sięgają starożytności w Gruzji, gdzie zachowała się do dziś. Został ponownie odkryty w Europie Zachodniej pod koniec lat 90. i rozprzestrzenił się na cały świat winiarski za pośrednictwem Włoch.
Jak nazywają się ręcznie robione gliniane amfory używane od tysięcy lat?
Nazywają się Qvevri i zwykle mieszczą do 2000 litrów. Zakopane w ziemi do momentu otwarcia, wina są naturalnie chłodzone i chronione przed utlenianiem. Drobno porowata glina pozwala winom dojrzewać delikatnie i powoli.