Zrównoważony rozwój w uprawie winorośli

Winiarze pracujący w sposób zrównoważony w równym stopniu biorą pod uwagę ekologię, ekonomię i kwestie społeczne. Każdy etap procesu, od przycinania winorośli po wysyłki, powinien być zrównoważony.

Fakty

Winnice działające w sposób zrównoważony w równym stopniu uwzględniają kwestie ekologiczne, ekonomiczne i społeczne. Każdy etap procesu, od przycinania winorośli do wysyłki, powinien być zrównoważony. W operacjach na zewnątrz oznacza to stosowanie pestycydów i nawozów tylko w razie potrzeby oraz uwzględnianie kryteriów ochrony środowiska. W produkcji wina butelkowanego stosuje się cienkościenne butelki i zakrętki, ponieważ są one bardziej ekonomiczne w produkcji i transporcie. Aspekty społeczne mają wpływ na przykład poprzez uczciwe wynagradzanie pracowników i dalsze programy szkoleniowe. Firma stara się wykorzystywać zasoby tak oszczędnie, jak to tylko możliwe we wszystkich obszarach. Różnica między czysto ekologiczną uprawą a zrównoważonym przemysłem winiarskim polega na tym, że tylko aspekty środowiskowe są uwzględniane w wytycznych dotyczących uprawy w celu uzyskania certyfikatu ekologicznego, ale aspekty społeczne i ekonomiczne nie są brane pod uwagę.

W przypadku jakiego koloru szkła można wykorzystać największy udział szkła z recyklingu?

W szkle zielonym średnio około 60% stanowi szkło z recyklingu, a w najlepszych przypadkach nawet 90%. Powodem tak wysokiego udziału jest dobra tolerancja szkła zielonego na różnice w kolorze.