Winiarnia J.J. Berizzi

Nicole Graeber mówi, że będziesz oczarowany niemal śródziemnomorską atmosferą południowego szlaku winiarskiego. Kto mógłby się z tym nie zgodzić? W regionie, w którym rosną migdały i figi, kasztany i kiwi, w obszarze, w którym kwitną cytryny. Toskania tedesca, „niemiecka Toskania“.

Nicole Graeber zna się również na „prawdziwej“ Toskanii. Urodzona w rodzinnej firmie swoich rodziców Petera i Hannelore, pracowała w różnych posiadłościach w regionie Chianti po ukończeniu praktyki jako winiarz i szkoleniu jako technik uprawy winorośli. Później przeniosła się do Australii i przejęła winiarnię, która została założona w 1881 roku, w 2009 roku. Czyni ją to czwartym pokoleniem rodziny kierującym firmą.

W 2012 roku otworzyła sklep z winami o powierzchni 80 metrów kwadratowych w klasycznym, tradycyjnym stylu z charakterem dworku. Jest on otoczony sąsiednimi winnicami i idyllicznym ogrodem posiadłości. Odwiedzający powinni poczuć się tu swobodnie, zwolnić tempo codziennego życia, skosztować wina z odwagą i przyjemnością, aby w ciszy i spokoju znaleźć swoją ulubioną kroplę.

Winiarnia z 15 hektarami winnic znana jest z doskonałego wyboru win musujących i półmusujących, przede wszystkim Pinot Sekt Blanc de Noirs Brut, a także wina musującego Gelbe Muskateller Doux, oba produkowane zgodnie z tradycyjną metodą, co roku na pierwszy adwent. Inne specjalności to rześkie Rieslingi, na które wpływ ma czerwony piaskowiec, szlachetne wina burgundzkie, takie jak Auxerrois, Pinot Blanc, Pinot Gris i Chardonnay, odmiany o aromatycznym bukiecie, takie jak Scheurebe i Gewürztraminer, a także owocowe, złożone wina czerwone, które dojrzewają w małych ilościach przez 30 miesięcy w małych dębowych beczkach.

Naprawdę szeroka gama, która zdobyła wiele nagród. Na przykład Scheurebe Trockenbeerenauslese 2015 zajęło pierwsze miejsce w konkursie Odkrycie Roku 2016, a także sześciokrotnie zdobyło Państwową Nagrodę Honorową w Nadrenii-Palatynacie, a nawet Wielką Państwową Nagrodę Honorową w 2010 roku.

Nicole Graeber regularnie oferuje degustacje win oraz wycieczki po piwnicach i winnicach trwające od półtorej do trzech godzin. Na życzenie może również serwować sery z piwnicy serów Elsmann, obfite domowe kiełbaski Pfälzer lub drobne przekąski. Podczas własnych seminariów goście mogą zanurzyć się w świecie analizy sensorycznej i dowiedzieć się, w jaki sposób brzoskwiniowy smak dostaje się do Rieslinga. Mogą też spróbować ośmiu różnych czekolad z ośmioma różnymi winami. Czy Riesling dobrze komponuje się z ciemną czekoladą? A może Silvaner z mleczną czekoladą? Tak czy inaczej, ekscytujące doznania smakowe dobrze tu pasują. Do miejsca przyjemności i radości.

 

&Czasy otwarcia

wtorek - piątek: 9:00 - 12:00; 14:00 - 18:00 
Sobota: 10:00 - 17:00

Sobota, 14 kwietnia: 10:00 - 21:00
Otwarte niedziele 2018: 30.09.; 07.10.; 14.10.; 18.11. każda 10:00 - 17:00

Kontakt