Castell

Kamieniem milowym w historii frankońskiej miejscowości Castell był 6 kwietnia 1659 roku. Tego dnia Georg Körner, zarządca majątku hrabiów Castell, zasadził nowe winorośle u podnóża Schlossberg w Castell.

Nie były to jednak zwykłe winorośle: „25 austriackich sadzonek” zostało dzień wcześnie przywiezionych z wioski Obereisenheim przez posłańca.

Następnie sadzonki – czyli szczepki – zostały wykorzystane na Schlossbergu do „naprawy”, jak można przeczytać w obszernych archiwach Książęcego Urzędu Domen Castell. Była to kolebka wielkiego sukcesu: stąd Silvaner rozpoczął swój triumfalny marsz przez Niemcy, a zwłaszcza Frankonię.

Silvaner należy do najstarszych uprawianych dziś winorośli – już rzymski poeta Gajusz Pliniusz Sekundus opisał w I wieku odmianę o podobnych cechach. W XVII wieku winorośl ta prawdopodobnie dotarła do Niemiec z regionu Dunaju, najprawdopodobniej dzięki mnichom cysterskim z Ebrach, którzy przywieźli ją ze swoich klasztorów w Austrii do Obereisenheim. Silvaner powstał z krzyżówki Traminer i 'Österreichisch-Weiß', a ze względu na swoje alpejskie pochodzenie przez długi czas nazywano go „Austriakiem”.

Już w 1659 roku książęta Castell uprawiali winorośl od ponad 400 lat: w 1224 roku po raz pierwszy wspomniano w dokumentach winnice, które Castell podarował klasztorowi Ebrach. Winnice w samym Castell pojawiły się w dokumentach po raz pierwszy w 1266 roku, jednak trudno przypuszczać, by przez 40 lat książęta rezygnowali z wina „tuż pod własnym nosem”. Obszary upraw winnic rosły, a w późnym średniowieczu wino było napojem ludowym i jednocześnie środkiem płatności czynszów dzierżawnych. Dopiero od 1600 roku tzw. „mała epoka lodowcowa” spowodowała znaczny spadek produkcji moszczu i liczne nieurodzaje.

Ta i inna katastrofa utorowały drogę Silvanerowi: wojna 30-letnia zdewastowała całe regiony i doprowadziła do porzucenia do 75% z 40 000 hektarów winnic we Frankonii w tym czasie. Ponadto zmiana klimatu oznaczała, że do odbudowy winnic potrzebne były winorośle, które byłyby w stanie wytrzymać zimowe mrozy, uniknąć wiosennych przymrozków dzięki późnemu pączkowaniu i zapewnić dobre zbiory dzięki szybkiemu dojrzewaniu - kryteria, które spełniał Silvaner.

Eksperyment był tak udany, że Johann Christian Fischer w 1791 r. w swoim standardowym dziele „Der Fränkische Weinbau auf dem Felde und im Keller“ radził, aby co dziesiąta winorośl była obsadzona „Österreichern“. Wielu winiarzy musiało wziąć to sobie do serca, ponieważ Johann Philipp Bronner zauważył w 1833 roku, że Silvaner był tak powszechny jak sól w żywności. Wraz z pojawieniem się jednoodmianowych nasadzeń w XIX wieku, Silvaner był w stanie umocnić swoją pozycję ambasadora frankońskiego wina – tutaj był i jest sadzony w najlepszych winnicach i udoskonalany w prawdziwie „wielkie wina“. Fürstlich Castell’sche Domänenamt kultywuje tę tradycję do dziś: 40% z 70 hektarów winnic obsadzonych jest winoroślą Silvaner.

Godziny otwarcia:

Poniedziałek - piątek: 08:00 - 18:00
Sobota: 10:00 - 16:00
lub po wcześniejszym umówieniu