Castell

Kamieniem milowym w historii frankońskiej wioski Castell był 6 kwietnia 1659 r., kiedy Georg Körner, komornik majątku Castell, zlecił posadzenie nowych winorośli u podnóża Schlossberg w Castell.

Ale nie były to byle jakie winorośle: „25 Österreicher Fechser“ zostało przywiezionych do Castell dzień wcześniej przez posłańca z wioski Obereisenheim.

.

Później szermierze – używali sadzonek -  w zamku do „uprawy&&nbspuuml;ßen“, jak można przeczytać w obszernych archiwach Urzędu Katedralnego Castell ’.Była to kolebka wielkiego sukcesu: stąd Silvaner rozpoczął swój triumfalny marsz przez Niemcy, a w szczególności Frankonię.

Silvaner jest jedną z najstarszych winorośli uprawianych do dziś; rzymski poeta Gaius Plinius Secundus już w I wieku opisał odmianę o tych samych cechach. W XVII wieku odmiana winorośli prawdopodobnie przybyła do Niemiec z regionu Dunaju - prawdopodobnie z mnichami cysterskimi z Abbach, którzy przywieźli ją do Obereisenheim ze swojego Töchter-Klöstern w Österreich. Silvaner jest wynikiem skrzyżowania Traminera i Österreichisch-Wei&szlig, dlatego też przez długi czas był określany jako „Österreicher“ po jego pochodzeniu z regionu alpejskiego.

W 1659 roku książęta Castell uprawiali winogrona od ponad 400 lat: pierwsze wzmianki o winnicach podarowanych przez Castell opactwu Ebrach pochodzą z 1224 roku. Winnice w samym Castell zostały po raz pierwszy wspomniane w dokumencie z 1266 roku, ale jest mało prawdopodobne, aby książęta zrezygnowali z wina na swoim progu przez 40 lat. Winnice rozrastały się, a w późnym średniowieczu wino było popularnym napojem i oczywiście sposobem płacenia czynszu. Dopiero od 1600 r. "mała epoka lodowcowa" spowodowała znaczny spadek ilości moszczu i wzrost nieurodzaju.

Ta i inna katastrofa utorowały drogę Silvanerowi: wojna 30-letnia zdewastowała całe regiony i doprowadziła do porzucenia do 75% z 40 000 hektarów winnic we Frankonii w tym czasie. Ponadto zmiana klimatu oznaczała, że do odbudowy winnic potrzebne były winorośle, które byłyby w stanie wytrzymać zimowe mrozy, uniknąć wiosennych przymrozków dzięki późnemu pączkowaniu i zapewnić dobre zbiory dzięki szybkiemu dojrzewaniu - kryteria, które spełniał Silvaner.

<p <p>Eksperyment był tak udany, że Johann Christian Fischer w 1791 r. w swoim standardowym dziele „Der Fränkische Weinbau auf dem Felde und im Keller“ radził, aby co dziesiąta winorośl była obsadzona „Österreichern“. Wielu winiarzy musiało wziąć to sobie do serca, ponieważ Johann Philipp Bronner zauważył w 1833 roku, że Silvaner był tak powszechny jak sól w żywności. Wraz z pojawieniem się jednoodmianowych nasadzeń w XIX wieku, Silvaner był w stanie umocnić swoją pozycję ambasadora frankońskiego wina – tutaj był i jest sadzony w najlepszych winnicach i udoskonalany w prawdziwie „wielkie wina“. Fürstlich Castell’sche Domänenamt kultywuje tę tradycję do dziś: 40% z 70 hektarów winnic obsadzonych jest winoroślą Silvaner.

Öffnungszeiten

Poniedziałek - piątek: 08:00 - 18:00
Sobota: 10:00 - 16:00
Lub po wcześniejszym umówieniu