Piwniczka z winem musującym Rotkäppchen

Wino musujące z czerwonym korkiem jest znakiem towarowym Niemiec: Rotkäppchen Sekt. Bracia Moritz i Julius Kloss założyli sklep winiarski Kloss & Foerster we Freyburgu nad Unstrutą wraz ze swoim przyjacielem Carlem Foersterem 26 września 1856 roku.

Pierwsze 6000 butelek zostało zabutelkowanych w mieszkaniu na tyłach domu rodziny Kloss; pierwsza butelka wina musującego została otwarta na ślubie Juliusa Klossa i jego narzeczonej Emmy Gabler w dniu 17 czerwca 1858 roku. Firma odniosła ogromny sukces - zaledwie dziesięć lat później, w 1867 r., winiarze z Freyburga nie byli już w stanie dostarczać wymaganej ilości wina i trzeba było je kupować z Württembergii i Badenii. Do 1870 roku wyprodukowano już 120 000 butelek.

W 1894 r. francuski dom szampański stoczył prawną bitwę z Kloss & Foerster o nazwę "Monopol“ – nazwę najbardziej udanej linii win musujących. Nazwa trafiła do Francuzów, a Kloss & Foerster odtąd nazywał swoje wino musujące po czerwonej kapsułce, narodzinach marki Rotkäppchen i zarejestrował ją jako znak towarowy 15 lipca 1895 roku. Po II wojnie światowej rodzina Kloss została wywłaszczona w lipcu 1948 r., a piwnica win musujących była nadal prowadzona jako spółka państwowa Rotkäppchen-Sektkellerei Freyburg/Unstrut. Tylko w 1988 roku zabutelkowano 15 milionów butelek.  

Po zjednoczeniu, Rotkäppchen groziło zniknięcie w zapomnieniu – w drugiej połowie 1990 roku sprzedano tylko 1,8 miliona butelek. Piwnica win musujących kontynuuje działalność pod nazwą Treuhand do 1993 roku, kiedy to starsi pracownicy, przy wsparciu rodziny Haralda Eckes-Chantré, podejmują krok wykupu menedżerskiego. Odwaga i wielkie zaangażowanie opłaciły się w kolejnych latach: Rotkäppchen jest obecnie ponownie jednym z największych producentów win musujących w Niemczech, a od 2002 r. przejęto marki win musujących, takie jak Mumm i marki alkoholi, takie jak Chantré„Deutschlands Haus aus Sekt, Spirituosen und Wein“.  

Architektura winiarni do dziś odzwierciedla jej historię: budynki Freyburger Sektkellereistra&l;e 5 są zabytkiem przemysłowym najwyższego kalibru. Szczególnie imponujące jest atrium ze wspornikowym szklanym dachem, zbudowane w 1893 r. i mierzące około tysiąca metrów kwadratowych, które w tamtych czasach było architektoniczną sensacją i nadal nią jest. Warte zobaczenia są również piwnice: ich budowa rozpoczęła się w 1887 roku, sięgają one pięciu pięter w głąb wapiennej skały muszlowej i oferują 13 000 metrów kwadratowych powierzchni. Piwnica katedralna, która została dobudowana w 1896 roku, mieści centralny element budynku: największą rzeźbioną beczkę cuve w Niemczech. Ogromna beczka została zbudowana w 1896 roku przez rzemieślnika Georga Feldmanna z drewna 25 dębów. Od tego czasu można było w niej mieszać 120 000 litrów wina na raz, z których każdy napełniał 160 000 butelek jednego rodzaju wina musującego. Piwnica z winem musującym we Freyburgu, odwiedzana przez ponad 100 000 osób rocznie, jest głównym magnesem przyciągającym turystów.

&Czasy otwarcia

Zwiedzanie z przewodnikiem i degustacje po wcześniejszym umówieniu