Winiarnia Abril

Nowy budynek winiarni Abril w Bischoffingen w Badenii wyróżnia się na tle zieleni winnic w ciepłym czerwono-brązowym kolorze. U podnóża Enselberg, jednej z najlepszych winnic w Kaiserstuhl, dwie górne kondygnacje wtapiają się w zbocze wzgórza.

Fasada podłużnego ortogonu wykonana jest z odpornej na warunki atmosferyczne stali Corten, której skorodowana powierzchnia odpowiada za wygląd w kolorze rdzy. Otaczająca go metalowa opaska z sękatą winoroślą jako dekoracją nawiązuje do duszy firmy, czyli wina.</p <p>Czyste linie zewnętrzne są kontynuowane wewnątrz. Przestronne, wypełnione światłem pokoje z szerokimi oknami zapewniają widok nie tylko na winnice, w których rosną winorośle do produkcji najlepszych win posiadłości, ale także na równinę Renu do Alzacji i Wogezów.

<p <p>„Mniej znaczy więcej“ to motto, które przyświeca projektowi architektonicznemu. Podobnie jak fronty zewnętrzne, przestrzenie wewnętrzne również charakteryzują się minimalną formą i materiałem. Purystyczna estetyka zaczyna się od odsłoniętych betonowych ścian i jest kontynuowana przez fazowane dębowe meble. Czerwona wykładzina filcowa w strefie sprzedaży tworzy tu i ówdzie minimalistyczne akcenty kolorystyczne.

Serce winiarni - tłocznia wina i pokój prasowy - znajdują się w piwnicy pod ziemią. W piwnicy znajdują się również zbiorniki i butelki, barrique i drewniana piwnica na beczki. Cały obszar piwnicy jest podzielony na różne strefy klimatyczne, z których najzimniejszą jest pomieszczenie do przechowywania butelek. Winiarnia jest zarządzana w kontrolowany, organiczny sposób. Nie używa żadnych syntetycznych środków chemicznych, począwszy od prac w winnicy, gdzie stosuje się nasiona ziół, nawozy organiczne i mineralne, po uprawę, przetwarzanie i produkcję. Z 20 hektarami winnic, winnica Abril jest największą ekologiczną uprawą winorośli w Kaiserstuhl, która jest członkiem niemieckiego stowarzyszenia ECOVIN. Jej odmiany obejmują Pinot Noir, Pinot Blanc i Pinot Gris, Blauer Silvaner, Riesling, Chardonnay, Gewürztraminer, Rivaner i Scheurebe.

Winiarnia otworzyła swoje podwoje we wrześniu 2012 roku. Architekt Wolfgang Münzing jest uznanym ekspertem w dziedzinie budynków winiarni i piwnic. W 2010 roku został uhonorowany nagrodą „Wine Architecture Prize“

.

Öffnungszeiten

Poniedziałek - piątek: 08:00 - 12:00; 13:00 - 18:00
Sobota: 09:00 – 12:30 

01 kwietnia - 27 maja & 01 września - 28 października:
Niedziela: 11:00 - 16:00

Inne terminy na zapytanie | wyjątki zarezerwowane!